fbpx
//

PONEKAD BOLI I KAD RASTEŠ Koliko su česti bolovi u nogama kod djece i kada potražiti pomoć?

Bolovi rasta mogu nekad biti toliko jaki da probude dijete iz sna i, naravno, prouzroče paniku i kod roditelja i kod djeteta. Koliko su zapravo česti i kada prolaze?

Ponekad se dogodi da malo dijete, potpuno iznenada, osjeti snažne bolove u nogama. Nema nikakvih vidljivih ozljeda, otoka, crvenila, ali dijete neutješno plače i žali se na jake bolove u nogama. Bolovi mogu biti toliko jaki da će probuditi dijete iz sna i takvo noćno buđenje može djelovati prilično dramatično.

Liječnici možda u potpunosti ne razumiju bolove rasta, ali znaju kako ih spriječiti i liječiti kada se djeca muče.

Nepoznati uzroci

U početku većina roditelja misli da njihova djeca samo žele dodatnu pažnju, osobito tokom noći.

S otprilike šest godina, nakon nekoliko sati što bi zaspao, počeo se žaliti na bolove u nogama. Mislila sam da samo treba dodatnu pažnju, ali kad se počeo buditi u suzama, pomnije smo pogledali što se događa – pričala jedna mama.

Bolove u mišićima u dobi od 3 do 12 godina doživjelo je do 40 posto djece u nekom trenutku, ali pravi uzroci nisu poznati. Nema dokaza da su bolovi povezani s naglim rastom, a obrasci rasta djece koja ih doživljavaju, ne razlikuju se od onih koja ih ne doživljavaju. Bolovi jedino mogu biti povezani s visokom intenzitetom tjelesne aktivnosti tijekom dana.

Gdje djeca osjećaju bolove?

Bol se obično opisuje kao osjećaj pulsiranja, a može se osjetiti u potkoljenicama, listovima, prednjim dijelovima bedara ili iza koljena. Češći su u kasnijim poslijepodnevnim i večernjim satima, a djecu mogu probuditi i iz sna. Bolovi rasta, kako ih se još naziva, obično se osjećaju u obje noge.

Ovi se bolovi definitivno mogu ublažiti, a ponekad i spriječiti. Roditelji mogu pokušati masirati noge ili liječiti bolna mjesta termoforom ili toplim oblozima. Obično će malo topline i nježna ‘mamina masaža’ umiriti bolove, a dijete će zaspati.

Neki smatraju da topla kupka i istezanje prije spavanja, poput položaja psa u jogi, mogu pomoći u sprječavanju ‘bolova rasta’. Vježba možda neće pomoći odmah, ali ako dijete prolazi kroz period čestih bolova, pokušajte. Kod jakih i uznemirujućih bolova, u redu je djetetu dati analgetik, ibuprofen ili paracetamol.

Međutim, nema potrebe za dodatnim uzimanjem kalija. Iako bi kalij u bananama mogao pomoći kod nekih vrsta mišićnih grčeva, ne postoji dokazana povezanost između prehrane i bolova rasta.

Kada se roditelji trebaju brinuti?

Ako bol stalno zahvaća jednu nogu ili ako je došlo do nedavne ozljede, svakako posjetite liječnika. Drugi su znakovi, koji se ne smiju zanemariti, šepanje, crvenilo, oteklina, modrice, osip, groznica ili bol koja traje i drugi dan. Bolovi rasta ne bi trebali utjecati na razinu aktivnosti djeteta.

Iako smetaju i čine dijete razdražljivim, bolovi rasta su normalni. Većina djece ih potpuno preraste u dobi od 12 ili 13 godina.

Prethodna priča

VELIČANSTVENI TRENUCI Ovo su najljepše fotografije poroda koje ćete ikada vidjeti

Naredna priča

FLORIDA Zabranjene društvene društvene mreže mlađima od 16

Najnovije iz OSNOVCI

-->