fbpx
///

RIJEŠENA MISTERIJA Zašto su tinejdžerke „zle“ prema svojim majkama?

Zna to biti težak i komplikovan odnos, koji karakterizira nedostatak komunikacije. Posao tinejdžerke je da se oslobodi. Posao majke je da je čeka da joj se vrati raširenih ruku

Majke i kćerke tinejdžerke imaju komplikovane odnose otkad je svijeta i vijeka. Na sreću ono što počne u pubertetu, uglavnom završi u pubertetu. No, reći će vam mnoge majke nije lako preživjeti taj period.

Komplikovan odnos često počinje suptilno, kad se kćerka povlači jer želi da provede više vremena sa svojim vršnjacima, u svojoj sobi ili na svom telefonu. Dok majke pokušavaju da ih zadrže, kćerke često očajnički žele da se povuku i ispolje svoju nezavisnost i individualnost u svakoj prilici. Ovo često stvara iskrice. A rezultat su „opekotine” koje neprekidno peckaju i teško zarastaju.

Nalet života i hormona

Sigurno je da ne pomaže ni to što se i majke i kćerke često suočavaju sa naletom života i hormonalnih promena tokom ovih nezgodnih (pa čak i strašnih!) godina. Mame će pričati o promjenama raspoloženja svojih adolescenata, razdražljivosti, iracionalnom ponašanju i zlobnim komentarima. Kćerke će istaći maminu potrebu da sve kontroliše, nespremnost da sasluša, nedostatak razumijevanja i vikanje.

Međutim, ono što se često dešava su nesporazumi i neuspjeh u komunikaciji. Često vam se čini da se vaša kćerka tinejdžerka udaljava od vas na svaki način. I to najvjerovatnije boli vas, majku, mnogo više nego njih. Ovo izaziva opipljivu napetost, natezanje konopca kojem se ne nazire kraj.

Zašto su tinejdžerke „zle“

Ako se borite sa ponašanjem svoje tinejdžerke, prvo znajte da niste sami u tome. Skoro svaki roditelj doživljava ovo u određenoj mjeri, neki manje, a neki više nego drugi.

Ponekad u glavi imamo sliku o tome kako želimo da izgleda naš odnos sa kćerkom tinejdžerkom. Majke nekad zamišljaju da će kćerke željeti provode više vremena s njima. Možda se nadaju da će im se više povjeravati ili da će imati više zajedničkih filmskih večeri. A onda, možda svi u nekom trenutku pomislimo da će taj odnos biti drugačiji od onog koji smo imali sa svojom majkom.

Važno je naglasiti da ako se raspoloženje ili ponašanje vaše kćerke promeni značajno i iznenada, to može biti pokazatelj nečeg drugog, kao što je trauma ili problem mentalnog zdravlja kao što je depresija ili anksioznost. Trebalo bi da se odmah obratite ljekaru ili licenciranom terapeutu.

Naravno, svi znamo da postoji granica do koje možemo trpiti to “zlo” ponašanje i grubost. Evo nekoliko uobičajenih razloga zašto naša tinejdžerka ispoljava i svoje nimalo nježne strane.

Potraga za nezavisnošću

Adolescencija je vrijeme kada tinejdžeri razvijaju osjećaj za sebe i često pokušavaju različite ličnosti i identitete da vide šta im odgovara. Ovo se često posmatra kao čin pobune ili odbacivanja njihovih roditelja i izaziva sukobe u odnosima majke i kćerke.

Iako je ovo tipično ponašanje tinejdžera, teško je ne shvatiti ga lično.

Umjesto da reagujete na svaku promkenu ličnosti vaše kćerke, shvatite da ono što može izgledati kao čin prkosa može biti samo njen način da se izrazi. Dajte joj prilike da donosi odluke o svom izgledu, odjeći, aktivnostima i slično kako bi se osjećala kao da ima izvesnu autonomiju. Na ovaj način se uči da postavi jasne i dosljedne granice kako bi bila sigurna.

