fbpx

Savjeti pedijatrice: Postupak kojim pogoršavate izljeve bijesa kod djece

Nije tajna da roditelji često nisu sigurni kako da reaguju na izljeve bijesa svoje djece, iako su svjesni da je riječ o emocionalnim epizodama tokom kojih djeca izražavaju ljutnju, frustraciju, tugu i slično.

O ovoj temi je na svom Instagram profilu pisala pedijatrica Cathryn Tobin koja je upozorila na veliku grešku koju roditelji prave, a koja može pogoršati tantrume.

Nemojte tjerati djecu da idu u svoju sobu. Prema mom iskustvu, to nije učinkovito ni za roditelje ni za njihovu djecu. Ključno je razumjeti da se mala djeca “nedolično” ponašaju jer imaju nezrele mozgove i jednostavno nemaju alate koji su im potrebni da izraze ono što žele na prihvatljiviji i učinkovitiji način – objasnila je ona.

Dodala je i to da je temeljna ideja koja stoji iza slanja djece u njihovu sobu ta da djeca sjede sama i razmišljaju o svojim postupcima, ali to može dovesti do potiskivanja emocija.

Naime, ona savjetuje roditeljima da nađu alternativna rješenja, poput sigurnih kutaka u dnevnom boravku ili bilo kojem drugom mjestu koje dijete samo izabere.

(index.hr)

Prethodna priča

Kada i kako odvići dijete od pelena

Naredna priča

Vikend u Višegradu: Sadržaji za porodicu

Najnovije iz RODITELJI

-->