fbpx
//

NEMA DRAME Što ne raditi kada vam kći dobije prvu menstruaciju?

Dobivanje prve menstruacije može djevojčicama bit jako emotivno stresan događa

Odgoj djeteta nikad nije jednostavan, bil oda ste mama djevojčice ili dječaka. Svak ispol nosi svoje izazove, probleme, iskustva i sve ćete učiti rješavati u hodu.

Pubertet je nešto što se događa bez iznimke djevojčicama i dječacima, no svatko od njih ga proživljava vrlo različito i doživljava različite promjene.

Dječaci u to doba naglo izrastu, glas im se produbi, a djevojčice doživljavaju hormonalne promjene i dobiju svoju prvu menstruaciju.

Dobivanje prve menstruacije može djevojčicama bit jako emotivno stresan događaj. Djevojčice, iako su nerijetko pripremljene i informirane, ipak osjećaju strah zbog novog razdoblja u životu i činjenice da im se počelo događati “ono o čemu su samo slušale”.

Mnoge mame također mogu biti u panici hoće li uspješno navigirati kroz promjene i izazove s kojima se njihova kći susreće.

Iako su i same dovoljno iskusne, mnoge žene ipak ne reagiraju “za poželjeti” i time djevojčicama prouzrokuju možda i nepotreban stres, u želj ida pomognu i olakšaju.

Što biste trebali preskočiti?

Nikome ne treba drama – mama

Iako je dobivanje menstruacije znak da vaša curica odrasta, nema potrebe za dramom, događa se svima. Stručnjaci savjetuju da je najbolje ne imati pretjeranu reakciju, vrištati, skakati ili na primjer – zaplakati. Urlanje na sav glas također nema previše smisla, osim ako tako ne želite obavijestiti i cijelo susjedstvo o “velikom događaju”.

Ne treba ni spominjati da djeca još više 2potonu” kada njihovi roditelji imaju preburne i djetinjaste reakcije, jer oni bi treba li biti stijena i mirna potpora svome djetetu.

Zato, ostanite cool, smireni i sabrani – jer ono što se događa normalan je dio života.

Ne budite uplašeni

Sada nije vrijeme za stidljivost i povučenost pred kćerkom, ako ste inače takve naravi, jer ona sada reba vašu pomoć.

Ako niste tip roditelja koji se snalazi s ovakvim stvarima i ipak ste malo uplašeni, usredotočite se na ono što vaša kći treba korisitito i ponudite joj sve opcije, od uložaka raznih veličina, do menstrualnih gaćica ili tampona. Polako i jednostavno jo jsve objasnite.

Pokažite joj kako se sve koristi. i ne budite škrti u objašnjenjima. Edukacije je najbolji način kako da se vaša djevojčica osjeća sigurna ispremna za sve što predstoji.

Ne lažite

Sada nije vrijeme za male, bezazlene bijele laži zbog kojih će vam objema biti ugodnije. Najbolji je put objasniti svojoj kćerki što se događa s njenim tijelom i zašto. Što ovaj događaj znači i kako će se brinuti o svom tijelu u budućnosti, kao i o svom zdravlju.

Prethodna priča

ZAMAMNI MIRIS Smiju li djeca piti kafu?

Naredna priča

ZNANOST IMA ODGOVORE Tri stvari koje niste znali o mozgu naše djece

Najnovije iz Seksualno vaspitanje

-->