fbpx
/

POSTPARTUM Koje promjene možete očekivati nakon poroda?

Razdoblje oporavka nakon poroda može trajati od šest sedmica do šest mjeseci, a ponekad i duže. Dok se oporavljate, možete imati postporođajno krvarenje, noćno znojenje, kontrakcije maternice i druge simptome

Svaka mama je drugačija. U prvih šest sedmica većina simptoma trebala bi proći, ali neki se mogu zadržati mjesecima. Naravno, oporavak će se razlikovati ovisno o tome jeste li imali vaginalni porod ili carski rez, ali mnogi simptomi su slični.

Koliko dugo traje postporođajno krvarenje?

Normalno je imat vaginalno krvarenje prvih nekoliko dana nakon poroda. Ovaj iscjedak sastoji se od krvi, bakterija i odbačenog tkiva iz sluznice maternice. Dva do četiri dana nakon poroda, iscjedak će postati vodenastiji i ružičastiji. Otprilike 10 dana nakon poroda, bit će to samo mala količina bijelog ili žutog iscjetka, koji će vjerojatno nestati tijekom sljedeće dvije do četiri sedmice.

Porod i porođaj mogu utjecati i na mjehur, uzrokujući privremeno oticanje i gubitak osjeta. Prvih dana nakon poroda možda nećete osjećati potrebu za mokrenjem, osobito ako ste imali vaginalni porod uz pomoć vakuuma ili epiduralnu.

Nakon poroda, tijelo će početi izbacivati ​​sav višak tekućine koju ste nakupili tijekom trudnoće. Mokraćni se mjehur brzo se puni tekućinom, do 3 litre dnevno, stoga je bitno često mokriti, čak i ako ne osjećate poriv. Ako se u mjehuru nakupi previše mokraće, možda ćete teško stići do WC-a. Štoviše, vaš bi se mjehur mogao jako proširiti, što može uzrokovati probleme s mokraćom, otežati kontrakciju maternice, što pak dovodi do jačih bolova i jačeg krvarenja.

Ako ne možete piškiti u roku od nekoliko sati nakon poroda, morat ćete koristiti kateter za ispuštanje mokraće iz mokraćnog mjehura. Ako ste rodili carskim rezom, kateter koji se imali tijekom operacije, ostat će na mjestu kratko vrijeme nakon poroda.

Hoće li se maternica vratiti u normalu?

U roku od svega nekoliko minuta nakon poroda, kontrakcije uzrokuju smanjenje maternice, a njezina isprepletena vlakna se stežu baš kao i tijekom poroda. Ove kontrakcije također pomažu da se posteljica odvoji od stijenke maternice. 

Nakon porođaja posteljice, kontrakcije maternice zatvaraju otvorene krvne žile na kojima je posteljica bila pričvršćena. Zbog toga ćete možda osjetiti grčeve.

Prvih nekoliko dana nakon poroda, moći ćete osjetiti vrh maternice blizu pupka. Za tjedan dana maternica će biti upola manja, a nakon dva tjedna vratit će se u zdjelicu. Za otprilike četiri sedmice, trebala bi biti blizu veličine prije trudnoće. Taj se proces naziva involucija maternice.

Koliko će trebati da se smanji trbuh nakon poroda?

Čak i nakon što se maternica smanji na svoju normalnu veličinu, možda ćete i dalje izgledati kao da ste trudni. To je zato što su se trbušni mišići rastegli tijekom trudnoće i potrebno je vrijeme i redovita vježba da se trbušni mišići vrate u formu. postporođajni trbuh IZVOR: SHUTTERSTOCK

Koliko će vremena trebati da smršam?

Odmah nakon poroda bit ćete lakši i do 12 kilograma. Izgubit ćete količinu koju je vaša beba imala, obično 3, 4 kilograma, oko pola kilograma posteljice i još nekoliko kilograma krvi i amnionske tekućine.

Vjerojatno se još neko vrijeme nećete vratiti na težinu prije trudnoće, ali ćete nastaviti gubiti na težini tijekom postporođajnog razdoblja. Tijelo će eliminirati svu dodatnu vodu koju su vaše stanice zadržavale tijekom trudnoće. Do kraja prve sedmice, vjerojatno ćete izgubiti oko 2,5 litre vode.

