fbpx

3 važna razloga zašto bebe ne trebaju hodalicu

Osim što je to jedna stvar manje na koju ćete potrošiti novce, postoje i drugi važni razlozi zašto biste trebali odbaciti odluku o kupovanju hodalice za svoju bebu. Većina zdravstvenih radnika i stručnjaka za sigurnost ne preporučuje hodalice za bebe upravo zbog sljedećih razloga:
 
1. Hodalica neće pomoći bebi da nauči hodati

Uprkos imenu, hodalica nije baš korisna kad je u pitanju učenje hodanja. Ustvari, hodalice čak mogu odmoći tom učenju.

-Istraživanja su pokazala da bebe koje koriste hodalice – nauče hodati oko mjesec dana kasnije od onih beba koje ne koriste hodalice”, objašnjava pedijatar David Geller i dodaje kako bebe uče hodati gledanjem i razumijevanjem kako se njihove noge i stopala pomiču. “Ako hodalica ispred ima pladanj, beba ne može vidjeti što se događa s njezinim donjim dijelom tijela i ne može dobiti informaciju koju treba o svom motoričkom razvoju – navodi se.

2. Hodalica može usporiti razvoj
 
Mnogi roditelji misle da će hodalice pomoći njihovoj djeci da nauče hodati. Ustvari, hodalice će usporiti dječji razvoj i odgoditi vrijeme kada dijete nauči hodati, smatra Američka pedijatrijska akademija. Prije nego mogu naučiti hodati, bebe nauče kako se kotrljati, puzati i igrati na podu. Smještanje bebe u hodalicu prije nego što je fizički spremna može otežati i odužiti učenje hodanja.

Bebe koje koriste hodalice uče puzati, stajati i hodati kasnije nego što bi inače te nastavljaju pokazivati zakašnjeli motorički razvoj mjesecima nakon što su naučile hodati”, objašnjava pedijatar Alan Greene. Zašto? Zato što djeca na taj način preskaču presudne korake u učenju hodanja poput samostalnog uspravljanja. S hodalicom to ne trebaju raditi kako bi se kretali. Također, dr. Greene dodaje da, zbog toga što hodalice olakšavaju bebi kretanje po prostoriji – one mogu smanjiti djetetovu želju za hodanjem.

3. Hodalica može uzrokovati ozbiljne nezgode
 
Već 2004. godine, Kanada je zabranila prodaju i kupovinu hodalica zbog velikog broja nesreća koje su uključivale bebe u dobi od 5 do 14 mjeseci. Upravo su nezgode jedan od važnijih razloga zbog kojeg zdravstvene organizacije ne preporučuju hodalice za bebe te sve više zemalja poziva na ovakvu zabranu.

 
-Hodalice za bebe su opasne jer daju bebama dodatnu brzinu, dodatnu visinu i pristup mnogim opasnostima”, govori pedijatar Jay Hoecker. Većina ozljeda i nesreća događa se kada se hodalica nagne, padne niz stubište ili stepenice ili se sudari u namještaj ili peć -.
 
Još je opasnije kada roditelj ostavi dijete da samo upravlja hodalicom bez njihovog nadzora, ali dr. Geller ističe kako ni prisutnost roditelja nije garancija za sprječavanje ozljeda. Naime, jedno istraživanje objavljeno u časopisu Pediatrics pokazalo je da se 78 posto dječjih nesreća na hodalicama događa u prisustvu odraslih.
 
-Dijete u hodalici može se kretati preko 90 cm u jednoj sekundi, a čak ni odrasle osobe ne mogu reagirati tako brzo – smatra Američka pedijatrijska akademija.

Što učiniti umjesto korištenja hodalice?
 
Bebe uče kako hodati kada same vježbaju. A, ono što već ionako imate u svom domu omogućuje dovoljne osnove za treniranje.
 
-Već i sam namještaj u domu je dovoljan da potakne hodanje kod mališana. Kako djeca istražuju i kruže od stolića u dnevnoj sobi do kauča pa sve do stolice, sami vježbaju hodanje. Samo budite sigurni da je okruženje sigurno, a zatim prepustite mališanima da odrade svoj dio – objašnjava pedijatrica i autorica nekoliko bestselera, dr. Ari Brown.
 
Ako želite hodalicu u svom domu kao igračku za vaše dijete, razmislite o tome da umjesto hodalice nabavite svom mališanu vrtić za igru u kojem vaša beba ima sigurno mjesto za sjedenje, puzanje i geganje. Statični i didaktički centri za igru koji izgledaju poput hodalice, ali bez kotačića – također su bolja ideja od same hodalice, smatraju stručnjaci.

(miss7mama.24sata.hr, kidsinfo.ba)
Prethodna priča

Poznate žene objavile emotivne fotografije povodom Dana majki

Naredna priča

Heroji su među nama - podržite djecu oboljelu od raka

Najnovije iz BEBE

-->