fbpx
////

NIKAD NIJE PREVIŠE INFO Još i ponovo savjeti za zdravu trudnoću

Mnoge savjete sigurno ste već čuli, no među njima ima i nekih za koje smo još do jučer smatrali možda i viškom. Pa da krenemo redom

Vremena se mijenjaju, pa s tim i pravila, potrebe i navike savremenih žena. Tome se prilagođava i praksa pa nisu rijetki vodiči i savjeti koji će ženi pomoći da trudnoća prođe u najboljem mogućem redu i da vesele dočekaju svoju bebu.

Mnoge savjete sigurno ste već čuli, no među njima ima i nekih za koje smo još do jučer smatrali možda i viškom. Pa da krenemo redom…

Vježbanje u trudnoći

Fizička aktivnost može pomoći da smanjite stres, poboljšate cirkulaciju i poboljšate raspoloženje. Takođe može podstaći bolji san. Studije su pokazale da vježbanje ima mnogo prednosti za održavanje zdrave trudnoće. To uključuje i smanjenje rizika od preeklampsije.

Idite na časove vježbi u trudnoći ili šetajte najmanje 15 do 20 minuta dnevno umjerenim tempom. 

Planirajte 30 minuta vkežbanja većinu dana u sedmici. I što je najvaćnije, slušajte svoje tijelo i ne pretjerujte.

Napišite plan porođaja

Zapišite svoje želje i dajte kopiju svima koji su uključeni u vašu trudnoću i porođaj. Evo samo nekoliko primjera: želite li da neko bude s vama porođaju, procedure koje želite da izbegnete, koje pozicije preferirate na porođaju poput porođaja u vodi, čučećeg položaja…, da li želite lijekove protiv bolova i kakve, šta učiniti ako se pojave komplikacije…

Sve se uči, krenite u školicu

Pohađanje nekog kursa za porađanje pomoći će da se osećate spremnije za porođaj. Imat ćete priliku da saznate više o porođaju i brizi o novorođenčadi. Možete i postavljati konkretna pitanja i izraziti zabrinutost… Prijavite sve porodične slučajeve urođenih poremećaja.

Kegelove vežbe

Ove vežbe jačaju mišiće karličnog dna, koji podržavaju bešiku, crijeva i matericu. Ispravno izvedena, ova jednostavna vježba može da olakša porođaj…

Eliminirajte toksine u trudnoći

Toksini imaju veze sa urođenim poremećajima, pobačajem i drugim komplikacijama u trudnoći. Trebalo bi da izbjegavate duhan, alkohol, droge.

Takođe i rastvarače kao što su razrjeđivači boja i odstranjivač laka za nokte dok ste trudni. 

Pušenje cigareta, na primer, smanjuje protok kiseonika do vaše bebe. A to je povezano sa prijevremenim porođajem i drugim komplikacijama.

Smanjite obaveze dok ste trudni

Čak i svakodnevni zadaci, poput ribanja kupatila ili čišćenja za kućnim ljubimcima, mogu postati malo rizičniji kada ste trudni. Sa liste obaveza skinite penjanje na ljestvi, mijenjanje pjeska za mačke da bi se izbjegla toksoplazmoza, korištenje jakih kemikalija, duže stajanje posebno blizu vruće peći, nosite rukavice ako radite u dvorištu gdje su možda bile mačke, dobro operite ruke nakon rukovanja sirovim mesom…

Lijekovi u trudnoći

Provjerite sa zdravstvenim radnikom prije nego što uzmete bilo kakve lijekove. Isto i suplemente ili „prirodne“ lijekove. Čak i najčešće korišteni lijekovi bez recepta treba izbjegavati tokom trudnoće.

Umjesto da brinete o tome da li je nešto sigurno za uzimanje tokom trudnoće, provjerite uvijek sa doktorom.

Kupite nove cipele

Kako stomak raste, tako će rasti i stopala. Ili ćete se barem osjećati kao da jesu. To je zato što vaše prirodno povećanje težine pomjera vaš centar gravitacije. Tako stvara dodatni pritisak na vaše ligamente. Vremenom, ovaj dodatni pritisak može izazvati bolnu prekomjernu pronaciju ili spljoštenje stopala…

Razmislite o svom spa stilu

Trudnoća je svakako vrijeme za maženje, ali morate biti oprezni. Izbjegavajte saune, koje mogu dovesti do pregrijavanja. Isto važi i za hidromasažne kade. Takođe, određena eterična ulja mogu izazvati kontrakcije materice. Posebno tokom prvog i drugog tromjesečja. Provjerite sa svojim terapeutom za masažu da biste bili sigurni da se koriste samo sigurna ulja. Izbjegavajte kleku, ružmarin i muškatnu žalfiju.

Ne zaboravljajte na vodu

Tokom trudnoće krv snabdijeva bebu kiseonikom i esencijalnim hranljivim materijama kroz placentu. I odvodi otpad i ugljen-dioksid, a zapremina vaše krvi se povećava i do 50 posto kako bi se izborila sa svim ovim dodatnim aktivnostima. Dakle, pijete 8 do 10 čaša vode svakog dana.

