fbpx

ŽELJA JE SNAŽNIJA OD NOVCA Koliko košta surgat majčinstvo?

Surogat-majčinstvo često započinje nizom testova plodnosti za planirane roditelje i zdravstvenim pregledima za surogat-majku

Pjevačica Marija Šerifović objavila je da je početkom decembra postala majka.

Sina Marija dobila je putem surogat – majke.

Ljudi se na surogat-majčinstvo odlučuju zbog različitih razloga, poput neplodnosti, zdravstvenih komplikacija, istospolne veze ili ako su samci. Koliko to uopće košta?

Prosječna cijena surogat-majčinstva za one koji žive u SAD-u iznosi oko 100.000 dolara – kaže Mary Jane Carnahan, osnivačica zajednice koja zagovara surogat-majčinstvo, The Biggest Ask.

Prema odvjetnici za surogat-majčinstvo Amiri Hasenbush, ukupni trošak “značajno varira ovisno o mnogim različitim čimbenicima”, poput lokacije, osiguranja i toga koriste li budući roditelji agenciju.

Dvije vrste surogat – majčinstva

Postoje dvije vrste surogat-majčinstva: tradicionalno i gestacijsko. Gestacijski roditelj nije biološki povezan s djetetom, već samo nosi fetus i rađa dijete. On dobiva naknadu i nema nikakva roditeljska prava nad djetetom. Tradicionalna surogat-majka daje vlastitu jajnu stanicu i zbog toga se smatra jednim od djetetovih bioloških roditelja. Tradicionalno surogat-majčinstvo rjeđe je zbog pravne i psihološke složenosti, ali može biti jeftinije.

Svaka od dvije vrste surogat-majčinstva zahtijeva posebne postupke, koji utječu na ukupne troškove. Vađenje jajne stanice i prijenos embrija zahvati su potrebni za gestacijske nositeljice, ali ne i za tradicionalno surogat-majčinstvo. S druge strane, tradicionalno surogat-majčinstvo može zahtijevati dodatne pravne troškove za dogovaranje posvajanja i skrbništva.

Kako počinje?

Mnogi procesi surogat-majčinstva započinju nekim oblikom zamrzavanja jajne stanice ili sperme te potom in vitro oplodnjom (IVF). Nekim obiteljima potrebno je više ciklusa prije nego što uspiju začeti. Ovi troškovi doprinose ukupnoj cijeni. 

Testovi i tretmani plodnosti

Surogat-majčinstvo često započinje nizom testova plodnosti za planirane roditelje i zdravstvenim pregledima za surogat-majku. Ti troškovi se kreću od 4000 do 7000 dolara.

Stvaranje embrija

U surogat-majčinstvu jajašca se mogu oploditi spomenutom IVF metodom ili intrauterinom inseminacijom (IUI). Općenito, IUI je znatno jeftiniji od IVF-a. Jedna runda IUI-ja košta od 500 do 4000 dolara, dok IVF može stajati do 20.000 dolara.

Donacija jajnih stanica

Gestacijsko surogat-majčinstvo zahtijeva in vitro oplodnju. Ako roditelji trebaju platiti i donaciju jajnih stanica, to može koštati i više od 7000 dolara. Povrh toga, ponekad treba platiti naknadu za skladištenje jajnih stanica dok se one ne iskoriste. To stoji oko 500 dolara godišnje.

Naknada za surogat-majku i osiguranje

Naknada za surogat-majku može varirati od besplatne (ako se radi o prijatelju ili članu obitelji) do skupocjene, od preko 50.000 dolara, za iskusnu surogat-majku. Prema iskustvu odvjetnice Hasenbush, surogat-majke sa zapadne obale SAD-a obično primaju veće naknade od onih na jugu ili srednjem zapadu. Od roditelja se može tražiti i plaćanje premije osiguranja surogat-majke, koje mogu iznositi od 500 do 1000 dolara mjesečno.

Agencijske naknade

Agencije za surogat-majčinstvo nude razne usluge. Spajaju surogat-majke s roditeljima, nude usluge pregleda kako bi osigurale da su obje strane mentalno, fizički i emocionalno spremne za proces te koordiniraju logistiku između medicinskih stručnjaka i odvjetnika. Iako nije nužno surađivati s agencijom, oni koji se na to odluče morat će izdvojiti između 15.000 i 30.000 dolara.

Pravne naknade

Odvjetnici sastavljaju ugovor o surogat-majčinstvu u kojem su navedene obveze svake strane. Na primjer, ugovor može obvezivati buduće roditelje da surogat-majci nadoknade trošak za trudničku odjeću ili zahtijevati da se surogat-majka suzdrži od korištenja cigareta i konzumacije alkohola tijekom trudnoće. Odvjetnici također organiziraju pravno skrbništvo. Odvjetničke naknade razlikuju se ovisno o vrsti ugovora, ali obično iznose od 6000 do 10.000 dolara.

Porođaj

Prosječna cijena poroda u bolnici u SAD-u iznosi oko 14.000 dolara. Ako surogat-majka ima zdravstveno osiguranje, veći dio troška pokriven je. Ako nema osiguranje, roditelji mogu platiti kratkoročnu policu.

Ostali troškovi

Postoje i drugi čimbenici koji se trebaju uzeti u obzir. Cijena surogatstva raste ako je riječ o blizancima ili trojkama, ako se surogat-majka porađa carskim rezom, ako treba platiti hospitalizaciju za surogat-majku ili novorođenče, ali i ako novorođenče treba otputovati u drugu zemlju ili ako postoje postporođajne komplikacije.

Portal Nova.rs izračunao je da je Marija Šerifović za cijeli proces surogat-majčinstva morala izdvojiti između 160.000 i 193.000 dolara.

Prethodna priča

OVO MORATE PROČITATI Pismo zvano "10 bebinih zapovijedi"

Naredna priča

NIKAD NIJE PREVIŠE INFO Još i ponovo savjeti za zdravu trudnoću

Najnovije iz VIJESTI

-->