fbpx

Psihologinja Danijela Ostojić: Ko su tate, a ko očevi?

Psihologinja Danijela Ostojić na svom Instagram profilu redovno dijeli objave u kojima govori o različitim temama vezanim za profesiju kojom se bavi. U jednoj od objava je odgovorila na pitanje: “Šta mislite, može li svako biti tata?”.

Znam, o teškim temama se ne priča. O njima se uglavnom ćuti. Uzdasima, skrivenim pogledima, drugim glasnijim temama, svim i svačim, samo da se pobjegne od suštine! Nažalost, dokle god budemo bježali od pravih tema, one sporedne postaju dominantnije. I tako vam dođe sve drugo važnije od onoga što bi nam trebalo biti najvažnije – napisala je ona.

Objasnila je i koja je, po njenom mišljenju, razlika između tata i očeva.

Tata vam dođe čovjek koji je prisutan dušom i tijelom u odnosu prema svojoj djeci, dok je otac “donator spermatozoida plus potpis na papiru koji se zove prezime”. U ovoj prvoj kategoriji tata, jutarnje rutine izgledaju sasvim drugačije, imaju dušu. Poljubac nije izazvan naučenim modelom ili nekom vrstom moranja, on dolazi iz čiste potrebe za davanjem ljubavi, jer tata zna. On, taj tata, u povratku sa posla, obavezno svrati u pekaru da kupi kroasan, ne bilo koji, nego onaj koji njegova kćerka obožava, a on je prisutan, pa zna od čega je taj kroasan. U pola noći da ga probudite zna koji je razred njegov sin jer je baš juče bio na roditeljskom sastanku, na kome je bio jako zainteresovan da sazna sa kakvim poteškoćama se suočava njegov adolescent. On ima prioritete, koji nisu napravljeni iz kalkulacije, nego iz čiste ljubavi, jer on zna da se ljubav zaslužuje i da nema veze sa papirom, DNK profilom ili bilo kojim drugim stvarima. Njegova bliskost se najbolje ogleda u ljubavi prema majci. Jer prisutni tata, ne može svoju prisutnost selektivno davati, ona može biti samo kompletna prisutnost. Tata je tata, sastavljen od čiste emocije. O drugoj kategoriji neću mnogo, vjerujem da ste je dobro upoznali u svojoj porodici, u komšiluku, na poslu, kod prijateljice…. Dokle god budemo nojevi, sa glavom duboko u pijesku, nema svjetlosti. Svjetlost dolazi iz nas, nikako s neba – napisala je ona.

(Kidsinfo.ba)

Prethodna priča

Moda za trudnice: Kopirajte stil Ivone Aleksić

Naredna priča

10 bh. destinacija koje možete posjetiti za vikend

Najnovije iz RODITELJI

-->