fbpx

Zenički javni vrtići od jutros ponovo primaju mališane

Svih sedam vrtića Javne ustanove Predškolski odgoj i obrazovanje Zenica, nakon više od dva mjeseca pauze, jutros su ponovo počela s radom – potvrdila je Feni direktorica te ustanove Jasmina Gasal.

Ona napominje da su prije proglašenja pandemije koronavirusa imali 520 djece, ali je sada ta brojka znatno manja te da je dosad oko 60 posto roditelja iskazalo interes za povratak djece u vrtiće.

Prema preporukama koje smo dobili iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, nijedna grupa ne smije imati više od devetoro djece. Mi trenutno imamo 21 grupu i uglavnom su sve i popunjene – ističe Gasal.

Upis djece neće se prekidati ni u narednom periodu, a direktorica Gasal napominje da postoji veliki interes roditelja za smještaj djece u ustanovu od 1. juna.

Vjerujemo da će do tada biti dozvoljen i veći broj djece u grupama, jer su mnogi roditelji u proteklom periodu iskoristili godišnje odmore pa će porasti broj djece u našim vrtićima. Što se tiče cijena smještaja, one su ostale nepromijenjene pa je cijena za smještaj vrtićke i jasličke djeca i dalje 170, a za produženi boravak školske djece 180 KM. Međutim, kako sada ta djeca ne idu u školu i njihovi roditelji plaćaju 170 KM – kaže Gasal.

Roditelji su, ističe, oslobođeni plaćanja bilo kakve naknade za protekla dva mjeseca, u kojima je bio zabranjen rad vrtića.

Uputili smo dopis Gradskoj upravi da nam se odobri novac za plaće i nadamo se da ćemo dobiti pozitivan odgovor. Crveni križ Grada Zenica donirao nam je 200 maski, Rotary club Zenica donirao nam je tri beskontaktna toplomjera, a sredstva za dezinfekciju Grad Zenica – ističe Gasal.

Svih 74 zaposlenih u zeničkim vrtićima proteklog su vikenda testirani na Covid-19 i svi su nalazi bili negativni, a roditelji su, navodi Gasal, napismeno upoznati s pravilima i propisima koji važe u vanrednim okolnostima.

(FENA, Kidsinfo.ba) 

Prethodna priča

S radom počeli vrtići u Mostaru: Djeci najteže pada socijalna distanca

Naredna priča

Domaća zadaća od 6. do 9. razreda: Informatika – Uređivanje fotografija III dio

Najnovije iz VIJESTI

-->