fbpx
////

UH, KAKVA SITUACIJA Šta kada ne znate odgovor na djetetovo pitanje?

Sva su djeca radoznala. Manje ili više. I čim progovore samo pitaju, pitaju, pitaju. I nerijetko budu razočarana ako ne znamo odgovor. A sigurno da znamo, samo se treba snaći

Kada ne znate odgovor na pitanje koje vam je postavilo vaše dijete moguće je da ćete se osjećati frustrirano i nelagodno. Ipak, nema potrebe za paniku.

Kada se suočite s probnim pitanjima vašeg djeteta o temama poput postojanja Boga, spolnim odnosima ili drugim složenim temama, prirodno je da se osjećate zatečeno. I skroz je normalno da niste sigurni kako odgovoriti. Međutim, slijedeći nekoliko strategija u tim trenucima možete pristupiti s povjerenjem i poticati smislene razgovore sa svojim djetetom.

Što kada ne znate odgovor na djetetovo pitanje?

U velikoj većini slučajeva najbolji način za izlazak iz ove situacije jest pokušati pronaći odgovor na njihovo pitanje ako ste u mogućnosti.

Danas su nebrojene mogućnosti. Idite na internet ili tražite pomoć AI-ja.

Ako se trenutno ne možete baviti time, sasvim je u redu objasniti djetetu da trenutno nemate odgovor na njegovo pitanje, I nadodajte da ćete se potruditi pronaći ga.

Prvo i najvažnije, uzmite trenutak da zastanete i saberete se. Reaktivni dio vašeg mozga koji se aktivira u trenucima hitnosti ponekad može uzrokovati da se racionalni dio trenutno isključi kada se osjećate tjeskobno. I kad vam je neugodno jer nemate trenutačni odgovor. Nekoliko dubokih udisaja daje dijelu vašeg mozga koji razmišlja priliku da nadoknadi propušteno.

Neophodno je zadržati osjećaj smirenosti u svojim mislima, riječima i tijelu dok odgovarate na djetetova pitanja. Djeca su jako prilagođena neverbalnim signalima i ako osjete vašu snažnu reakciju. Oni to mogu nesvjesno protumačiti kao signal da su određene teme zabranjene. Opustite se i potaknite djetetovu znatiželju i stvorite siguran prostor u kojem će se osjećati ugodno pitajući vas bilo što.

“Reci mi više”

Uzmite u obzir dob, razumijevanje, osjetljivost i razinu zrelosti vašeg djeteta kada sastavljate svoj odgovor. Upamtite, ono što može biti prikladan odgovor za starije dijete može biti presloženo za mlađe. Odaberite vokabular koji je u skladu s njihovom razinom razumijevanja, a ako uvodite manje poznate pojmove. Također pobrinite se da uključite jednostavnije riječi ili primjere kako biste im pomogli u razumijevanju.

Ako niste sigurni što vas dijete tačno pita, zamolite ih da se izjasne govoreći: “Reci mi više.”

Ovaj pristup omogućuje vašem djetetu da dodatno objasni svoj upit, dajući vam bolje razumijevanje njihove perspektive i omogućujući vam da odgovorite na ciljaniji način.

Također, može spriječiti da nenamjerno ulazite u teme koje su možda preuranjene ili izvan njihovog trenutnog opsega interesa ili razumijevanja.

Prethodna priča

ŠTA TREBAMO ZNATI I UČITI Djeca gledaju rat na društvenim mrežama

Naredna priča

TEŠKO PITANJE Kako se suočiti s neuspjelim pokušajima začeća

Najnovije iz Mediji i tehnologija

-->