fbpx
///

NEISCRPNA TEMA Kad i kako reći pelenama – sad je kraj

Većinom je vrijeme za odvikavanje od pelena između druge i treće godine djetetovog života. Neka vam taj podatak posluži okvirno i nemojte uspoređivati svoje dijete s drugom djecom

Kad je u pitanju odvikavanje od pelena, vrijeme je sve.

Pitate se što to uopće znači? To znači da ako započnete s privikavanjem na tutu onda kad vaše dijete nije spremno, rezultati sigurno neće biti zadovoljavajući. Cijeli proces zadat će vam puno muke i oduzeti jednako toliko vremena. A sve uzalud.

S druge strane, ako propustite pravu priliku, vaše dijete se još više može odupirati cijelom procesu kasnije kad vi pokušate. Pitanje svih pitanja je kako onda znati kad započeti s odvikavanjem?

Kad je pravo vrijeme?

Većinom je vrijeme za odvikavanje od pelena između druge i treće godine djetetovog života. Neka vam taj podatak posluži okvirno i nemojte uspoređivati svoje dijete s drugom djecom. Jer svako je dijete drugačije i ima svoj ritam i brzinu razvoja.

Kad je dijete spremno za odvikavanje od pelena i prelazak na tutu, pokazat će interes. Počet će promatrati vaše toaletne navike i postavljat će pitanja. Objasnite mu da odlazite na wc školjku umjesto korištenja pelena. Ako vam i bude neugodno, pustite dijete da ode s vama u kupaonicu i promatra. Ovo se odnosi na oba roditelji i češće je odupiranje očeva, iako je to zapravo nelogično uzmemo li u obzir javne wc-e i pisoare koji su tamo poredani jedan pored drugog.

Još jedan važan znak da je vaše dijete spremno za odbacivanje pelena je sposobnost da samo povuče hlače gore-dolje. Ako je vaše dijete savladalo ovaj korak u odijevanju, odvikavanje od pelena trebalo bi biti puno jednostavnije.

Djetetova spremnost na odvikivanje pokazuje se i u učestalosti uriniranja. Ako je to još uvijek vrlo često, na svakih pola sata ili sat, nije spremno. Ali ako je razmak između uriniranja dva sata i više, to je znak da je dijete sposobno zadržati mokraću, a to je ključno za odvikavanje u bilo kojoj dobi.

Savjeti za odvikavanje

Za početak znajte da su strpljenje i upornost ključ uspjeha u odvikavanju od pelena. Vaš stav neka bude ležeran i opušten da bi dijete moglo bez straha krenuti u cjelokupni proces. Ako za vrijeme odvikavanja dijete slučajno obavi nuždu u gaćice, nemojte povisivati ton ili kažnjavati dijete. Pružite mu potporu i utjehu.

Možda najbolji savjet koji vam možemo dati je da od odvikavanja napravite igru. Djetetu na tuti pravite društvo, čitajte mu slikovnice i igrajte se s njim. Osim toga, pružite mu mogućnost da odabere tutu koju hoće i koja ih podsjećati na nešto što voli. Na taj način dijete će s veseljem svaki put iznova sjedati na nju.

Vrijeme je za gaćice

Vrijeme je za donje rublje! Kupite djetetu otkačeno donje rublje ili neka samo odabere ono koje mu se sviđa. Opet je u pitanju sitnica, ali dovoljno velika da potakne dijete da se u potpunosti odvikne od pelena.

Sljedeći savjet odnosi se na praktičnu robu koju vaše dijete treba nositi za vrijeme odvikavanja. Nakratko zaboravite na kombinezone i bodije i obucite dijete u hlače koje se jednostavno spuštaju ili praktične haljine koje se jednostavno mogu podignuti.

Nakon ovih savjeta, ostalo nam je još samo da vam poželimo sreću i ukažemo da na ovo ne gledate kao obavezu, već kao još jednu priliku za zbližavanje s vlastitim djetetom.

Prethodna priča

TEŠKO PITANJE Kako se suočiti s neuspjelim pokušajima začeća

Naredna priča

Sanela Jenkins s porodicom u gostima kod Elton Johna

Najnovije iz BEBE

-->