fbpx
//

DIPLOMATIJA NA VRHUNCU Kako pregovarati s tinejdžerima?

Vaš tinejdžer želi ostati duže vani, a vi, naravno, želite da se što prije vrati kući. Što učiniti?

Tinejdžeri mogu biti vrlo teški, pa evo neliko savjeta za pregovaranje

1. Dozvolite tinejdžeru da sudjeluje u osmišljavanju kućnih pravila. Uravnotežite prava i odgovornosti. Na primjer, vaš tinejdžer smije izaći vikendom, ali mora pomoći oprati suđe i dovršiti domaću zadaću. Ako je tinejdžer prekršio neko pravilo, ponovno raspravite o pravilima.

2. Ako se stalno svađate s tinejdžerom oko iste stvari, umjesto da se još jednom posvađate, vlastitim riječima prepričajte njegovu stranu. Ovo vam zvuči smiješno? Možda se ova svađa ponavlja zato jer niste dobro shvatili što vam tinejdžer govori ili on osjeća da ga ne slušate.

3. Nemojte misliti da za sve trebate dijeliti nagrade. Tinejdžeri su dovoljno veliki da pomažu po kući te da uz to redovito obavljaju školske zadatke, zato jer bi to trebali raditi, a ne zato jer će dobiti nagradu za učinjen posao. Budete li ih nagrađivali i za one najosnovnije zadatke, smatrat će da zaslužuju nagradu za to što su napravili. No nećete pogriješiti poklonite li mu neku sitnicu iz zahvalnosti što se jako potrudio oko nekog zadatka.

4. Trebate li intervenirati u svađi između dvaju tinejdžera, koji žele različite stvari, pitajte ih zbog čega to žele. Možda oboje žele sušilo za kosu, iako jednom treba odmah, a drugom tek za sat vremena. Nemojte nametnuti svoje rješenje, jer će se oboje osjećati uvrijeđeno.

5. Ako vaš tinejdžer govori da ste nerazumni, dok je i on sam vrlo nerazuman, ne bi bilo loše da povremeno zatražite nepristranog posrednika. Onog trena kad će svoje zahtjeve trebati izložiti trećoj osobi, bit će razumniji i lakše ćete doći do sporazuma. No nemojte ovo prečesto prakticirati kako si ne biste potkopali roditeljski autoritet.

6. Nemojte stalno misliti da je tinejdžerovo loše ponašanje vaša greška. Tinejdžeri prolaze kroz hormonalne promjene i promjene raspoloženja. Njihov bijes može u cijelosti nestati kroz sat vremena. Iako će vam biti teško, nemojte sve uvrede shvaćati preosobno, ali obavezno im dajte do znanja da nisu primjerene.

7. Nemojte ih uspoređivati sa sobom u toj dobi. Svi smo različiti i velika je vjerojatnost da će se vaše sjećanje na svoje tinejdžerske dane uvelike razlikovati od sjećanja vaših roditelja. Danas se vaša djeca suočavaju s drugačijim očekivanjima i pritiscima, pa iako ne biste trebali dopustiti prelagodan život svojoj djeci, imajte razumijevanja za njihove potrebe.

8. Ako vam se razgovor s tinejdžerom svodi na „Da“, „Ne“ i „Mrzim te!“, nema ga smisla nastavljati. Nema ničeg goreg nego reći ljutitom tinejdžeru „Smiri se“, ali recite mu da se malo odmori, te da ćete o problematičnoj temi raspravljati kasnije.

9. Dozvolite li tinejdžeru da sudjeluje u odlukama koje se odnose na kućanstvo, dat ćete mu osjećaj sigurnosti i pokazati mu da cijenite njegovo mišljenje. Ne dozvolite mu da diktira ili da sasvim promijeni neke odluke, no saslušajte njihove razloge i objasnite mu svaku važniju odluku i promjenu. Kažete li tinejdžeru da se selite, bez da je uopće vidio novu kuću, neće biti sretan.

10. Tinejdžeri su mladi odrasli ljudi i tako biste se i trebali odnositi prema njima. Nemojte se uzrujavati zbog zalupljenih vrata, ili vikanja, ali dajte mu jasno do znanja da se tako ne smije ponašati. Ako su razumni, reagirat će pozitivno, čak i ako se ne slažete.

Prethodna priča

MAME SAVJETUJU Ovih 8 lekcija iz djetinjstva su mi olakšale majčinstvo

Naredna priča

SVE NA VRIJEME Odluke koje morate donijeti prije poroda

Najnovije iz Ostalo

-->