fbpx
//

EVO ŠTA SE MIJENJA Stižu nova pravila za sigurnost igračaka u EU

Svaka igračka u EU morat će posjedovati digitalni pasoš, dokument koji će jasno pokazivati sastav i koji će morati zadovoljiti postrožene sigurnosne uvjete kako bi djecu zaštitio od opasnih spojeva ili dijelova koji bi mogli na bilo koji način ugroziti djecu

Važna je to promjena u najnovijim prijedlogu Europske komisije o sigurnosti igračaka, kojim se postrožavaju već ionako stroga pravila o tome što i kako smije doći na tržište Unije, uključujući i one koje se kupuju online. Ista se pravila uvode i za igračke proizvedene u EU, kao i izvan njega, piše vecernji.hr.

Sve dječje igračke dobijaju pasoše. To znači da će svaka igračka koja ulazi na prostor EU morati posjedovati digitalni pasoš, dokument koji će jasno pokazivati sastav i koji će morati zadovoljiti postrožene sigurnosne uvjete kako bi djecu zaštitio od opasnih spojeva ili dijelova koji bi mogli na bilo koji način, ozljedom ili gušenjem, ugroziti djecu.

Postrožene liste

Postrožuje se i lista zabranjenih tvari u materijalu igračaka: na putovnici, odnosno u igrački, nikako od sada neće smjeti biti ni endokrini disruptori, tvari za koje se zna ili se pretpostavlja da mogu utjecati na endokrini sustav. U nešto više od 10 godina EU je zabranio više od 2000 kemijskih spojeva, više nego ijedna druga država ili zajednica, a sada se ta lista i povećava i ažurira.

Važna je to promjena u najnovijim prijedlogu Europske komisije o sigurnosti igračaka, kojim se postrožavaju već ionako stroga pravila o tome što i kako smije doći na tržište Unije, uključujući i one koje se kupuju online. Ista se pravila uvode i za igračke proizvedene u EU, kao i izvan njega.

Svaka igračka, kaže se, morat će imati digitalni pasoš za proizvode, koja će sadržavati informacije o usklađenosti s uredbom. Od uvoznika se zahtijeva da na granicama EU predoče digitalne pasoše za proizvode za sve igračke, uključujući i one koje se prodaju na internetu.

Novim informatičkim sustavom provjerit će se sve putovnice za proizvode na vanjskim granicama i utvrditi pošiljke za koje su potrebne temeljite carinske provjere. Inspektori država članica i dalje će biti odgovorni za kontrolu igračaka. Nadalje, ako se pojave nesigurne igračke koje predstavljaju rizike koji nisu jasno obuhvaćeni uredbom, prema novoj uredbi Komisija ima ovlast zahtijevati povlačenje takvih igračaka s tržišta.

Pozornost i na ambalaži

Iako su sastav, pakiranje i same igračke i do sada bile pod povećanim nadzorom EU i zasigurno među najsigurnijima na svijetu, sad se još postrožuje i jasno je propisano koliko veliki mogu biti dijelovi igračke da djeci, ako ih slučajno stave u usta, ne bi zatvorili dišne puteve.

Pozornost je i na ambalaži koja ne smije predstavljati opasnost – zato i vidimo na proizvodima natpise koji su često odraslima na prvu smiješni – primjerice, na najlonu piše da nije za jelo, no ista pravila, pa onda i označavanje, vrijede i za manje očite tvari koje djeca itekako lako mogu pojesti. Ono što se često naziva prereguliranost i izvrgava ruglu, u konačnici štiti potrošače te njihovo zdravlje i živote.

Komisija je pregledavala prethodnu direktivu iz 2009. i nakon evaluacije utvrdila niz nedostataka u praktičnoj primjeni, prije svega u potrebi više razine zaštite od rizika u igračkama, a posebno od štetnih kemikalija jer s protokom vremena dolazi do sintetiziranja i korištenja novih tvari. I dalje se zabranjuje ili uvodi minimalna doza korištenja alergena, čija je lista sada još povećana i, između ostalog, uključuje ulje biljke pravi oman te lobode, isto kao i lista kancerogenih, mutagenih i reproduktivno toksičnih tvari u igračkama. Novina su endokrini disruptori i tu se išlo jako široko – ne samo da su zabranjeni oni koji su štetni, već i oni za koje se sumnja da loše djeluju.

Endokrina disrupcija može dovesti do određenih poremećaja kod ljudi, među ostalim urođenih mana, razvojnih, reproduktivnih i neurorazvojnih poremećaja, raka, dijabetesa i drugoga, te da ti poremećaji imaju visoku incidenciju i u djece i u odraslih.

Prethodna priča

NAKON PORODA NA PAKLENICI Je li moguće ne znati za trudnoću sve do poroda? 

Naredna priča

NAKON GODINE POKUŠAJA Neka i muškarci odu na pregled

Najnovije iz Igračke za djecu

-->