fbpx
Unhappy Girl Being Gossiped About By School Friends

VRŠNJAČKI PRITISAK I ZAŠTO JE KOMUNIKACIJA S RODITELJIMA VAŽNA

Primjećujete da se vaš tinejdžer počinje odvajati od svega što ste ga naučili i da sad usvaja nove navike koje imaju njegovi vršnjaci. Sumnjate da je u pitanju pritisak vršnjaka. Prije nego otvorite tu temu sa svojim tinejdžerom, treba da obratite pažnju na nekoliko stvari koje će vašu komunikaciju učiniti kvalitetnijom i punom povjerenja i razumijevanja.

Vaš tinejdžer se trenutno nalazi u periodu punom turbulencija i promjena, kako fizičkih, tako i mentalnih i emocionalnih. Zadnje što mu je potrebno jeste roditelj koji će ga osuđivati ili kritikovati.

U ovom periodu, tinejdžer ne zna razliku između vršnjačkog pritiska i podržavanja. Dok tinejdžer vjeruje da ga njegovi vršnjaci podržavaju i navijaju za njega, roditelj vidi da je u pitanju vršnjački pritisak.

Ako roditelj izrazi svoje neslaganje i negodovanje putem kritike, tinejdžer će reagovati burno i smatraće da ga roditelj želi odvojiti od društva. Jedan od najvećih razloga zbog kojih bi vaš tinejdžer mogao pristati na nagovor svojih vršnjaka jeste upravo strah od toga da ga vršnjaci ne odbace i da ne bude sam.

Konzistentnost je važna. Potrebno je komunicirati s tinejdžerom svaki dan i ukloniti bilo koju vrstu distrakcija, poput telefona, televizora, buke i svega drugog što bi moglo ometati konverzaciju.

Važno je sačekati da se tinejdžer sam osjeti dovoljno sigurnim da roditelju kaže u čemu je problem. Taj problem, koliko god se jednostavnim činio u trenutku, za tinejdžera je velika stvar i treba mu pristupiti s punom pažnjom i potrebom da se razumije zašto je to tinejdžeru toliko važno.

Pohvalite vašeg tinejdžera za svaki dobar zaključak koji donese. Verbalna afirmacija od strane roditelja tinejdžeru daje osjećaj da ga neko podržava i vjeruje u njega, pa samim tim i njegovo samopouzdanje da se zauzme za sebe u društvu takođe raste.

Kako biste se dodatno povezali s vašim tinejdžerom, možete ispričati nešto slično što se vama desilo kada ste bili u adolescentskim godinama.

Bitno je da direktno ne kritikujete vršnjake vašeg tinejdžera, jer bi to moglo izazvati drugačiji efekat od željenog.

I za kraj, budite uvijek prisutni u životu svog tinejdžera i svemu što mu se dešava. Koliko god adolescencija značila da se vaš tinejdžer odvaja od onog djeteta koje ste odgojili, toliko ste mu i potrebni.

Vršnjački pritisak je jedan od najčešćih izazova današnjice i nijedan tinejdžer nije u potpunosti imun na njega. Komunikacija s roditeljima je izuzetno važna, ne samo zbog toga da roditelji skrenu tinejdžeru pažnju na moguće greške, već i zbog toga što se samopuzdanje i slika koju tinejdžer ima o sebi, počinje graditi u kući.

https://www.apa.org/images/help-kids-title-image_tcm7-171365.jpg

Prethodna priča

LEKCIJE KOJE NOVI RODITELJI NAUČE U PRVOJ GODINI ŽIVOTA SVOJIH MALIŠANA

Naredna priča

SEKSUALNOST I TINEJDŽERI - SAVJETI KAKO "NEUGODNU" KONVERZACIJU PRETVORITI U JEDNOSTAVNU

Najnovije iz Ostalo

-->