fbpx
epa06747281 Tedros Adhanom Ghebreyesus, director general of the World Health Organization (WHO), attends a press conference at the European headquarters of the United Nations in Geneva, Switzerland, 18 May 2018. The WHO Director-General answered questions ahead of the World Health Assembly and following the meeting of an International Health Regulations Emergency Committee on Ebola in the Democratic Republic of the Congo. EPA-EFE/VALENTIN FLAURAUD

Direktor WHO-a o posljedicama Covida-19 na djecu

Potencijalno dugoročne posljedice Covida-19 još uvijek nisu poznate, osobito kada je riječ o djeci koja su se oporavila od ove bolesti, izjavio je direktor Svjetske zdravstvene ogranizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus na konferenciji za novinare održanoj u utorak u Ženevi.

– Znamo da se djeca i adolescenti mogu zaraziti i da mogu zaraziti druge. Znamo i da ovaj virus može biti smrtonosan za djecu, no i da ona obično obolijevaju od blažeg oblika bolesti. Istaknuo bih da je vrlo malo teških i smrtnih slučajeva od posljedica Covida-19 među djecom i adolescentima. Podaci kojima raspolažemo ukazuju na to da je manje od deset posto registriranih slučajeva i manje od 0,2 posto smrtnih ishoda bolesti uočeno među osobama mlađim od dvadeset godina –  rekao je prvi čovjek WHO-a, a prenosi Tass.

Dodao je da je u svakom slučaju potrebno provesti dodatna istraživanja o faktorima koji povećavaju rizik od obolijevanja od težih oblika Covida-19 i smrtnog ishoda od posljedica bolesti među djecom i adolescentima.

Istaknuo je da potencijalno dugoročne posljedice na zdravlje onih koji su bili zaraženi koronavirusom još uvijek nisu poznate.

I premda djeca uglavnom ne obolijevaju od težih oblika Covida-19, ona pate na druge načine, rekao je Ghebreyesus.

U mnogim zemljama je rad nekih od osnovnih službi, poput ustanova u kojima se obavlja vakcinisanje poremećen u vrijeme pandemije koronavirusa, s obzirom na činjenicu da milioni djece širom svijeta mjesecima nisu pohađali nastavu, pojasnio je direktor WHO-a.

On smatra da bi, usred iznimno teških posljedica za djecu, mlade i društva u cjelini, odluka o zatvaranju škola trebala biti posljednja opcija.

Ako vlasti neke države i donesu takvu odluku, ona bi trebala biti privremena te bi se trebala uvoditi na lokalnoj razini i u onim područjima u kojima je velik broj zaraženih.

Sigurnost djece u školskim ustanovama nije samo zadaća škola, vlada ili porodica, ona je istodobno zadaća svih nas, istaknuo je Ghebreyesus.

(N1, Kidsinfo.ba)

Prethodna priča

Berina Stambol za Kidsinfo: Najviše sam ponosna na ljubav koju imamo u našem domu

Naredna priča

Nekoliko mjeseci nakon porođaja: Poznata manekenka otkrila kako je smršala

Najnovije iz VIJESTI

-->