fbpx
/

MIT ILI ISTINA Postoji li majčinski instinkt? I šta je s instinktom očeva?

Nauka i istraživanja nisu potvrdili da postoji instinkt koji usmjerava roditelje šta je najbolje za njihovo dijete

Uobičajeno je uvjerenje da je ljubav roditelja prema djetetu urođena, da se pojavljuje gotovo automatski, već s prvim pogledom na novorođenu bebu. Mnogi tvrde da postoji i prije porođaja.

I zato će mnoge mame ustvrditi da su još i prije poroda imale urođeni instinkt.

I imaju mnogo argumenata kojima potvrđuju da ih u mnogim situacijama instinkt nije prevario. Tačnije, vodio ih je na potpuno suprotnu stranu od onoga što su, na primjer, govorile iskusnije mame ili doktori.

S druge strane, ukoliko neka mama ne osjeti bezrezervnu ljubav prema svojoj bebi na prvi pogled, nastaje pritisak pa i predsrasude. Jer, okolina očekuje da se odmah morate “zaljubiti” u svoje dijete.

Nauka i mnogobrojna istraživanja nisu, međutim, potvrdili postojanje majčinskog instinkta. Naprimjer, intuitivne procjene žena u trudnoći da li nose muško ili žensko dijete nisu dale statistički značajne rezultate.

Emotivni signali

Istina je da većina roditelja ima dobar osjećaj za svoje dijete i intuitivno osjeća šta treba raditi. Poznato je da mame brzo nauče da raspoznaju šta koji plač njihove bebe znači (glad, grčevi, potreba za dodirom…), i brzo uspijevaju raspoznavati neverbalne emotivne signale svoje djece.

Ipak, to još nije pouzdan znak da ove mame posjeduju neki poseban instinkt. Izvjesnije je da je njihova briga za dijete, požrtvovanost i beskrajna ljubav utjecala na formiranje ovog posebnog odnosa između njih i djeteta.

No, šta je s instinktom očeva? Ako je majčinski instinkt uslovljen biološkom sposobnošću žena da rađaju, može li se govoriti i o očinskom instinktu, kao intenzivnoj želji za potomstvom? Odnosno, može li se ta želja smatrati toliko jakom da poprima obrise instinkta?

Stručnjaci smatraju da se ne može govoriti o očinskom instinktu, već o velikoj odgovornosti da socijalno zbrinu i zaštite djecu i porodicu.

Ljubav jednog tate nastaje kao rezultat vremena provedenog s djetetom, pa je i očinski osjećaj zapravo, refleksivan i svjestan. Jasno, čim je refleksivan i svjestan, ma koliko snažan bio, nije instinkt.

Ne opterećujte se

Ukoliko mislite da nemate majčinski instinkt ne opterećujte se. To nikako ne znači da ste loša majka.

Naime, važno je da ste posvećeni svom djetetu, da mislite o sebi kao roditelju, da preispitujete svoje postupke, da se ne plašite zatražiti pomoć kada se osjetite nesigurno, da ste uporni u rješavanju konflikata razgovorom…

Pružite li djetetu veliku količinu ljubavi i sigurnosti u najranijem djetinjstvu utrli ste put za kasniji razvoj normalne i zdrave ličnosti.

Svojim stavom u odgoju, bio on prožet majčinskim instinktom ili ne, svojom emotivnom toplinom, prepoznavanjem djetetovih potreba – utječete na stvaranje samopoštovanja kod djeteta, njegovu vjeru u sebe, ali i u svoju okolinu.

Naprimjer, ukoliko vi više provodite vremena sa svojom bebom, očekivano je da ćete je bolje poznavati i prepoznavati njene potrebe, nego naprimjer, vaša majka, bez obzira na to što je ona možda odgojila petoro djece.

Prethodna priča

NOVO DOBA, NOVI OSJEĆAJI Prepoznajte i savladajte stres kod djece

Naredna priča

OGLASILA SE MAJKA ČETVORKI IZ BANJA LUKE Sin jedva čeka da upozna svoju braću

Najnovije iz Pozitivno roditeljstvo

-->