Obogatite ishranu folatima

Jedite 5 ili 6 dobro izbalansiranih obroka. I to sa dosta hrane bogate folatima, poput obogaćenih žitarica, špargle, pšenične klice, naranče i sok od naranči. Folna kiselina je ključna za pravilan razvoj bebine neuralne cijevi…

Podižite energiju voćem

Većina doktora preporučuje ograničenje kofeina u toku trudnoće, jer može imati štetne efekte na vas i bebu. Međutim, smanjenje može biti teško, posebno kada ste navikli na jutarnju kafu. Probajte da grickate voće. Prirodni šećeri u voću poput banana i jabuka mogu pomoći u podizanju nivoa energije.

Koristite kremu za sunčanje

Trudnoća čini vašu kožu osetljivijom na sunčevu svijetlost. Sada ste skloniji opekotinama od sunca, i ljeti i zimi. I hloazmi, tim tamnim mrljama koje se ponekad pojavljuju na licu. Nanesite kremu za sunčanje sa SPF od 30 ili više…

Često perite ruke

Često pranje ruku može da vas zaštiti od infekcija kao što su streptokok grupe B , bolest pete, citomegalovirus i vodene boginje – to sve može da izazove urođene mane i druge teške komplikacije za bebu…

Putujte pametno

Samo naprijed: Rezervirajte let, ali preduzmite mjere predostrožnosti. Sredina trudnoće (14 do 28 nedelja) je najbolje vrijeme za avio prevoz u trudnoći. Do tog vremena, vjerovatno ste preboljeli jutarnju mučninu. Rizik od pobačaja ili ranog porođaja je takođe relativno nizak. Ipak, trebalo bi da provjerite sa svojim doktorom o svim planovima putovanja. U kolima, nastavite da nosite sigurnosni pojas sa ramenim dijelom držača postavljenim preko ključne kosti. Dio u krilu treba postaviti ispod stomaka što je niže moguće na bokovima. I, preko gornjeg dela butina, a nikako na ili iznad stomaka…

Oprezno i s ribom

Istraživanja su pokazala da riba ima puno omega-3 masnih kiselina koje su ključne za razvoj mozga fetusa. Takođe pomaže djeci da imaju bolji metabolički profil.

No, stručnjaci preporučuju da trudnice ne jedu više od 250 grama ribe nedjeljno. Držite se konzervirane svijetle tunjevine, škampa, lososa, pastrmke ili soma.

Ponekad prekršite pravila ishrane

Neki stručnjaci kažu da su to prirodni način da osiguraju hranljive materije trudnici. Posebno hranljive materije koje im možda nedostaju. Drugi kažu da su emocionalna stvar, vođena hormonima ili raspoloženjem.

Bez obzira na to, povremeno se prepustite tim željama. Izbjegavajte sirovo i nedovoljno kuhano meso ili jaja, bri, feta i druge vrste nepasterizovanog sira, određene biljne čajeve i sirove klice.

Sprijateljite se sa drugim trudnicama

Pronađite načine da upoznate druge trudnice. Bilo da je to putem prenatalne joge, časa porođaja. Ili grupe roditelja iz komšiluka ili on line foruma za roditelje. Podrška, resursi i drugarstvo od drugih koji su u istom stanju kao i vi mogu biti presudni. I to, za prevladavanje uspona i padova trudnoće. Ovo su dobre veze i nakon što dobijete bebu.

Odmarajte se često

Možda mislite da ste sada zauzeti, ali kada beba dođe, imat još manje dragocijenih trenutaka za sebe. Iako bi trebalo da imate za cilj da spavate najmanje osam sati tokom noći, uobičajeno je da imate poteškoća sa spavanjem. Dovoljno spavanje tokom trudnoće može značiti prilagođavanje rasporeda i odlazak u krevet nešto ranije ili drijemanje tokom dana kada je to moguće.

Saznajte više o depresiji

Verovatno ste čuli za postporođajnu depresiju (PPD). Pa čak i za postporođajnu anksioznost (PPA). Ali možda ne znate da 10% do 25% trudnica doživljava simptome velike depresije tokom trudnoće.

Kad nešto boli, pozovite doktora

Iako u mnogim slučajevima nema razloga za brigu, uvijek treba da pozovete doktora ako imate bilo koji od sljedećih simptoma: bol bilo koje vrste, jaki grčevi, kontrakcije u intervalima od 20 minuta, vaginalno krvarenje ili curenje tečnosti, vrtoglavica ili nesvjestica, kratak dah, lupanje srca, stalna mučnina i povraćanje, poteškoće pri hodanju, otok zglobova, smanjena aktivnost bebe.

Prethodna priča

ŽELJA JE SNAŽNIJA OD NOVCA Koliko košta surgat majčinstvo?

Naredna priča

RIJEŠENA MISTERIJA Zašto su tinejdžerke „zle“ prema svojim majkama?

Najnovije iz Komplikacije u trudnoći

-->