fbpx
///

NAKON GODINE POKUŠAJA Neka i muškarci odu na pregled

Većina liječnika smatra da se da nije potrebno istraživati neplodnost kod muškaraca sve dok niste barem  godinu dana neuspješno pokušavali oploditi partnericu

Ali ako ste nakon otprilike devet mjeseci postali nestrpljivi i zabrinuti ste da nešto nije u redu, nemojte se ustručavati otići na pretrage. Ako postoji fiziološki razlog zašto ne možete dobiti bebu, možete početi istraživati ​​svoje mogućnosti. A ako se testovi pokažu normalnim, možete se opustiti.

Neplodnost je prisutna kod gotovo 15% parova koji priželjkuju trudnoću. Podjednak je postotak koji ukazuje na neplodnost ženskog i muškog partnera (nešto više od 40%), dok je u 10% slučajeva uzrok neplodnost oba partnera ili je nemoguće otkriti zbog čega točno ne dolazi do željene trudnoće.

Prvi korak

Neplodnost je najčešće rezultat mnogo čimbenika i u mnogim slučajevima se liječi promjenom načina života ili lijekovima. Jedan od napredaka u liječenju neplodnosti bilo je i uključivanje muškog partnera u rutinsko ispitivanje kod neplodnih parova. Prvi korak koji tada treba napravit je poslati muškog partnera na spermogram. 

Uzroci neplodnosti u muškarca su bolesti, infekcije ili urođeni poremećaji koji dovode do smanjenja broja ili odsustva spermija u ejakulatu, nedovoljne pokretljivosti spermija ili neprohodnosti sjemenovoda, ali su najčešće izravno ili neizravno povezani sa spermatogenezom. Iako je najčešći uzrok neplodnosti kod muškaraca varikokela, postoji niz drugih razloga koji mogu prouzročiti neplodnost. Neki od njih uzrokuju smanjenje broja spermija, a neki abnormalnosti na spermiju. Novija istraživanja ukazuju da se prosječan broj spermija u ejakulatu u proteklih pola stoljeća smanjio za gotovo 50%, a dodatno zabrinjava činjenica da je u ionako brojčano oslabljenom ejakulatu sve više slabije ili nepokretnih kao i morfološki nenormalnih spermija. Opadanje ukupnog broja spermija u ejakulatu, broja pokretnih spermija te morfološki normalnih spermija na godišnjoj razini iznosi:

  • koncentracije spermija 2,6%
  • postotka pokretnih spermija 0,3%
  • postotak morfološki normalnih spermija 0,7%

Pad broja spermija nastaje pri upalama testisa i prostate, kod liječenja kemoterapijom ili hormonskim lijekovima, kod genetskih nepravilnosti sjemenovoda, ali i pri pretjeranom unosu alkohola, pušenjem te nošenjem tijesne odjeće.

Dugo sjedenje

Osobito treba spomenuti dugotrajno sjedenje, pri čemu dolazi do zagrijavanja testisa što izravno negativno utječe na broj i pokretljivost spermija. Promjene u spermiogramu nisu povezane sa seksualnim nagonom niti potencijom. Ukoliko je smanjen broj spermija, vodite računa o tome da vam ni prečesti seksualni odnosi ne pogoduju da dođe do trudnoće jer nakon svake ejakulacije potrebna su barem 2 dana kako bi se razina spermija u ejakulatu vratila na prethodnu razinu. Ukoliko partnerica i vi želite dijete pokušajte uskladiti vaše spolne odnose sa periodom ovulacije, jer je poznato da do oplodnje može doći samo 2 dana prije ovulacije i 24 sata nakon ovulacije.

Neplodnost u muškarca

Uzroci muške neplodnosti

Varikokela

Ovaj pojam označuje proširenje venskog spleta (plexus pampiniformis) koji testis opskrbljuje krvlju. Učestalost varikokele u općoj populaciji iznosi 13%, a u neplodnih muškaraca 36%. Razlog proširenju ovog venskog spleta je mehaničke prirode, uslijed nedostatka ili nepravilne funkcije zaliska spermatične vene na mjestu ulijevanja u bubrežnu venu. Zbog zadržavanja krvi u proširenim venama dolazi do porasta temperature u testisu, pri čemu se mogu oštetiti stanice iz kojih se razvijaju spermiji. U 90% muškaraca s varikokelom je smanjena pokretljivost spermija. Varikokela se liječi kirurški, a nakon operacije se često poboljšava kakvoća spermija.

Orhitis

Upala testisa najčešće nastaje kao teška komplikacija zaušnjaka (mumps). Posljedice su teže ako se bolest preboli, a ne preleži te ako se pojavi u starijoj životnoj dobi. Javlja se smanjeni broj do potpunog odsustva spermatozoida u sjemenoj tekućini ili pak uslijed upale dolazi do neprohodnosti sjemenih kanalića.

Spolno prenosive bolesti

Neke od spolno prenosivih bolesti mogu dovesti do sekundarne neplodnosti u muškarca: oštećenja testisa ili pak izazvati neprohodnost sjemenovoda. Otuda je nužno obaviti bakteriološki pregled urina, ejakulata i sekreta prostate kako bi se utvrdilo postojanje infekcije, te omogućilo adekvatno liječenje. Najčešći spolno prenosivi uzročnici bolesti su klamidija, gonokok, trihomonas, ureaplazma i mikoplazma. 

