fbpx

Kako da znate kada je vašem djetetu potrebna pomoć terapeuta?

Iako se odlazak kod terapeuta, odnosno psihologa, u svijetu smatra potpuno normalnim i prihvatljivim, to kod nas možda još uvijek nije slučaj, pogotovo ako treba da odvedete dijete. Odlazak kod psihologa nije nikakav znak da sa vašim mentalnim zdravljem ili zdravljem vaše djece nešto nije u redu, već on treba da posluži kao pomoć u donošenju važnih odluka i utočite za teške životne situacije. No, da se vratimo na temu, potpuno je normalno da vaše dijete plače, dere se i baca igračke, međutim, kada dođe do situacija u kojima bjesni ili pak se povlači u sebe, vi kao roditelji ste dužni da nešto uradite.

Prvi korak jeste svakako razgovor, ali ukoliko dijete neće da se otvori vama, možda terapeutu hoće. Zbog toga nije zgoreg da ga posjetiti ukoliko primjetite neke od znakova, o kojima ćemo u nastavku govoriti, kod vaše djece!

Doživljava napade bijesa

Kada se vaše dijete naljuti na vas ili počne da plače jer ste mu zabranili da uzme telefon ili natjerali da jede, to je normalna reakcija. Međutim ukoliko vaše dijete nakon određene reakcije doživljava veliki napad bijesa to se ne može smatrati ustaljenom reakcijom. Naime, sve je veći broj djece koje na ovaj način dobijaju šta žele od roditelja. Roditelji kako bih ih smirili ipak popuštaju i daju im da rade šta žele. Napadi besa često su praćeni i reakcijama kao što je drhtanje, škripanje zubima i čupanje kose, stoga ukoliko ste primetili ove znakove kod svoje djece, neophodno je da prvo vi razgovarate sa njima i objasnite im zbog čega nije dobro da to rade. Ukoliko primjetite da nastavljaju po starom, razgovor sa terapeutom bi mogao biti sljedeći korak. 

Želi da se igra samo

Ukoliko kod svoje djece primjetite osamljenost i želju da se igra samo, kao i da u vrtiću ili školi izbjegava ostalu djecu, to može značiti samo dvije stvari: da je vaše dijete stidljivo, što nije veliki problem i može se riješiti i samo kroz razgovor sa vama, i može značiti da se zbog određenih, ozbiljnih problema koje ima u svojoj glavi povlači od sebe. Ti ozbiljniji problemi mogu da budu prouzrokovanim raznim vidovima maltretiranja ili usljed doživljene traume. Stoga, ako ste primjetili da se vaše dijete povuklo u sebe obavezno razgovarajte sa njim i obratite se terapeutu. Nekada roditelji, koliko god da se trudili ne mogu da dobru do svoje djece, zbog toga je tu terapeut koji će vam pomoći u ovakvim situacijama.

Iznenada je popustilo u školi

Ako se vaše dijete iz učenika koji je primjeran i ima sve petice pretvorilo u lošeg đaka koji pravi probleme, jasno će vam biti da se nešto veliko dogodilo u njegovom životu. A koja se promjena dogodila, na vama je da saznate jer vam dijete sigurno neće samo reći. Ovaj problem ne mora da bude nužno povezan sa nekom traumom ili poremećajem, nekada djeci jednostavno dođe da prestanu da uče  jer žele više igre i zabave. Međutim, nekada ova situacija krije dublji problem. Jedna do mogućnosti može biti u maltretiranju i ponižavaju od strane loših đaka koji su vaše dijete nazivali štreberom, a ono je kako bi se uklopilo u većinu odlučilo da bude kao oni. 

Ne spava dobro 

San je veoma bitan i od presudnog značaja za razvijanje mozga i svih njegovih funkcija tokom odrastanja svakog djeteta. Zbog toga nije dobro da djecu puštate da gledaju crtane filmove ili igraju igrice do kasno. To im može potpuno poremetiti san. A ukoliko primjetite da vaše dijete ne može dugo da zaspi ili se pak budi tokom noći obavezno razgovarajte sa njim. Postoji mogućnost da je dijete doživjelo neku traumu od koje ne može mirno da spava. U ovakvim slučajevima neophodno je da se posavetujete sa psihologom koji će sigurno pomoći vašeg djetetu da prebrodi strah.

Situacije koje smo naveli mogu biti bezopasne ukoliko se primjete na vrijeme i riješe, međutim ukoliko ih budete zanemarivali i mislili da će proći same od sebe kada dijete poraste, varate se! Napravićete samo medvjeđu uslugu i djetetu i sebi. Zbog toga ne plašite se da svoje dijete odvedete kod psihologa ili pak da se vi posavjetujete sa njim, on će vam uvijek dati adekvatne savjete i sigurno pomoći da se vaše dijete osjeća bolje!

(mogujatosama.rs/Kidsinfo.ba)

Pročitajte još: 

Zašto uživamo u filmovima koji nas rastužuju?

 

 

Prethodna priča

Kako tate utječu na kognitivni razvoj djeteta?

Naredna priča

Pokušajte riješiti ovu matematičku voćnu zagonetku

Najnovije iz VIJESTI

-->