fbpx
////

STIŽU PRAZNICI Kako odabrati poklon za dijete primjeren njegovoj dobi?

U moru igračaka koje se nalaze u trgovinama oko nas ponekad je teško odabrati poklon za djecu, posebno ako nije riječ o našoj djeci

Vrijeme je praznika i gotovo najtežih pitanja – šta odabrati za poklon našoj, djeci naših prijatelja, rođaka, dječici iz susjedstva.

Pri odabiru takvih poklona treba imati na umu, prije svega, dob djeteta. U suprotnom, igračka će ostati zaboravljena i nekorištena.

Zato evo i savjeta koje igračke odabrati po dobnim skupinama.

Od nula do šest mjeseci

U ovoj fazi novorođenčad počinje razvijati osnovne motoričke vještine, poput pružanja ruke i hvatanja predmeta, a ponekad i sjedenja uz određenu potporu. Mekane igračke koje mogu sigurno stiskati, hvatati ili gurati i vući izvrsne su za izgradnju mišića bebe.

Oko starosti 5 do 6 mjeseci bebe počinju vidjeti boje i vole reagirati na objekte koji se kreću. Mobili za bebe i zvečke izvrsne su mogućnosti za stimulaciju njihovih osjetila. Igračke za zubiće također su praktičan izbor za dar u ovoj dobi.

Od šest mjeseci do jedne godine

Dojenčad ove dobi postaju pravi mali pustolovi. Već se kotrljaju, pužu i na putu su da sami ustanu. Senzorna igra je jako važna pa su stvari poput slaganja kocki i slagalice izvrsne za pomoć njihovoj koordinaciji oka i ruke.

U toj je dobi važno i što je više moguće potaknuti njihov jezični i kognitivni razvoj, stoga razmislite o prelasku s crno-bijelih knjiga za bebe na šarene knjige ili velike kartice sa svijetlim i zabavnim ilustracijama.

Jedna godina

Mozak jednogodišnjih beba počinje biti uistinu maštovit, pa vole stvari koje mogu sortirati, rastaviti i ponovno sastaviti. Vole sve što im pomaže da „riješe“ problem, poput razvrstavanja raznih oblika i drvenih slagalica.

U ovoj dobi vole oponašati zvukove koje čuju, bilo da se radi o zvukovima životinja, glazbenim instrumentima, sirenama ili kuhinjskim aparatima. Njihovi rastući umovi su također spremni za učenje kroz pjesmu, tako da će voljeti darove koji bi ih mogli naučiti pjesmice ili na kojima mogu svirati.

Dvije godine

Mala djeca vole upijati svoje okruženje, pa vole „glumiti“ svoje roditelje i sve ono što vide – kuhanje, igru s lutkama koju doživljavaju kao svoju djecu i slično. Zato su u to jdobi idealni pokloni slični svakodnevnim predmetima, poput košarica s drvenim voćem, raznih igrački blagajni, kuhinja i sličmo.

U ovoj dobi mališani su mnogo sigurniji u to koliko daleko i koliko brzo ih njihove male nožice mogu odnijeti, pa vole tjelesnu aktivnost i vole afirmirati svoju neovisnost. Drvene igračke za povlačenje izvrsne su za poboljšanje koordinacije cijelog tijela i fine motorike.

Od tri do četiri godine

Tijekom vrtićkog razdoblja fokus je na izgradnji pamćenja i stvarnom ovladavanju njihovim finim motoričkim vještinama, pa su za tu djecu idealne bojice i flomasteri. Jednako su važne igre koje održavaju njihovu moždanu aktivnost poput raznih stvari koje moraju sami sastaviti, raznih slagalica i slično.

Kada birate igračke, imajte na umu djetetovu dob, a ne ono što se vama sviđa.

Od pet do šest godina

U ovoj dobi djeca redovito komuniciraju s vršnjacima jer čak i ako ne pohađaju vrtić, sada moraju pohađati malu školu odnosno godinu pripreme za školu. Zato sada počinju preferirati grupne igre.

Ovo je savršeno vrijeme da djeci poklonite društvene igre (na pakiranjima pročitajte kojoj su dobi namijenjene), ali i predmete koji će im s toplijim vremenom služiti i vani, poput tricikla ili bicikla, lopti i slično.

Od sedam do osam godina

Djeca u ovoj dobi imaju daleko dulji raspon pažnje, pa su rukotvorine poput origamija, pletenja ili šivanja idealne za njih.

Također su jako ponosna na stvari koje izrađuju i ne boje se istraživati svoje interese. Vole li prirodu, divlje životinje, svemir ili stvarati umjetnost, zavirite u razne komplete koji se mogu naći u našim trgovinama, a koji djeci omogućuju da izrađuju svoje vulkane, postaju pravi mali znanstvenici i slično.

Od devet godina naviše

Djeca starija od 9 godina su izvrsna u izražavanju i formuliranju svojih misli o određenim temama. Aktivnosti pripovijedanja i kartaške igre koje im omogućuju prenošenje ideja ili stvaranje kreativnih veza najbolji su tipovi darova za ovu dobnu skupinu.

Djeca u ovoj dobi ne boje se postavljati pitanja o svijetu koji ih okružuje, pa su dnevnici, izazovne slagalice i 3D slagalice, građevinski ili mehanički setovi i knjige izvrsne ideje za darove kojima će zadovoljiti svoj

No imajte na umu da za dvadeset godina to dijeta, tada odrasla osoba, neće pamtiti je li dobilo najskuplje poklone, nego će pamtiti kako se osjećalo tijekom božićnih blagdana. Ne postoji taj fizički poklon koji može zamijeniti toplinu osoba koje vole dijete i daju mu sebe i svoje vrijeme. u znatiželju.

Prethodna priča

RIJEŠENA MISTERIJA Zašto su tinejdžerke „zle“ prema svojim majkama?

Naredna priča

DOSKOČITE SVOM MALIŠANU I za tvrdoglavost ima "lijeka"

Najnovije iz Art i craft

-->