fbpx
//

TRKOVI Kako olakšati inhalaciju?

Jesen je stigla, a s njome krenule su i prve prehlade, začepljeni nosići, kašalj, te ostale respiratorne smetnje.

Jesenski period i zima na žalost dijelovi su godine kada su respiratorni patogeni aktivniji i javljanje respiratornih smetnji je češće, kako kod djece tako i kod odraslih.
Sasvim je normalno da djeca imaju do osam respiratornih infekcija godišnje do navršene desete godine života. U većini slučajeva te su infekcije uzrokovane više ili manje bezopasnim virusima.

Pedijatri se često odlučuju za inhalacijsku terapiju kao prvu liniju pomoći pri liječenju respiratornih bolesti kod djece i beba. Roditelji sve češće koriste inhalatore kako bi spriječili ili pomogli svome djetetu za vrijeme prehlade.

Terapija inhalatorom dokazana je metoda, kako za prehlade tako i za teške respiratorne bolesti. Uz dosta vremena koje je potrebno odvojiti za tretman, inhalacijska terapija bit će pozitivno iskustvo za vaše mališane ako pri inhalaciji u pomoć pozovete plišane igračke ili slikovnice, te će doprinijeti uspješnim ishodima liječenja.

Najteže je sjediti mirno

Djeca prilikom inhalacijske terapije moraju mirno sjediti 5 do 15 minuta dok udišu lijek ili fiziološku otopinu. Svako ko ima malo dijete zna koliko to može biti teško! Zato, ne ustručavajte se uključiti svoje dijete u pripreme za nadolazeću inhalacijsku terapiju. Na primjer, možete dati svom djetetu da uzme inhalator i možda čak da doda otopinu za inhalaciju. Naravno, nikad ne ostavljate dijete bez nadzora dok to radite.

Također, moglo bi biti od pomoći da omiljena igračka ide prva i pokaže kako se koristi inhalator. Recite svom djetetu zašto je inhalacijska terapija potrebna i dobra za njega. Pokažite svom djetetu da aerosol istječe iz maske ili nastavka za usta kao neka vrsta maglice, a zatim objasnite sljedeći korak: “sada je tvoj red da udahneš”.

Važno je da inhalacijska terapija bude pozitivno iskustvo za djecu, pogotovo ako je moraju koristiti nekoliko puta dnevno. Ako stvari ne idu tako dobro, najbolje je skratiti terapiju inhalatorom i pokušati ponovno kasnije.

Najbolje se izvodi u sjedećem položaju

Pobrinite se da djeca budu u opuštenom sjedećem položaju tijekom inhalacijske terapije. Prvo i najvažnije, to znači uspravno sjedenje ili čak stajanje umjesto ležanja sklupčanog na kauču. Zašto? Samo tako aerosol može dospjeti duboko u dišne putove, gdje je to potrebno. Ispravnom uporabom inhalatora kod djece, ali i kod odraslih, lijekovi će stići tamo gdje trebaju. Primjer dobre distrakcije kako bi djetetovo disanje ostalo ravnomjerno i mirno tijekom inhalacijske terapije je zajedničko listanje slikovnice. Za bebe je najbolje da ih posjednete u svoje krilo prilikom inhalacije.

U svakom slučaju, bez obzira koju verziju odaberete, trebali biste se pobrinuti da okruženje bude što manje stresno kada koristite inhalator. To čak i čestu terapiju inhalatorom čini malo lakšom svaki put kada se koristi – i za roditelje. Nakon inhalacije pohvalite svoje dijete za dobro obavljen posao! Također mu možete dati malu “nagradu” (poput naljepnica ili jednostavne igračke) kako biste ga nagradili za saradnju.

Koji inhalator je pravi?

Ako tek kupujete inhalator i u nedoumici ste koji uređaj izabrati. U apotekama se nudi cijeli niz inhalatora, ovisno o uzrastu i potrebama roditelja i djece. Neka vrijeme trajanja inhalacije bude učinkovito i korisno iskustvo za dijete i za vas roditelje. Uz pravilnu pripremu djeteta i prikladan inhalator vjerujemo da rezultati neće izostati.
Za inhalaciju je najpraktičnije koristiti kompresorski inhalator, kakav se može nabaviti u ljekarnama ili specijaliziranim trgovinama, a može se primjenjivati i kod beba i djece.

Inhalacije će umiriti djetetove dišne putove, očistiti i smiriti sluznicu, te olakšati izbacivanje sluzi.

Prethodna priča

PRONAĐITE RAVNOTEŽU Jeste li (i vi) helikopter roditelj?

Naredna priča

ISTINE I ZABLUDE O LINEA NEGRI Ukazuje li ova crta na spol djeteta ili je ostatak evolucije?

Najnovije iz BEBE

-->