Pubertet i mozak tinejdžera u razvoju

Mnogi tinejdžeri, a posebno djevojčice, prolaze kroz ogromne hormonalne promene tokom puberteta koje mogu dovesti do promjena raspoloženja, lošeg ponašanja i pojačanih emocionalnih reakcija. U suštini, unutrašnjost njihovog mozga je poput teniskih loptica koje se ispaljuju iz automatskog topa različitim brzinama. Sva ova snažna osjećanja eksplodiraju u njima, što rezultira plakanjem i neraspoloženjem. Zbog toga tinejdžerke mogu da budu sklonije sukobima, posebno sa svojim majkama koje brzo oproste.

Dodajte ovome izazove predmenstrualnih simptoma i vaša kćerka može biti vulkan koji čeka da eruptira.

Važno je da budete sigurni da vaša kćerka razume šta se dešava sa njenim mozgom i tijelom tokom ovog vremena, i da se skoro sve žene osjećaju isto kao i ona u nekom trenutku. Ne umanjujte njena osjećanja, već je naučite kako da se izbori sa situacijama kada osjeća da je van kontrole.

Pritisak vršnjaka i želja da se uklopi

Želja za uklapanjem je uobičajena osobina mnogih adolescenata i može dovesti do toga da se vaša kćerka udalji od vas na različite načine. Možda će vas poniziti ili se ponašati s prezirom. Važno je da pokušate da ovo ne shvatate lično (iako je jasno da vas boli).

Nađite utehu u saznanju da tinejdžeri često dođu u vrijeme kada prepoznaju koliko su njihovi roditelji nevjerovatni, iako nekoj djeci treba više vremena za to.

Stres moderne tinejdžerke

Mlade devojke se stalno bore sa perfekcionizmom i često osjećaju napetost i stres zbog pritiska vršnjaka, društvenog statusa, akademskih standarda i viših dostignuća u svojim takmičarskim aktivnostima. Istovremeno, svakog dana osjećaju intenzivnu prijetnju i strah da neće uspjeti u svakoj od ovih oblasti.

Kao roditelji, moramo biti oprezni u tome da ostanemo svjesni ovih pritisaka i da preduzmemo hrabre korake da im pomognemo. Majke takođe mogu ponuditi drugačiju priču o sebi: onu koja se zasniva na brizi o sebi, izgradnji samopoštovanja i razumijevanju sopstvene vrednosti.

Kao i svima, ponekad nam je potrebno samo uho za slušanje. Iako vam pritužbe vaše kćerke mogu izgledati dosadne ili vam tema može izgledati smiješna, nemojte je umanjiti. Njena perspektiva je možda mala, ali njena osjećanja su velika.

Komunikacija

Može biti tako frustrirajuće kada svojoj kćerki postavite pitanje, a odgovor je uvijek isti. „Znam“, „dobro“, „šta god“. Sa druge strane, tinejdžeri se često osjećaju kao da njihovi roditelji samo podsjećaju, prigovaraju i ukazuju na greške. Rezultat je frustracija, rasprava i manje komunikacije.

Tinejdžerke često razvijaju svoje komunikacijske vještine prije dječaka (zbog načina na koji se mozak razvija), ali je činjenica da se adolescenti često bore sa efikasnom komunikacijom. Mogu imati problema da izraze svoje emocije, želje ili potrebe. Komunikaciju im služi i kao mehanizam za kontrolu, tako da možda ne dijele sa vama stvari o sebi samo zato što znaju koliko očajnički želite da to učine.

Jedan od načina da poboljšate komunikaciju sa svojom tinejdžerkom jeste da prestanete da pričate. Može biti teško, jer postoji toliko toga što želite da je naučite i toliko stvari koje smatrate da morate da ispravite. Ali, toliko se toga dešava u životima naše djece ovih dana i toliko promjena. Često im od nas najviše treba samo neko ko je voljan da im dozvoli da isprazne sve ludosti koje im se dešavaju u glavi. Ne žele naše komentare, samo naše uši.

