fbpx

PUBERTET I RODITELJI – 3 SAVJETA KAKO POBOLJŠATI KOMUNIKACIJU S TINEJDŽEROM

Vaš tinejdžer je u pubertetu i čini vam se kao da se polako odvaja od vas, ali ni vi ne znate kako iskomunicirati s njim ono što osjećate. Nema savršenog vodiča za roditelje kada tinejdžeri uđu u pubertet i počnu prolaziti kroz milion promjena, ali postoji nekoliko savjeta kako poboljšati komunikaciju.

Nekad je potrebno čekati

Vašem tinejdžeru je možda potrebno malo vremena da procesuira neki događaj, pa je zato nekad potrebno znati čekati pravi trenutak kada se nešto bitno želi iskomunicirati.

Naučite da slušate

Nekad je vašem tinejdžeru potrebno samo da zna da ga roditelj čuje i vrednuje njegove osjećaje i mišljenje.

Empatija i razumijevanje su ključ

U pubertetu, osim fizičkih, dolazi i do emocionalnih promjena. Postoji nešto što se naziva omnipotencija. To znači da tinejdžer u pubertetu ne poznaje svoje granice. Vjeruje da sve može ili sve zna. Bitno je da roditelj razumije da se njegov tinejdžer nalazi u osjetljivom periodu i da bude fleksibilan u svojoj komunikaciji i shvatanjima.

Iako je pubertet period rasta, fizičkog i emocionalnog, za tinejdžera, takođe je i period rasta i promjena za roditelja. Roditelj uči od svog tinejdžera, mijenja percepciju i prihvata da njegov tinejdžer postaje zrela individua koja može odlučivati za sebe.

https://media.istockphoto.com/id/846739188/photo/portrait-of-smiling-family-relaxing-on-seat-at-

Prethodna priča

TINEJDŽERI I ZAVISNOST OD DRUŠTVENIH MREŽA

Naredna priča

LEKCIJE KOJE NOVI RODITELJI NAUČE U PRVOJ GODINI ŽIVOTA SVOJIH MALIŠANA

Najnovije iz Ostalo

-->