fbpx

Jelena Karagić, bivša Miss Earth BiH: Imam trudnoću kakvu sam samo mogla poželjeti

Trudnoća je stanje koje sa sobom donosi brojne promjene, a buduće majke, posebno one koje će se po prvi put ostvariti u toj ulozi, su nerijetko u nedoumici oko toga da li i na koji način trebaju promijeniti svoje životne navike. Upravo kroz ovo životno razdoblje prolazi Jelena Karagić, Miss Earth BiH za 2017. godinu, koja s partnerom Slobom očekuje prvo dijete.

Jelena za naš magazin govori o svom iskustvu kada je riječ o trudničkim danima u vrijeme pandemije, a na početku razgovora nam otkriva kako se osjećala u momentu kada je saznala da će postati mama.

Iskreno, ja sam bila dosta iznenađena jer se nisam nadala da ću ostati u drugom stanju. Taj period privikavanja je trajao prilično dugo, ali sam poslije toga znala da sam najsrećnija osoba na svijetu. Upravo to je osjećaj koji me ni do danas nije popustio. Što se Slobe tiče, on je počeo da skače i da vrišti po kući, nije znao gdje se nalazi. Njemu je to dugo bila želja, pa je čak i zaplakao u tom momentu  – kaže ona.

Jelena bi kćerku trebala roditi sredinom marta naredne godine.

Mi smo od samog početka željeli curicu. Iako su sve prognoze bile da nosim dječaka, čvrsto smo vjerovali da je curica i to nam se ostvarilo. Ime znamo, ali ne bih trenutno toliko da otkrivam. Ono što mogu reći jeste da smo se oko imena lako dogovorili – objašnjava Jelena.

Ona ne krije da je uvijek željela da osnuje svoju porodicu.

Roditelji su me uvijek učili i svojim primjerom pokazivali da je porodica sve u životu i da je to najveći i jedini blagoslov koji mogu da imam. Od trenutka kada sam saznala da ću biti majka sam promijenila svoj život iz korijena. Sve se mijenja i sve, već sada, prilagođavamo djetetu i sigurna sam da joj ništa neće faliti i da će biti najvoljenije biće na svijetu – kaže.

PROŠIRENJE PORODICE

Smatra da nije zahtjevna trudnica.

Inače sam po prirodi dosta zahtjevna osoba, ali trudnoća kao da me je učinila boljom (smijeh). Nemam nekih posebnih zahtjeva, tako da je Slobo srećan muž. Kada je riječ o trudnoći od samog početka nisam imala mučnine, niti neke drastične promjene raspoloženja. Ništa me ne boli i hvala Bogu, za sada, je sve u redu. Nadam se da će tako ostati i do marta. U početku mi je preporučeno mirovanje, tako da sam sve svoje aktivnosti morala da obustavim i da stalno odmaram. Stanje se stabilizovalo i sad mogu da se krećem. Svaki dan provodim sa Slobom i porodicom, tako da zajedno uživamo u svakom danu i maksimalno odmaramo. Imam trudnoću kakvu sam samo mogla poželjeti – objašnjava Jelena.

Ona savjete o trudnoći najradije prihvata od svog doktora, te majke i drugarica koje imaju djecu.  Zbog bebe je donijela odluku da u potpunosti promijeni svoje prehrambene navike.

Ranije mi nije bilo važno šta ću pojesti, nego mi je bilo važno da se lijepo najedem. Međutim, otkako sam trudna više nisam sama i ne razmišljam o sebi nego o bebi. Trudim se da svaki dan unesem dovoljno vitamina, jedem voće, povrće, pijem dosta tečnosti i nastojim da što manje jedem brzu hranu. Naravno, poželim i to pa se počastim, ali ne svaki dan. Izbjegavam koliko god mogu – kaže ona.

Jelena je, kako nam otkriva, u trudnoći promijenila i način na koji njeguje svoje tijelo.

Tokom trudnoće se, u suštini, sve mijenja. Smatram da svaka trudnica treba da se promijeni u smislu da se više čuva, njeguje i da vodi računa o sebu. Ja se pazim u svakom smislu te riječi. Dosta odmaram, čuvam se od gripe jer ne smijem da pijem lijekove i ne bavim se težim fizičkim aktivnostima. Naravno, imam i partnera koji mi pomaže u svemu i u svakom trenutku je tu za mene. Kada je riječ o tijelu koristim brojne preparate za tijelo, tačnije mažem se nekoliko puta dnevno kako bih preventivno djelovala na strije. No, i do sada sam dosta vodila računa o njezi, tako da nema nekih drastičnih promjena što se tiče njege – kaže ona.

TRUDNOĆA I COVID-19

Jelena i Slobo su već kupili sve stvari koje će im biti neophodne kada kćerka dođe na svijet, a ona ne krije da razmišlja o porođaju, te da je prilično nervozna zbog njega.

Mislim da svaka žena razmišlja o tome i ona koja kaže da nije tako, sigurno laže. Imam strah, naravno. Dosta pričam sa svojom majkom o tome i ona mi kaže da se sve to zaboravi čim se porodiš. Smatram da je sve to normalno i prirodno, mnogi su prošli kroz to – kaže Jelena.

Na kraju razgovora nam otkriva kako je to biti trudnica u vrijeme pandemije COVID-19, te koliko i kako  se brine o svojoj zaštiti.

Pazim se maksimalno, a pazila sam se i dok nisam znala da sam u drugom stanju. Sve je drugačije nego što bi bilo u „normalnim“ uslovima. Prije svega sam uskraćena za to da Slobo prisustvuje pregledima i da prati moju trudnoću. Iako mu je to ogromna želja, nažalost, trenutno nije ostvariva. Sigurno je i da bi, da je bolja situacija, više odmarali i putovali, ali šta je tu je. Nadamo se da će i ovo proći jednog dana, pa da nastavimo uobičajnim životom i navikama – zaključuje.

(Milica Brčkalo Gajić, Kidsinfo.ba)

Prethodna priča

Moda za mame: Marija Hudolin kao inspiracija

Naredna priča

Započnimo godinu uz pametne odluke i kupovine uz TUSPAS.ba platformu

Najnovije iz TRUDNOĆA

-->