fbpx
////

OVO MORATE PROČITATI Pismo zvano “10 bebinih zapovijedi”

Dirljivo bebino pismo upućeno svim roditeljima kruži Internetom, a predstavlja odličan podsjetnik za roditelje jer, bez obzira koliko spremno se osjećamo sa svojim prvim djetetom ili sa svakim sljedećim, nova beba uvijek je uzbudljiv izazov za sve roditelje

Pismo, koje je prozvano ’10 bebinih zapovijedi’, postoji već godinama.

Iako nije poznato tko je autor prekrasnog pisma, ono se dijeli i čita iznova i iznova, zbog dobrog razloga. Pismo omogućuje jedinstvenu perspektivu novorođenčeta i podsjeća roditelje da će prve sedmice s bebom biti zahtevne i teške. Ali i da će s vremenom sve postajati lakše i ljepše.

– Dragi mama i tata molim vas da sačuvate ovo pismo kako biste ga ponovno i ponovno mogli pročitati kada stvari neće teći tako glatko i kada ćete se osjećati iscrpljeno – baš ovim riječima počinje pismo.

Prevelika očekivanja

U pismu se nadalje spominje kako ne bismo smjeli imati prevelika očekivanja od svojih novorođenih beba, ali ni od sebe. 

– Dajte i sebi i meni šest sedmica kao rođendanski poklon, šest sedmica za mene kako bih rasla, razvijala se, postala zrelija i stabilnija te predvidljiva – šest sedmica za vas kako biste se odmorili i opustili i dopustili svom tijelu da se vrati u normalu.

Te prve sedmice zaista i jesu teške. I mnogima izazovne i nepoznate.

Čak i kada roditelji imaju bebu koja puno spava i rijetko plače, nova uloga roditelja zahtijeva prilagođavanje koje zaslužuje podizanje spomenika.

A, kada je beba zahtjevna, prve sedmice (pa čak i nešto duže) mogu biti zaista iscrpljujući. 

– Molim vas, oprostite mi ako puno plačem. Nisam neki tiranin koji je poslan kako bi vam zagorčao život. Molim vas, odvojite vremena kako bi saznali tko sam ja, kako se razlikujem od vas i koliko puno toga vam mogu pružiti – piše u pismu.

Ni savršeni roditelji, ni savršena beba

Pismo podsjeća roditelje kako će pogreške uvijek postojati, kako ne postoje ‘savršeni roditelji’ i ‘savršena beba’. 

Molim vas, zapamtite da sam otporna i žilava i da mogu izdržati mnoge prirodne pogreške koje ćete napraviti. Dokle god ih činite s ljubavlju, ne mogu biti povrijeđena – istaknuto je.

Zadnji dio pisma osvrće se na jednu stvar koju bi svi roditelji trebali zapamtiti, bez obzira koliko djece imaju ili koliko njihova djeca imaju godina, a to je da brinu o sebi, o svojoj prehrani, da odmaraju i da vježbaju kako bi imali strpljenja i energije kad su sa svojim djetetom. 

Sve će to proći

Isto tako, podsjeća nas na naše partnere i na njegovanje naših odnosa.

– Molim vas, brinite o svom odnosu jedno s drugim. Što znači povezanost s obitelji ako ne postoji obitelj s kojom bih se mogla povezati.”

I na kraju, pismo nas podsjeća kako će ‘sve to proći’ te da ne smijemo ‘zaglaviti’ u trenutku. Postoje faze i ponašanja kroz koja djeca prolaze, bez obzira na dob, a koja se čine kao da će trajati zauvijek. 

Imajte ‘ono najvažnije’ na umu. Ja ću ovakva biti jako kratki period vremena, iako vam se sad možda čini kao zauvijek. Uživajte u meni, jer nikada više neću biti ovako malena! – piše na kraju.

Baš tako!

Prethodna priča

KAKO DOSKOČITI PREHLADI Spas u bočici sirupa za imunitet

Naredna priča

ŽELJA JE SNAŽNIJA OD NOVCA Koliko košta surgat majčinstvo?

Najnovije iz BEBE

-->