Imunološki uzroci

Spermalna antitijela nastaju u nekih muškaraca nakon virusne infekcije prostate ili epidimisa, kod povrede  ili operacije u području testisa, a najčešće kao posljedica oštećenja krvno-testisne barijere. Pretpostavlja se da u takvim slučajevima dijelovi spermija ulaze u cirkulaciju, te dolazi do senzibilizacije imunološkog sustava na stvaranje autoantitijela protiv njih. Prisutnost protutijela na spermije ne znači definitivno i neplodnost muškarca. Smatra se da ona utječe na plodnost ukoliko ometa jednu od zadaća koju spermiji izvršavaju tijekom oplodnje (oko 2-13% neplodnih muškaraca). Spermalna antitijela uzrokuju aglutinaciju spermija i smanjuju pokretljivost spermija i na taj način uzrokuje neplodnost. 

Druga mogućnost koja se onemogućava vezanje spermija na ZP-3 receptore zone pelucide. U normalnim uvjetima taj kontakt se ostvaruje uz pomoć receptora na apikalnom dijelu glave spermija, a ukoliko ih nema ili ako su pokriveni protutijelima izostaje interakcija između spolnih stanica. Osim tri glavna tipa protutijela klase IgG, IgM i IgA, moguće je odrediti gustoću i prostorni razmještaj protutijela na površini spermija. Ako su protutijela pretežno razmještena na glavi spermija, tada je slaba interakcija spermija sa zonom pelucidom jajne stanice najvjerojatnije glavnim uzročnikom izostanka oplodnje, a ukoliko su prisutni uglavnom na repu, smanjena je pokretljivost spermija i prisutna opsežna aglutinacija spermija.

Ostala oštećenja spolnih žlijezda

Oštećenja testisa mogu nastupiti uslijed zračenja (ionizirajuće i elektronsko), kao i toksičkog djelovanja raznih otrova i lijekova. Visoka temperatura na radnom mjestu, kontakt sa određenim kemikalijama kao što su organska otapala (toluen, benzen, ksilen), olovo, kadmij, živa i drugi teški metali, anestetički plinovi, pesticidi, herbicidi, dioksin kao i pretjerano pijenje alkohola, pušenje i neuredan život mogu naštetiti plodnosti. Stoga je u nekim slučajevima dovoljna terapija promjena načina života.

Nepravilan razvitak spolnih organa

Nepravilno razvijeni testisi neće moći stvarati spermije niti obavljati svoju endokrinu funkciju.

  • Kriptorhizam: Javlja se u oko 4% dječaka, a označuje zaostajanje u spuštanju testisa iz trbušne šupljine u mošnje. Neplodnost nastupa uslijed oštećenja zametnog epitela povišenom temperaturom u trbušnoj šupljini. Liječenje je vrlo uspješno: hormonskim putem ili kirurški.
  • Hipogonadizam: Radi se o genetski predodređenoj, urođenoj anomaliji kod koje postoji slabija razvijenost (shodno tome i slabija funkcionalnost) testisa. Uglavnom su u pitanju kromosomske abnormalnosti.

Kako poboljšati spermiogram?

Aminokiseline

Arginin je neesencijalna aminokiselina koja je neophodna za stvaranje zdravih spermija. Kako fiziološka produkcija arginina opada s godinama, ovaj suplement je nužan pogotovo kod starijih pacijenata. 
Koenzim Q10 pomaže u povećanju broja i pokretljivosti spermija.
L-karnitin, neophodan je za normalnu funkciju spermija.

Minerali

Selen je dobar kod povećanja spermalne pokretljivosti. Približno 50 % selena se kod muškaraca nalazi u testisima i sjemenskim kanalićima, tako da muškarci gube selen kroz spermalnu tekućinu, pa je suplementacija neophodna.
Cink služi u održavanju zdravlja muškog reproduktivnog sustava a stimulira i produkciju spermija te održavanje volumena sjemenske tekućine. Neophodan je i za normalno stvaranje testosterona. Nedostatak cinka povezuje se sa brojnim seksualnim problemima, uključujući i pojavu abnormalnosti spermija te bolesti prostate. 
Mangan: nedostatak ovog minerala dovodi do neadekvatne sinteze muških spolnih hormona, testikularne degeneracije, gubitka libida i steriliteta.

Vitaminski nadomjesci

Folna kiselina: nužna je za stvaranje spermija, održavanje njihovog broja i pokretljivosti a nedostatak dovodi do morfoloških abnormalnosti spermija.
Vitamin B12: nedostatak vitamina B 12 dovodi do slabije pokretljivosti spermija i smanjenja njihovog broja. Kako je nedostatak ovog vitamina vrlo čest potrebna je adekvatna suplementacija.
Vitamin B6: zajedno sa cinkom sudjeluje u stvaranju muških spolnih hormona. Pojedine studije ukazuju da njegov nedostatak može dovesti do neplodnosti
Vitamin E i vitamin C: svojim antioksidativnim učinkom (smanjenje broja molekula slobodnih radikala koji mogu ošetiti spermij) podržavaju opće zdravlje spermalne stanice.

Visoko-nezasićene masne kiseline

Omega masne kiseline: omega 3 masne kiseline koje pronalazimo u ribljem ulju i ulju sjemenki lana te omega 6 masne kiseline (ulje noćurka, ulje boražine) poboljšavaju fluiditet membrane spermija i mušku plodnost

Ostale tvari:

Astragalus: stimulira efekt stvaranja spermija i poboljšava pokretljivost spermija
Ginseng (Panax ginseng): povećava razinu testosterona, količinu i kvalitetu spermija.

Prethodna priča

EVO ŠTA SE MIJENJA Stižu nova pravila za sigurnost igračaka u EU

Naredna priča

PAŽLJIVO ODLUČITE Bušenje ušiju djeci – kada i kako?

Najnovije iz Pozitivno roditeljstvo

-->