fbpx
///

ŠTA TREBAMO ZNATI I UČITI Djeca gledaju rat na društvenim mrežama

U sjeni smrtonosnih događaja s početka ovog mjeseca u Gazi i Izraelu, društveni mediji kao da se takmiče ko će bolje prikazati rat.

Hiljade Palestinaca i Izraelaca izgubilo je živote, Palestinci ostaju bez domova, vode, bore se za dostojanstvo. A mediji? Ne samo da prikazuju snimke smrtonosnih napada već i videozapise ugnjetavanja muškaraca, žene i djece, snimke bombardiranja u Gazi.

CNN izvještava da je jedna škola u Tel Avivu upozorila roditelje da uklone društvene medije s mobitela svoje djece zbog moguće distribucije videozapisa o taocima na popularnim društvenim aplikacijama. Stručnjaci savjetuju roditelje da pomognu svojoj djeci da razumiju grafičke, nasilne i uznemirujuće slike i snimke koje mogu vidjeti na Facebooku, Instagramu ili TikToku. Evo što stručnjaci preporučuju roditeljima.

Pregledavajte društvene medije sa svojom djecom

Edukatorica Laura Linn Knight kaže da je važno znati koje profile djeca prate i kakvim informacijama pristupaju putem društvenih medija.

Ne mislim da trebamo štititi djecu od trenutnih događaja – kaže Knight te preporučuje da sjednete s djecom i zajedno pregledate njihove društvene mreže.

Postavljajte znatiželjna pitanja

Knight kaže da je postavljanje znatiželjnih pitanja dobar način za započinjanje razgovora. Preporučuje postavljanje širih pitanja poput “Šta čuješ u školi?” ili “Kakve slike vidiš na društvenim medijima?”

Nastavite razgovor

Knight naglašava važnost kontinuiranog razgovora o ovakvim temama.

“Pokaži mi što te plaši”

Neuropsihologinja dr. Sanam Hafeez predlaže još jedan pristup. Savjetuje roditeljima da zatraže od djece da im pokažu slike ili videozapise koje smatraju zastrašujućim na internetu ili društvenim medijima te da razgovaraju o tome što ih čini zastrašujućim.

Edukacija o dezinformacijama

Dr. Hafeez savjetuje roditeljima da informiraju djecu o dezinformacijama, koje su svugdje prisutne, posebno oko teme rata na društvenim medijima.

Vi ste stručnjak za svoje dijete i svoje vrijednosti

Kao roditelj, važno je razmisliti o tome što vam je ugodno dopustiti djetetu da vidi u određenoj dobi, u skladu s vašim temeljnim vrijednostima.

Obje stručnjakinje, Knight i Hafeez, naglašavaju da bi svaka obitelj trebala prilagoditi strategije u skladu s vlastitim vrijednostima i komforom te nastaviti otvorenu komunikaciju o važnim svjetskim događajima i informacijama koje djeca primaju putem društvenih medija.

Prethodna priča

ODRASTANJE JE PROCES Naučite pratiti djetetov motorički razvoj

Naredna priča

UH, KAKVA SITUACIJA Šta kada ne znate odgovor na djetetovo pitanje?

Najnovije iz Društvene mreže

-->