fbpx

LAVINA REAKCIJA Poznati psihijatar napao novu generaciju roditelja

On tvrdi da su za sve “krivi” roditelji

Poznati italijanski psihijatar Paolo Crepet izazvao je lavinu reakcija nakon što je izjavio da većina problema naše djece proizlazi zbog roditelja, koji su, navodi on, odbacili svoju tradicionalnu ulogu i odlučili djeci biti prijatelji.

Kad je prisutan preblagi odgoj, to nije dobro. Mi više nemamo djecu, već male Bude kojima se divimo i koji smiju sve. Oni biraju gdje će se jesti, u koji zabavni centar ići, koji će se film gledati. Postali smo roditelji koji uvijek kažu da. Ali ovo je pogrešno. Neće im uvijek svi povlađivati. Kad odrastu, netko će im reći ne. Možda pri prvoj ljubavnoj frustraciji. Možda na prvom poslu. Roditelji odlaze na prvi poslovni sastanak sa svojim 26-godišnjim sinom. Zatim imamo ljude koji ne šalju djecu na Erasmus da im tamo ne bi bilo hladno. Takvi roditelji su katastrofa. Ne možemo generalizirati, ali u mnogim je slučajevima tako – izjavio je.

Zašto su roditelji spremni uvijek reći da svojoj djeci?

On to objašnjava ovako:

Krivi su oni koji su im rekli da su odgovornosti problem, a zapravo su one mjerilo kojim se mjeri nečiji rast. Odgovornosti i sposobnost preuzimanja kontrole nad vlastitim životom definiraju odraslu osobu i razlikuju je od djeteta. Ideja o generaciji vječnih adolescenata u četrdesetoj stvarno vam ledi krv u žilama – kazao je Crepet.

Mnogi će se roditelji složiti s njegovim razmišljanjem. Mnogi opet i neće. No, dobro bi bilo ponovo pročitati njegove izjave. I zamisliti se.

Prethodna priča

POSTPARTUM Koje promjene možete očekivati nakon poroda?

Naredna priča

LIJEPE VIJESTI Jelena Jugović Tuncel po treći put postala mama

Najnovije iz VIJESTI

-->