fbpx
///

FLORIDA Zabranjene društvene društvene mreže mlađima od 16

Parlament američke države Florida, koja je pod kontrolom republikanaca, donio je zakon o zabrani društvenih medija djeci ispod 16 godina.

Smatra se da će ovaj potez zaštititi maloljetnike od online rizika za njihovo mentalno zdravlje.

Ukidanje računa

Mjera, koja sada ide na potpis republikanskom guverneru Ronu DeSantisu, zahtijeva od društvenih mreža da ukinu račune svih ispod 17 godina.

Zastupnički dom je zakon usvojio sa 108 glasova za i sedam protiv, nekoliko sati nakon što je Senat dao svoje konačno odobrenje.

DeSantis, koji nije otkrio hoće li potpisati mjeru, prošli mjesec je izrazio zabrinutost o potencijalnom kršenju prava na privatnost.

Zagovornici su rekli da će zakon štititi djecu od štetnih učinaka društvenih medija poput anksioznosti, depresije i drugih mentalnih bolesti te da će biti na dobrobit onima koje takve platforme koriste prekomjerno.

Sve više pristalica

Kritičari kažu da zakon krši prvi amandman američkog ustava koji garantira slobodu govora i da bi roditelji, a ne vlada, trebali donositi takve odluke.

Utah je u martu2023. postala prva savezna američka država koja je usvojila zakone o regulaciji dječjeg pristupa društvenim mrežama, a uskoro su mu se pridružili Arkansas, Louisiana, Ohio i Teksas, prema analizi pripremljenoj uoči donošenja zakona na Floridi.

Analiza kaže da i brojne druge savezne države razmišljaju o sličnim regulativama.

Prethodna priča

PONEKAD BOLI I KAD RASTEŠ Koliko su česti bolovi u nogama kod djece i kada potražiti pomoć?

Naredna priča

TATA, KUPI MI SVE Kako naučiti dijete da ne može dobiti sve što želi

Najnovije iz Društvene mreže

-->