fbpx
/

MAME SAVJETUJU Ovih 8 lekcija iz djetinjstva su mi olakšale majčinstvo

Novinarka i mama dvoje djece, Lana Hallowes, podijelila je osam stvari koje pamti iz djetinjstva, a koje su joj uvelike pojednostavile majčinstvo

Moderno majčinstvo je teški posao. Od nas se očekuje da radimo sve i da to sve radimo dobro – odgoj djece, posao, kuhanje, kućanski poslovi (ovo sve vrijedi i za tate, naravno) te da smo svi sretni i zdravi. Zbog tog pritiska često smo pod stresom, razvučene na sto strana i ne možemo biti mame koje želimo biti – govori Lana.

I  dodaje kako je još jedan problem konstantna buka koja ometa naše živote – mobiteli, televizija, društvene mreže. 

Ne znam za vas, ali ja se osjećam preplavljeno svime i žudim za jednostavnijim vremenima u kojima bih mogla odgajati djecu. I iako ne mogu učiniti puno po pitanju današnjeg pritiska koje društvo vrši na roditelje, mislim da možemo izabrati ne biti previše zaokupljeni svime što dolazi s tim pritiskom.

Ovdje je nekoliko ideja koje je ova mama ‘posudila’ iz svog djetinjstva kako bi pojednostavila majčinstvo:

Najbolje stvari u životu su besplatne

Imala sam najbolje djetinjstvo, ali kada razmišljam što smo moj brat i ja radili za zabavu – to je uvijek bilo besplatno. Šetnje po šumi, igra na plaži, piknici na livadi i kuhanje s blatom u dvorištu. Naši nas roditelji nikada nisu vodili u kafić, slali nas u ljetne kampove ili igraonice. Zato se i ja trudim raditi što više jednostavnijih, besplatnih aktivnosti sa svojom djecom, kao što su i moji roditelji radili s nama. Ne samo da su dobre za obiteljski budžet, već nam i svima omogućuju da malo pobjegnemo od sve napetosti i obaveza koje dolaze s aktivnostima koje koštaju. 

Vikendi su rezervirani za porodicu

Mnogi moji prijatelji vikende provode na nogometnom igralištu. Kad sam ja bila mala, naši roditelji vodili su brata i mene na izlete u prirodi – šume, rijeke, planine, jezera. Imala sam tu sreću da moji roditelji nisu radili preko vikenda i svi smo zajedno provodili subote i nedjelje. Iako suprug i ja ponekad radimo i vikendom, trudim se oduprijeti bilo kakvom rasporedu tijekom vikenda te iskoristiti svaki slobodan trenutak i ljenčariti sa svojom djecom. 

Uostalom, što je uopće roditeljstvo?

‘Roditeljstvo’ je po meni jedan moderan pojam. Kad sam ja bila mala, moji roditelji su jednostavno odgajali mog brata i mene. Nije tu bilo previše razmišljanja, pritiska ili brige da nešto ne rade ‘dobro’ s nama. S takvim svjetonazorom počela sam više razmišljati kako ja odgajam djecu, a manje o tome kakav sam roditelj. Shvatila sam da, sve dok se moja djeca osjećaju voljeno, sigurno, zbrinuto i odrastaju u ljubazne i dobre ljude – tada radim dobar posao. 

Jedna izvanškolska aktivnost

Kad sam bila u osnovnoj školi, išla sam na ples, a moj brat na karate. To je bilo to. Većina mojih prijatelja uključuje svoju djecu na puno i previše izvanškolskih aktivnosti, nekad i prije škole, nekad poslije škole, a često i vikendom. Ja se ionako osjećam kao da sam razvučena na sto strana i ne želim svoju djecu opterećivati s previše dodatnih obaveza. Moji klinci još nisu školske dobi, ali inzistirat ću na tome da odaberu samo jednu izvanškolsku aktivnost kada dođe vrijeme za to. 

I jaja su dovoljno dobra večera

Znam da se u puno kućanstava večere kuhaju na veliko. Kod nas su se za večeru često jeli ostaci ručka, jaja ili bismo sami nešto složili što smo već imali u frižideru. Iako mislim da je to najviše bilo zbog štednje i jer se moja mama htjela odmoriti, podržavam takve večere. Zašto bi večera trebala biti nešto ekstra? I jaja su nutritivna, moja djeca ih vole i jednostavno ih je napraviti na bilo koji način. Dovoljno dobro za mene.

Više mentalnih fotografija nego onih digitalnih

I ja imam mobitel pun fotografija i videa svoje djece. Ali, znate što? Rijetko ih gledam. Međutim, kada ostavim mobitel sa strane i uživam u trenutku umjesto da okidam slike, zapravo okidam one mentalne slike. Moj album fotografija iz djetinjstva pun je ‘loših’ fotografija mog brata i mene sa zatvorenim očima, ali također se ne sjećam da su mi roditelji ikada rekli da pogledam u kameru i nasmijem se svaki put kad sam napravila nešto slatko. Jedan veliki način na koji pojednostavljujem svoje majčinstvo je upravo taj koji sam tek odnedavno počela prakticirati: uživati više u trenucima i biti u njima, a manje biti u njima na mobitelu. 

Djeci treba biti dosadno

Često se uhvatim kako pokušavam zabaviti svoju djecu jer se osjećam kao da je vrijeme koje imam s njima ograničeno i dragocjeno, ali mislim da im tako zapravo ne radim uslugu. Djeca se trebaju dosađivati kako bi bila bolja u igri i zabavljanju samih sebe. Kada se sjetim svog djetinjstva, moja mama je imala puno više vremena izvoditi nas negdje i zabavljati nas, ali nije to radila. Moj brat i ja bismo provodili naše dane stvarajući svoju zabavu – gradili bismo utvrde, lovili jedan drugoga po dvorištu i puzali po kući utrkujući se. 

Noge su za hodanje

Mi nismo imali auto veći dio mog djetinjstva i stoga smo uvijek svugdje hodali. Šetnje u trgovinu, šetnje u park, šetnje u školu, šetnje po kiši. Moja djeca imaju luksuz jer odrastaju u obitelji koja ima dva auta, ali ne želim da zbog toga propuštaju jednostavna zadovoljstva poput hodanja. Kada u pitanju nisu jako duge relacije, trudim se da svugdje idemo pješice. Nema prometnih gužvi, nema stresa, ali ima zabave, tjelovježbe i opuštenog dolaženja do cilja. 

Prethodna priča

O OVOME SE SVE GLASNIJE PRIČA Kristalna i Djeca duge

Naredna priča

DIPLOMATIJA NA VRHUNCU Kako pregovarati s tinejdžerima?

Najnovije iz Pozitivno roditeljstvo

-->