fbpx

KAKO DOSKOČITI PREHLADI Spas u bočici sirupa za imunitet

Prosječno dijete godišnje ima 6 do 12 infekcija nalik prehladi. Evo kako ih makar pokušati zaustaviti

Kiše, niske temperature, snijeg, smog, magla… gotovo po pravilu niz možemo nastaviti riječima – imunitet, prehlada djeca.

Upravo je ovo godišnje doba vrijeme kad djeca uskaču iz jedne u drugu prehladu, a roditelji žongliraju između apoteke, ambulante, djeteta.

Šta je rješenje? Kako se vi dovijate? Šta roditelji najčešće koriste kako bi ojačali imunološki sustav djece.

Istraživanja pokazuju da je to najprije dodatak prehrani, odsnosno sirup za imunitet za djecu.

Unos vitamina

Iako se sirupom ne može potaknuti imunitet ako organizam nije razvio antitijela na još nepreboljene viroze i bakterijske infekcije, njime se može osigurati unos bitnih vitamina i hranjivih tvari za jačanje dječjeg imunološkog sustava.

Razvoj imunološkog sustava u djetinjstvu pomaže u smanjenju rizika od akutnih infekcija tijekom odrastanja, a također utječe i na zdravlje u odrasloj dobi.

Dječji imunološki sustav složena je mreža stanica, tkiva i organa koji zajedno štite tijelo od infekcija. Tijelo proizvodi različite vrste antitijela za zaštitu od različitih vrsta bakterija i virusa kad stupi u kontakt sa njima.

Antitijela su proteini stvoreni da prepoznaju i da se vežu za strane napadače te da neutraliziraju njihovo toksično djelovanje. Jednom kad su antitijela proizvedena, tijelo djeteta pamti vrste infekcija i time stječe doživotni imunitet na specifični antigen.

Mnogi čimbenici prehrane i načina života mogu podržati razvoj snažnog imunološkog sustava u djetinjstvu.  Najbolji način za jačanje imunološkog sustava djeteta je kroz pravilnu i raznovrsnu prehranu bogatu svježim voćem i povrćem, probioticima i svježe iscijeđenim sokovima.

Kao dodatna pomoć, u obliku dodatka prehrani, vitaminski sirupi su idealni za djecu koja su aktivna i izložena prehladi i gripi u školi, kad su često bolesna i zb g toga izostaju iz škole ili kad im je potreban brži oporavak od bolesti.

Najbolje za najmlađe

Najbolji vitamini za jačanje dječjeg imuniteta su vitamini C, D i E koji pripremaju imunološki sustav za obranu od bakterija i virusa. Ovi su vitamini neophodni za očuvanje imunološkog sustava djece od infekcija i zato je sirup koji ih sadrži najbolji sirup za imunitet za djecu.

Vitamin C doprinosi apsorpciji željeza iz hrane i normalnoj funkciji imunološkog sustava. Jača tijelo, potiče brže ozdravljenje, daje energiju i može smanjiti trajanje prehlade te rizik od prehlade kod djece koja se bave sportom.

Vitamin D je neophodan za normalnu apsorpciju i korištenje kalcija i fosfora, normalnu strukturu kostiju i funkciju mišića i imunološkog sustava. Usto smanjuje šanse za dobivanje prehlade i gripe te drugih infekcija gornjih dišnih puteva.

Vitamin E jača imunološki sustav i pomaže u održavanju zdravlja krvnih žila. Dokazano je da jača imunitet, poboljšava odgovor tijela na cjepiva i smanjuje pojavu respiratornih infekcija, uključujući običnu prehladu.

Cink je neophodan za normalnu funkciju imunološkog sustava, za održavanje normalne razine vitamina E u krvi i povećanje apsorpcije vitamina A. To je mineral vitalan za funkciju imunološkog sustava. Može smanjiti učestalost, težinu i trajanje obične prehlade, respiratornih infekcija i ostalih upala.

Vitamin A je organski spoj s više funkcija važnih za rast, razvoj i održavanje imunološkog sustava.

Vitaminski sirup za bebe

Sirup s vitaminima A, C i D daje se za pomoć u rastu djeteta, za vid, rast stanica i imunološki sustav. Ovi vitamini su dobri za imunitet bebe jer imaju potencijal podržati optimalnu imunološku funkciju i razvoj. Preporučuje se djeci od šest mjeseci do pet godina, osim ako beba ne pije formulu za dojenčad koja sadrži vitamine.

Propolis za imunitet

Propolis pomaže djeci da se brže oporave od prehlade. Svojim antivirusnim, antimikrobnim i protuupalnim svojstvima može zaštititi djecu od neželjenih infekcija. Ljekovita svojstva propolisa smanjuju simptome slične prehladi i gripi, jačaju imunološki sustav i u potpunosti ubrzavaju proces oporavka.

Uključivanje propolisa u djetetovu rutinu može pomoći u smanjenju rizika od zaraznih bolesti i ojačati cjelokupni imunološki sustav.

Kapi propolisa možete staviti u voćni sok, jogurt, kašicu ili omiljenu grickalicu svojih mališana.

Budući da propolis može sadržavati med, bebama ne treba davati propolis ili druge pčelinje proizvode do prve godine života (zbog čega je bolje odabrati drugi sirup za imunitet za djecu do 1. godine života).

Propolis za imunitet djece
FOTO: Shutterstock

Od druge godine vrlo oprezno dajte propolis svojoj bebi. Počnite s jako malim količinama, za početak s 1 – 2 kapi. Nakon tjedan dana polako povećavajte dozu ako dijete propolis dobro podnosi.

Beta glukan za djecu

Djeca mogu imati koristi od uzimanja beta glukana. Naime, djetetov imunološki sustav razvija se do otprilike druge godine života. Zbog toga obično nema koristi od suplemenata sve dok ne navrši dvije godine. Međutim, beta glukan je siguran za djecu bilo koje dobi.

To je bioaktivni polisaharid izoliran iz gljive bukovače. Nalazi se u određenim bakterijama, algama, gljivama i kvascu, uključujući pekarski kvasac. Beta glukan je najznačajniji imunostimulator koji se pokazao djelotvoran kod čestog pada imuniteta, čestih infekcija i kao zaštita od virusa. 

Potiče aktivnost imunoloških stanica tako što pojačava prvu liniju obrane organizma. Osnažuje dječji imunitet, povećava razinu energije i, što je najvažnije, sprječava viroze, gripe i prehlade.

Sirup za imunitet djece – iskustva

Što se tiče iskustava o djelovanju sirupa, roditelji su podijeljeni. Jedna grupa roditelja nije primijetila bitna poboljšanja pa se odlučila za prirodne namirnice i ljekovite čajeve. Druga grupa roditelja davala je puno voća i povrća djeci, uz sirup za imunitet za djecu, te je primjetila izostanak ozbiljnijih viroza kod djece, i to gotovo godinu dana od korištenja sirupa. Smanjila se i upotreba antibiotika.

Propolis je ojačao imunitet kod djece u jaslicama i vrtićima, a neki roditelji su primijetili da im dijete manje pobolijeva, uz povremenu virozu popraćenu začepljenim nosićem.

Prethodna priča

LIJEPE VIJESTI Jelena Jugović Tuncel po treći put postala mama

Naredna priča

OVO MORATE PROČITATI Pismo zvano "10 bebinih zapovijedi"

Najnovije iz BEBE

-->