fbpx
//

TEŠKO PITANJE Kako se suočiti s neuspjelim pokušajima začeća

Važno je da znate da niste sami na ovom teškom putovanju, a načini suočavanja mogu vam pomoći da pronađete unutarnju snagu i da nastavite vjerovati u ljubav

Kada se suočimo s nizom neuspjelih pokušaja začeća, put prema roditeljstvu može postati izazovan, ali i prilika za osobni rast.

Moguće je da se osjećate preplavljeni različitim emocijama. Nada, sreća i ljubav pletu se s tugom, frustracijom i strahom. I mnogo je onih koji vam žele dati nadu, pružiti podršku. A mi s vama dijelimo korisne savjete kako se nositi s ovom teškom situacijom.

Važno je da znate da niste sami na ovom teškom putovanju, a načini suočavanja mogu vam pomoći da pronađete unutarnju snagu i da nastavite vjerovati u ljubav.

Kako si možete pomoći?

Prvo i najvažnije, osjećaji krivnje ili osjećaj da niste dovoljno dobri ne smiju pronaći put do vašeg srca. Neuspjeli pokušaji začeća nisu posljedica vaše slabosti ili krivnje. Svaki put kada ste pokušali, iskazali ste ljubav i spremnost postati roditelji, a to je čin ispunjen hrabrošću i ljubavlju.

Budite aktivni u traženju odgovora. Uključite se u otvorene razgovore sa svojim liječnikom o dostupnim opcijama te iznesite sva pitanja i brige koje imate. U vrijeme kada se suočavate s emocionalnom boli, briga o sebi postaje ključna. Pronađite aktivnosti koje vam donose radost i opuštanje. Vježbanje, meditacija, umjetnost ili jednostavno vrijeme provedeno u prirodi mogu vam pomoći osnažiti duh i um.

Dozvolite si da autentično doživite svoje emocije prepoznajući da su duboka tuga i žalost prirodne reakcije. Razmislite o shvaćanju svojih emocija kao prolaznih stanja koja dolaze i odlaze: „Ovaj osjećaj koji proživljavam neće trajati zauvijek.“ Ili  „Danas se borim s bijesom i tugom.“

Postavite svoje osjećaje na prvo mjesto. Potpuno je prihvatljivo zaštititi sebe od situacija koje vam pojačavaju emocionalnu nelagodu. To može uključivati slanje poklona umjesto sudjelovanja na proslavi rođenja ili odgađanje posjeta prijateljima koji čekaju bebu.

Potražite utjehu u povezivanju s drugim ljudima koji dijele vaš problem. To možete činiti uživo ili putem Facebook grupa ili foruma. Sjetite se, niste sami, čak i ako se ponekad tako osjećate.

Potražite pomoć od pouzdanih osoba

Nemojte oklijevati potražiti stručnu pomoć ako vas vaše emocije počnu previše opterećivati. Osobama koje se suočavaju s neplodnošću nudi se mnogo profesionalne podrške. Razgovarajte sa svojim ginekologom, liječnikom opće prakse ili psihologom. Odlazak kod psihologa nije tabu tema koju trebate izbjegavati. Naprotiv, činjenica je da je razgovor s psihologom pomogao milijunima ljudima. Pronađite stručnu osobu uz koju ćete se osjećati sigurno i podržano te koja će vam uliti osjećaj nade. Možda ćete u početku kod odabranog liječnika ići veoma često – i to nije ništa čudno. Kao i za sve boli s kojima se čovjek suočava u životu, i za nošenje s nekoliko neuspjelih pokušaja začeća trebat će vam vrijeme. Dajte si to vrijeme.

Izgradnja emocionalne podrške ključna je u ovim trenucima. Razgovarajte s partnerom, bliskim prijateljima ili obitelji o onome što osjećate. Imati nekoga tko vas razumije i sluša bez osude može olakšati svaki teret. Iako ćete u nekim trenutcima možda osjećati kao da ste nekome na teret, zapamtite, osobama koje vas vole nikada nećete biti “previše”. Stvari s kojima se borite težak su dio vašeg životnog iskustva, a osobe kojima je stalo do vas to će biti potpuno jasno. Rado će razgovarati s vama, pomagati vam i podržavati vas. Ovo su trenutci u kojima ćete spoznati svoje prave prijatelje.

Na kraju dana, kada ste razgovarali s psihologom ili bliskim ljudima, moguće je da će vas osjećaj tuge svejedno ponovno uhvatiti. Nemojte misliti da to nije normalno. Dopustite sami sebi da razumijete svoje osjećaje i budite blagi prema njima. Pronađite sigurno mjesto u svome domu ili izvan njega na kojem možete jednostavno “otpustiti kočnice” i početi plakati. Imate pravo na suze i za vas će biti dobro da ih pustite. Ne morate biti jaki svake sekunde u danu, a ako ste osoba koja voli tugovati u samoći, pronađite to posebno mjesto i vrijeme u kojem ćete moći osjetiti sve što vas rastužuje.

Nakon koliko neuspjelih pokušaja začeća je vrijeme za pauzu?

Odluka o prekidu tretmana za plodnost razlikuje se za svaku osobu. Savjetovanje s liječnikom i razmatranje vašeg emocionalnog stanja mogu vam pomoći u donošenju odluke. Zapamtite, traženje podrške od specijalista za mentalno zdravlje u slučaju potrebe je izvrsna opcija. Put do roditeljstva je raznolik i na kraju vodi do jedinstvenih iskustava.

Na putu roditeljstva možda ćete se suočiti s nekoliko neuspjelih pokušaja začeća. Neka to bude prilika da istražite različite opcije, kao što su alternativne metode liječenja, usvajanje… Nemojte dopustiti da neuspjeli pokušaji začeća definiraju vašu vrijednost ili snagu. Svaki dan, iznova, pronađite nježnost u srcu i vjerujte u ljubav koja vas okružuje. Vaša unutarnja snaga, podrška vaših najmilijih i ljubav koja vas povezuje s vašim partnerom pomoći će vam da se nosite s ovim izazovom.

Prethodna priča

UH, KAKVA SITUACIJA Šta kada ne znate odgovor na djetetovo pitanje?

Naredna priča

NEISCRPNA TEMA Kad i kako reći pelenama - sad je kraj

Najnovije iz Komplikacije u trudnoći

-->