fbpx

Djeca širom svijeta zbog pandemije izgubila trećinu školske godine

Djeca širom svijeta izgubila su u prosjeku 74 dana nastave odnosno gotovo trećinu školske godine zbog pandemije korona virusa, a nejednakosti su se produbile, upozorila je u utorak nevladina organizacija Save the Children.

– Gotovo godinu dana nakon službenog proglašenja pandemije u svijetu, stotine milona djece još ne idu u školu – upozorila je Inger Ashing, glavna direktorica organizacije Save the Children, pozivajući da se djeca vrate u školske klupe što je moguće prije.

Na vrhuncu pandemije, 91 posto učenika u svijetu nije pohađalo nastavu. Zatvaranje škola produbilo je jaz između bogatih i siromašnih zemalja, ali i unutar nacionalnih granica, između imućnih i siromašnih porodica, gradskih i seoskih kućanstava, izbjeglica i osoba s invaliditetom i onih koji to nisu, ističe nevladina organizacija.

U Sjedinjenim Državama, na početku pandemije covida-19, više od 15 miliona djece od vrtića do srednje škole nije imalo dovoljno brzu internetsku vezu da bi moglo pratiti školu na daljinu. Djeca u Latinskoj Americi, na Karibima i u južnoj Aziji propustila su gotovo tri puta više dana nastave od djece u zapadnoj Europi, 110 prema 38, navodi organizacija za zaštitu prava djece, koja je analizirala podatke iz 194 zemlje i regije.

Osim što su propustila nastavu, djeca su izloženija i riziku od prisilnog rada, brakova i drugih oblika zlostavljanja, navodi organizacija. Tri mjeseca do samita skupine G7 koji će se održati u junu u Ujedinjenom Kraljevstvu, Save the Children je pozvao „svjetske čelnike da daju prioritet povratku djece u škole na najsigurniji mogući način, a posebno djevojčicama”. Pozvao je također vlade i donatore koji pomažu Svjetskom partnerstvu za obrazovanje da prikupe ciljanih pet milijardi dolara do 2025.

(N1, Kidsinfo.ba)

Prethodna priča

Alma Kotlo i Ervina Hajduković o majčinstvu u „kasnim“ godinama: Ako imate veliku želju i mogućnosti, nikada nije kasno

Naredna priča

Lejla Šebić: Naš ljubičanstveni dan

Najnovije iz CORONAVIRUS

-->