fbpx

LEKCIJE KOJE NOVI RODITELJI NAUČE U PRVOJ GODINI ŽIVOTA SVOJIH MALIŠANA

Biti roditelj je uzbudljiva pustolovina prepuna uspona i padova. Jasno je da znate kako će vam se s roditeljstvom život promijeniti iz korijena. Priključujete se grupama na Facebooku, čitate knjige i tražite druge izvore informacija kako bi bili pripremljeni za dolazak vaše bebe

No koliko god mislite da ste pripremljeni, prvih 12 mjeseci djetetova života vas ipak iznenade. U tom periodu većina roditelja nauči važne životne lekcije.

Ne vjeruj svemu što pročitaš na internetu

Stručna literatura je sjajna podloga za pripremu na roditeljstvo. Korisno je i poslušati prijatelje, rodbinu, pa i komšije, čuti njihova iskustva. No, treba znati da je svaka beba mala individua koja slijedi svoja pravila. Nemojte prisiljavati bebu da nešto čini u određeno vrijeme samo zato što ste pročitali na internetu da bi to trebala raditi, niti se nemojte čuditi kada napravi nešto sasvim drugačije.

Dok god je djetetov pedijatar zadovoljan bebinim razvojem, ne razbijajte glavu sitnicama

Vjerujte svojim majčinskim (i očinskim) instinktima i brinite se za svojeg princa i princezu na način koji je vama ostvariv i dostupan.

Nije lako dojiti

Neke majke imaju sreću da njihove bebe prirodno počnu sisati bez ikakvih problema. Druge ipak trebaju stručnu pomoć, podršku iskusnijih žena ili dodatne informacije o cijelom procesu da bi uspješno krenule u ovu pustolovinu. Ne sramite se tražiti pomoć ako vam je ona potrebna.

Roditeljstvo je vrtuljak podvojenih emocija

Roditeljstvo je uzbudljiv put prepun podvojenih emocija. U isto vrijeme možete se osjećati sretno i tužno, ispunjeno i prazno, fokusirano i odsutno. U jednom trenutku može vam se činiti da ne možete obaviti sve zadatke u jednom danu, a već u drugom trenutku vam može biti dosadno. Ne brinite, s vremenom ćete se naviknuti na ovaj emotivni vrtuljak.

Nisi loš roditelj ako katkad sanjariš o prošlosti

Svaki roditelj se barem jednom uhvati u razmišljanju o “dobrim starim vremenima” i o bezgraničnoj slobodi koju su nekad imali da učine ono što žele. Na primjer, da budu bezobrazno sebični i provedu osam neprekinutih sati u krevetu spavajući. To je skroz normalno. Nedostatak sna u prvim mjesecima bebinog života može izazvati trzavice s partnerom i okolinom, ali i narušiti zdravlje roditelja. Ne zaboravite se pobrinuti za sebe kako biste se mogli brinuti za svoju bebu.

Uživaj u svakom danu

Djeca tako brzo rastu. U svega 12 mjeseci transformiraju se od potpuno bespomoćne novorođenčadi u male znatiželjne princeze i prinčeve spremne osvojiti cijeli svijet. Uživajte u svakom danu s njima, vašim malim ritualima i igrama jer vrijeme tako brzo prolazi i ne može se vratiti unatrag.

Prethodna priča

PUBERTET I RODITELJI - 3 SAVJETA KAKO POBOLJŠATI KOMUNIKACIJU S TINEJDŽEROM

Naredna priča

VRŠNJAČKI PRITISAK I ZAŠTO JE KOMUNIKACIJA S RODITELJIMA VAŽNA

Najnovije iz BEBE

-->