fbpx

Pripremi se, ‘fournado’ nastupa između treće i pete godine!

Četverogodišnjaci su u prijelaznom periodu, kao na mostu između bebe i djeteta. Dovoljno su veliki da računaš da nešto mogu napraviti i da su već svašta naučili, ali opet nisu dovoljno.

Ako si mislila da su tantrumi s dvije godine horor, čekajte tzv. ‘fournado’. Nastupa između treće i pete godine, kada djeca službeno uđu u četvrtu godinu, a engleska je kovanica od riječi četiri i tornado. 

Dakle. Vjerovatno ćeš se svakodnevno pitati u čemu si pogriješila. Stajat ćeš nad sobom i misliti da si loš roditelj. Da ne znaš postaviti granice. Strahovat ćeš od njihovih tinejdžerskih godina. Nećeš se ni snaći, jer će u jednom trenutku biti divno i milo dijete, a u sljedećem vrištati i divljati, izgovarati ružne riječi (koje ih niste naučili), frktati na vas poput mačke, a neki će se i udarati, gurati, zabijati u tebe. Ponekad će izgledati poput nekog filma o egzorcizmu. A onda će početi cviliti.

Zašto?

Ništa ti neće biti jasno jer ne vidiš razlog za takvo ponašanje. No četverogodišnjaci svoje osjećaje proživljavaju poprilično megalomanski. Svaki je velik. Strah k’o kuća. Ljutnja zvjerska. Ljubav beskrajna. Osjećaj samostalnosti jer – sad sam velika cura i mogu sama. Ne može sama prelaziti cestu. Tuga – neprestana. Tugovat će zbog svega i neizbježno će suze pratiti i cvilež. Jaukanje. Oko svega. 

Šta učiniti?

Biće teško, ali oboružaj se strpljenjem i imaj na umu da je riječ samo o fazi. Vrlo bitnoj, razvojnoj fazi kada se osamostaljuju, upoznaju bolje svijet, a još uvijek ne razumiju najbolje sve te osjećaje koji ih prožimaju i ne mogu sami ništa. To ih frustrira.

Četverogodišnjaci su na kao na mostu između bebe i djeteta. Dovoljno su veliki da računaš da nešto mogu napraviti i da su već svašta naučili, ali opet nisu dovoljno. Većinu četverogodišnjaka i dalje ćeš hraniti, oblačiti, pomagati im u mnogim drugim stvarima. 

Ne! 

Ovo je riječ koju ćeš najčešće čuti u tom ludilu zvanom ‘fournado’. Imat ćeš osjećaj da te ništa ne slušaju. Još gore, imat ćeš osjećaj da ne znaš što radiš. Ali, djeca trebaju strukturu i granice pa ostani dosljedna u svojim pravilima.

Nemoj se prepustiti borbi moći s njima. Ostani sabrana i jednostavno reci ‘ne’ kad treba. Prevelika objašnjenja u trenucima bijesa neće im pomoći, jer ih ne čuju. Preokupirani su navalom emocija. Kada se smire, objasni im ponovno.

(miss7mama.24sata.hr/Kidsinfo.ba)

Pročitajte još: 

Jan Đečević: ”Alternativna historijska tura kroz Sarajevo” drugima približava sve ljepote glavnog grada BiH

 
Prethodna priča

Sigurnost djece u ophođenju s ljudima

Naredna priča

Kako stres negativno utječe na trudnice i načini kako da se izborite sa njim

Najnovije iz Ostalo

-->