fbpx

SEKSUALNOST I TINEJDŽERI – SAVJETI KAKO “NEUGODNU” KONVERZACIJU PRETVORITI U JEDNOSTAVNU

Ako je vaš tinejdžer u periodu adolescencije, sigurno ćete se barem jednom naći u situaciji u kojoj ćete mu morati odgovoriti na neko pitanje vezano za seksualnost. Koliko seksualnost još uvijek bila tabu i koliko je mi pretvarili u nešto neugodno, čega se treba stidjeti, toliko je potrebno postepeno oslobađati se takvog pristupa ovoj temi.

Seksualnost je svakodnevni dio ljudskog života i u razgovoru s tinejdžerima i mladim ljudima joj tako treba pristupiti.

Roditelji koji imaju otvorenu komunikaciju sa svojim tinejdžerima o seksualnosti, imaju ujedno i bolji odnos s njima. Tinejdžeri im više vjeruju i osjećaju se slobodnima i sigurnima da im povjere svoje tajne, probleme i nedoumice. Zato, tokom razgovora s tinejdžerom o seksualnosti, roditelj ne treba zauzeti strogi i odbrambeni stav, već prijateljski stav.

To da se vaš tinejdžer interesuje za seksualnost i traži od vas informacije treba biti pozitivno iskustvo, ne samo za tinejdžera, već i roditelja, jer ga roditelj može uputiti i u stranu seksualnosti koja se tiče sigurnosti. A sigurnost tokom seksualnog odnosa je nešto što tinejdžer često ne sazna tokom svog prvog iskustva.

Konverzaciju o seksualnosti ne treba voditi kao da je to nešto što nije prirodno ili čega se treba stidjeti. Seksualnost se tinejdžeru treba predstaviti kao prirodna pojava koja dolazi sa određenim godinama, kada je osoba za to spremna tjelesno i emocionalno.

Poželjno je da roditelj ne kritikuje ili osuđuje svog tinejdžera, jer se interesuje za svoju seksualnost.

Otvorena i zdrava komunikacija o seksualnosti ne uključuje pokušaje kontrole od strane roditelja. Svaki pokušaj kontrole može udaljiti tinejdžera od roditelja i usmjeriti ga ka tome da sam istražuje, što ne mora uvijek biti na pozitivne načine.

Za neke roditelje komunikacija na temu seksualnosti nije jednostavna i zahtijeva strpljenje i spremnost da roditelji budu otvoreni prema nečemu novom, međutim komunikaciju uvijek može olakšati uzajamno razumijevanje i prihvatanje.

https://www.apa.org/images/tile-press-generation-z-gay-bisexual_tcm7-289665.png

Prethodna priča

VRŠNJAČKI PRITISAK I ZAŠTO JE KOMUNIKACIJA S RODITELJIMA VAŽNA

Naredna priča

ŠTA UČINITI KADA NAM DIJETE LAŽE?

Najnovije iz Seksualno vaspitanje

-->