Pravila i granice

Tokom djetinjstva, a posebno tokom tinejdžerskih godina, roditelji često postavljaju granice kako bi svojoj djeci pružili strukturu, smjernice, zaštitu i osjećaj sigurnosti. Ove „granice“ često pomažu tinejdžerima da ostanu sigurni i razviju svoju samopoštovanje. Ali budimo iskreni, nijedan tinejdžer nikada nije rekao: „Hvala, mama, što si mi postavila sva ta pravila. Volim da mi govore šta ne mogu da uradim!”

Tinejdžeri misle da znaju sve i nemaju perspektivu za svet oko sebe. Roditelji često znaju previše i mogu se svega plašiti. Natezanje oko kućnog reda može dovesti do mnogo nesuglasica, prozivki, pa čak i povremenog „Mrzim te!“

Dok mnogi tinejdžeri često vjeruju da su granice samo pravila koja ih spriječavaju da se zabavljaju, uspostavljanje i provođenje granica im pomaže da razviju samodisciplinu, donose odgovorne izbore i razumiju posljedice svojih postupaka.

Granice nam pomažu da budemo odgovorni prema sebi i svojoj deci. Ako ih jasno saopštavamo, to oduzima mnogo drame iz naših odnosa – navode stručnjaci.

Društvene mreže

U današnjem svijetu nemoguće je razgovarati o izazovima u podizanju tinejdžerke bez pominjanja društvenih mreža. Činjenice su jasne. Anksioznost, depresija i nisko samopoštovanje koje viđamo kod naših tinejdžera, a posebno kod adolescentkinja, povezani su sa prekomjernom upotrebom društvenih medija. Većina roditelja vjeruju da znaju šta njihovo dijete radi na društvenim mrežama. Ipak, mnogi tinejdžeri kriju svoje ponašanje na mreži.

Tinejdžerima postaje sve teže da razlikuju stvarnost od društvenih profila svojih vršnjaka. Pritisak može biti veliki za adolescente koji provode sate usavršavajući svoj društveni identitet. To može dovesti do ozbiljnih problema kao što su poremećaji u ishrani, samopovređivanje i perfekcionizam. Ujedno sve je ovo mogući razlog zašto su tinejdžerke zle prema svojim majkama.

Mnogi tinejdžeri imaju ozbiljnu zavisnost od mobilnog telefona i od društvenih mreža, što utiče na njihovo raspoloženje, san i odnose.

Rad na sebi

Važno je zapamtiti da je vaša kćerka ta koja raste, ali vi ste odrasli. Ne možemo očekivati da će se naša tinejdžerka promijeniti ako ne radimo na sebi. Važno je da prepoznamo svoje emocionalne pokretače, da se suočimo sa svojim prošlim vezama i problemima i da razvijemo mehanizme za suočavanje sa stresom, anksioznošću i strahom od nepoznatog.

Bitno je da ostanemo saosjećajne, da praktikujemo zahvalnost i da budemo model ponašanja kakav želimo da vidimo. Od suštinskog je značaja da majke održavaju otvorenu komunikaciju sa kćerkama čak i kada se suočavaju sa izazovnim ponašanjem. Aktivno slušanje, empatija i pokušaj da se razumiju osnovni uzroci ponašanja naše tinejdžerke je ključno.

Sjetite se da je borba između kćerki tinejdžerki i njihovih majki stara koliko i vrijeme. Budite sigurni da će vaša veza sutra biti još jača ako se potrudite danas.

Posao tinejdžerke je da se oslobodi. Posao majke je da je čeka da joj se vrati raširenih ruku.

Prethodna priča

NIKAD NIJE PREVIŠE INFO Još i ponovo savjeti za zdravu trudnoću

Naredna priča

STIŽU PRAZNICI Kako odabrati poklon za dijete primjeren njegovoj dobi?

Najnovije iz Pozitivno roditeljstvo

-->