fbpx
//

ZNANOST IMA ODGOVORE Tri stvari koje niste znali o mozgu naše djece

Mozgu svog djeteta priuštite glazbu, mirno okruženje i potporu

Jeste li se ikada zapitali kako djeca tako lako uče nove jezike? Ili, ima li smisla puštati bebi za vrijeme trudnoće klasičnu muziku? Možda koliko stresa vaše dijete može podnijeti?

Znanost ima odgovore na ta pitanja, koji će vas možda iznenaditi.

Dječji mozak jedinstveno je spreman na učenje

Znanost: U prvoj godini djetetova života 700 do 1000 neuronskih veza stvori se svake sekunde, objasnili su iz Harvardovog centra za razvoj djeteta, a do treće godine djeca imaju 1000 bilijuna neuronskih veza u svojim mozgovima. Te veze omogućuju “ulazak” novih informacija, ali morate djelovati brzo jer to je slučaj samo u ranim godinama djetetova života, a kasnije te veze odumiru.

Kako ih koristiti? Neuronske veze možete koristiti ili ćete ih jednostavno izgubiti s vremenom. Iz Harvardovog centra savjetuju da dijete u tako ranom razdoblju treba izložiti različitoj hrani, okusima, jezicima, kulturama i iskustvima što od njih može stvoriti kompletnije osobe koje će već u ranoj dobi imati zdravije i bolje navike. Ljudi su koncipirani tako da su sposobni učiti i mijenjati se tijekom cijelog svog života, no to u nekom razdoblju postaje iznimno teško jer mozak prestaje biti osjetljiv na učinke novih iskustava.

Glazba je izuzetno bitna hrana za male mozgove

Znanost: Prema istraživanju provedenom na jednom američkom sveučilištu koje je potom objavljeno u časopisu “Dnevnik neuroznanosti”, izlaganje muzici može kod djece dovesti do razvitka sofisticiranijeg odgovora na izgovorene glasove. Tako prema istraživanju djeca koja su upisana u neki muzički obogaćen program u trajanju od dvije godine mogu naučiti bolje razlikovati zvučne slogove od djece koja su u program bila uključena godinu dana. Ta razlika može pomoći u aktivnostima kako što su slušanje i čitanje s razumijevanjem.

Kako to iskoristiti? Glazbena poduka u ranoj dobi dobar je način kako izvući prednosti iz ovog cerebralnog hira. Neka glazba od najranijih dana djetetova života bude neometajuća pozadina koja će potom učiniti svoje.

Dugotrajan stres toksičan je za razvoj mozga

Znanost: Malo stresa za dječji mozak normalna je, pa čak i poželjna pojava. Kada je dijete okruženo odraslima koji ga podupiru fizički učinci stresa obično su kratkotrajni te poučni jer govore djeci o nepredvidljivosti života koji je pred njima. No često visok nivo stresa kod djeteta, koji usto nema podršku svojih roditelja, može trajno oštetiti neuronske veze. To se onda zove “toksični stres” te može utjecati na zdravlje, socijalne vještine i dječju sposobnost za učenje.

Kako ga eliminirati: Održavajući mirno i predvidljivo okruženje oslobođeno od jako stresnih uvjeta kao što su zlostavljanje ili boravak u kući s mentalno bolesnim osobama. Nema potrebe da štitite dijete od svake, pa i najmanje poteškoće već da ga naučite da se suočava s normalnim problemima i izazovima kao i svako drugo dijete tog uzrasta. Kada ne možete kontrolirati svijet oko sebe i zadese vas nepredvidive stvari, budite podrška i oslonac svom djetetu jer to može biti od vitalne važnosti za njegov pravilan razvoj.

Prethodna priča

NEMA DRAME Što ne raditi kada vam kći dobije prvu menstruaciju?

Naredna priča

TREND NA DRUŠTVENIM MREŽAMA Zašto tinejdžeri pokrivaju nos dok poziraju s porodicom?

Najnovije iz BEBE

-->