fbpx
///

ISTINE I ZABLUDE O LINEA NEGRI Ukazuje li ova crta na spol djeteta ili je ostatak evolucije?

Ako vam se usred trudnoće pokaže tamna crta po trbuhu, riječ je o Linea negri koja se ne pojavljuje kod svih trudnica. Kako nastaje i ima li neku ulogu?

Trudnoća sa sobom nosi mnoge promjene, a jedna od pomalo neobičnih jest Linea negra, tamna crta koja se proteže po sredini trbuha od stidne kosti do pupka.

Ova crta ne pojavljuje se kod svih trudnica, i ne na početku trudnoće, nego tijekom drugoga trimestra.

Kako tijekom trudnoće žensko tijelo proizvodi veće količine estrogena, koji potom utječu na pojačanu proizvodnju melanina, u nekih trudnica ova crta, koja inače postoji na tijelu i proteže se na spoju tkiva trbušnih mišića, počinje tamniti.

Iako se zove ‘negra’, odnosno ‘crna’, linija i nije crna već tamnosmeđe boje, široka od pola do jednog centimetra, a kako se bliži porod, postaje sve tamnija.

Što ako linija nije u potpunosti ravna?

Ako vam se tijekom trudnoće pokaže Linea negra i ako nije ravna, nego krivuda, nemate razloga za zabrinutost jer svaka žena ima drukčiju liniju.

Linea negra može biti i prelomljena na nekoliko mjesta, potpuno pravilna i ravna, vijugava, može se prekidati pa nastavljati na različite načine. Riječ je samo o načinu na koji je raspoređena pigmentacija na vašoj koži.

Može li se prema Linei negri odrediti spol djeteta?

Postoje neka narodna vjerovanja koja tvrde da određeni oblik Linee negre ukazuje na to kojeg će spola biti beba, ali ovakve tvrdnje nisu utemeljene nijednim znanstvenim istraživanjem.

Ako želite doznati spol bebe, ultrazvučni pregledi najbolji su pokazatelj!

Čemu zapravo služi Linea negra?

Neki stručnjaci objašnjavaju da ocrtavanje Linee negre tijekom trudnoće ima evolucijsku ulogu, naime, kako ona nestaje nekoliko tjedana nakon poroda, u prijašnja je vremena služila da beba nađe put do dojke. Kako?

Ista hormonska promjena koja uzrokuje drastično tamnjenje bradavica, uzrokuje i stvaranje Linee negre, a čak je i iste nijanse. Tamna linija izgleda kao pokazivač smjera od maminog trbuha prema tamnoj areoli, koju beba treba zahvatiti.

U vrijeme dok su žene rađale u svojim domovima, novorođenčad je odmah nakon izlaska bila na maminom trbuhu. Tada bi se instinktivno povlačila po trbuhu i pomoću njuha pronašla bradavicu. Također, miris majčinih bradavica je bebi poznat još iz maternice jer je sličan amnionskoj tekućini kojom je beba okružena devet mjeseci.

Prethodna priča

TRKOVI Kako olakšati inhalaciju?

Naredna priča

PISMO NEPLODNOSTI „Mrzila sam te. Slamaš srca. Rekla si mi da moje tijelo nije dovoljno dobro“

Najnovije iz Porod

-->