fbpx
/

Zbog čega trudnice osjećaju potrebu za određenom hranom

Svi ste već čuli priče o tome da trudnice ponekad samo žele pojesti sladoled ili kisele krastavice, da ima onih koje u jedan sat poslije ponoći šalju supruga po prženu piletinu, te da u svojoj zalihi sa slatkišima moraju imati bar pet vrsta čokoladica.

Velika želja za masnom hranom, čokoladom ili pomfritom može započeti kao jednostavna misao, a zatim može prerasti u opsesiju kojoj je teško odoljeti.

Hrana kojoj trudnice dugo odlijevaju može dovesti do prejedanja, a kasnije i kajanja.

Istraživanja su pokazala da žene koje imaju veću žudnju imaju kasnije problem sa kilažom što dovodi do komplikacija u trudnoći i pri porođaju.

Postavlja se pitanje zbog čega je to tako. Najčešće objašnjenje su nutritivni deficiti. Zbog toga nije neuobičajeno da se pojavi želja za hranom koju inače trudnice ne vole i uopće ne jedu.

Tako se često dogodi da osobe koje inače ne jedu meso u trudnoći osjete neobičnu želju za odreskom ili crvenim mesom, razlog tome je vjerovatno nedostatak željeza. osim toga može biti i potreba za bjelančevinama. Žudnja za slanom i kiselom hranom može ukazivati na potrebu za natrijem.

Osim toga žudnja u trudnoći sigurno ovisi o fenomenu hormona koji dramatično mijenjaju organizam buduće majke te tako utiču na osjete okusa i mirisa.

Stručnjaci preporučuju da ukoliko već žudite za određenom hranom jedete samo zdravije verzije tih namirnica. Pa ako volite čokoladu radije pojedite crnu čokoladu.

Morate imati i pomoć od porodice. Moraju imati razumijevanja za vas i hraniti se zdravo u toku trudnoće.

(Klix.ba, Kidsinfo.ba)

Prethodna priča

Obradujte mališane: Za doručak pripremite ukusne uštipke

Naredna priča

Umorni otac pokazao trik kako brzo i lako uspavati bebu

Najnovije iz TRUDNOĆA

-->