Koliko dugo traje poslijeporođajno znojenje?

Mnoge se žene jako znoje u sedmicama nakon poroda, osobito noću. Znojenje je jedan od načina na koji se tijelo riješava vode koju je zadržalo tijekom trudnoće. Čak i nakon što višak vode nestane, moguće je da ćete znojiti zbog hormonalnih i metaboličkih promjena povezanih s dojenjem.

Hoće li se moja vagina ikad vratiti u normalu?

Ako ste rodili vaginalno, rodnica će vjerojatno ostati nešto šira nego što je bila prije.

Odmah nakon poroda, vagina je otvorena, natečena i ranjiva. Sljedećih nekoliko dana oteklina se smanjuje, a vagina počinje vraćati mišićni tonus. Sljedećih nekoliko tjedana, postupno će se smanjivati. Redovitim izvođenjem Kegelovih vježbi vagini možete vratiti mišićni tonus.

Ako je došlo do puknuća na međici koje nije zahtijevalo šivanje, rana bi trebala brzo zacijeliti i uzrokovati tek malu nelagodu. Ako ste epiziotomiju ili značajnu razredotinu, trebat će vremena da rana zacijeli, stoga pričekajte sa seksualnim odnosom. Ako osjećate nelagodu u tom području, odgodite snošaj dok ne osjetite da ste spremni.

Što trebam očekivati ​​ako dojim?

Prve sesije dojenja mogu uzrokovati grčeve u trbuhu, jer sisanje vaše bebe potiče oslobađanje oksitocina, hormona koji pokreće kontrakcije maternice.

A kada vam mlijeko nadođe, obično dva do tri dana nakon poroda, grudi mogu postati bolne, osjetljive i tvrde. Takvo stanje trebalo bi se poboljšati za dan do dva.

Često dojiti bebu je najbolja stvar koju možete učiniti, jer je često dojenje ponekad dovoljno da se potpuno spriječi nakupljanje mlijeka.

Što će biti ako ne dojim?

Proizvodit ćete mlijeko i ako ne dojite, što može uzrokovati znatnu nelagodu. Bol obično dostiže vrhunac tri do pet dana nakon poroda, a može proći i nekoliko tjedana dok se mlijeko potpuno ne povuče. U međuvremenu, danonoćno nosite grudnjak s potporom, stavljajte hladne obloge na grudi kako biste ublažili oticanje i spriječili proizvodnju mlijeka.

Možete uzeti paracetamol ili ibuprofen za ublažavanje boli. Ako vam je jako neugodno, izdojite tek toliko mlijeka da situacija bude podnošljivija. Međutim, to može produžiti proces, jer stimuliranje bradavica i dreniranje grudi signalizira vašem tijelu da proizvodi više mlijeka.

Koliko dugo će trajati gubitak kose nakon poroda?

Ako vam je tijekom trudnoće kosa postala gušća, sada bi mogla početi jače opadati. S vremenom, obično u roku od godinu dana, vaša će se kosa vratiti u normalu. Ako ste tijekom trudnoće razvili višak dlačica na licu i tijelu, vjerojatno ćete većinu izgubiti unutar šest mjeseci nakon rođenja djeteta.

Što se događa s mojom kožom nakon poroda?

Hormonske promjene, stres i umor, uzrokovani novim roditeljstvom mogu utjecati na kožu, kao i na ostatak tijela. Neke žene koje su imale savršeno čistu kožu tijekom trudnoće, u mjesecima nakon poroda mogu primjetiti pojačano izbijanja prištića. S druge strane, ako ste imali akne tijekom trudnoće, možda ćete sada primijetiti neka poboljšanja.

Također, ako imate melazmu (potamnjele mrlje kože na usnama, nosu, obrazima ili čelu) ili tamnu liniju (linea negra) koja se proteže od pupka do pubične kosti, ne brinite, Tamna boja će izblijediti u mjesecima nakon poroda.

Prethodna priča

USPORITE I RAZMISLITE Pet najčešćih grešaka koje roditelji čine tokom praznika

Naredna priča

LAVINA REAKCIJA Poznati psihijatar napao novu generaciju roditelja

Najnovije iz Porod

-->