fbpx

Kada i kako odvići dijete od pelena

Odvajanje od pelena nije nimalo lak zadatak, te može trajati i do nekoliko mjeseci.

S ovim procesom bi trebalo početi između 18. mjeseca i dvije i po godine života, dok većina djece prestane nositi pelene do četvrte godine života. Najčešće se djevojčice prve odvoje od pelena, iako nije pravilo. Važno je imati dovoljno strpljenja.

Zašto je odvajanje od pelena teško?

Dijete je naviklo na obavljanje nužde u pelenu i potrebno je neko vrijeme da stekne novu naviku i počne živjeti bez pelena. Također, neka djeca imaju manji mjehur i češće će se događati nezgode s mokrenjem, što može značiti kako dijete nije još spremno na odvajanje od pelena. Djeca često reagiraju i na događaje iz okoline koje im na bilo koji način stvaraju stres, a to onda može biti povezano i sa češćim mokrenjem ili s problematičnim odvajanjem od pelena.

Kako najlakše provesti odvajanje od pelena?

1. Uvedite promjene postupno

Odvajanje od pelena će se najčešće provoditi u nekoliko faza i vrlo vjerojatno će biti više nezgoda. Važno je biti uporan i ne odustajati te probati s različitim metodama. Samo odvikavanje će se kod svih odvijati drugačije te je potpuno individualno.

2. Sistem nagrada

Nagrade su nekada odličan motivator. Uvedite sistem nagrađivanja naljepnicama. Na primjer, svaki put kada dijete obavi nuždu u tutu, neka na poseban papir zalijepi naljepnicu. Drugi način je da ga pohvalite i zagrlite kako bi dijete shvatilo da radi dobru stvar. Pomoći mogu i nagrade, odnosno pokloniu obliku malih igračaka ili čokoladice.

3. Stavljanje donjeg rublja

Kada ste kod kuće, obucite djetetu gaćice i objasnite mu šta to znači, a ovo može biti dodatna motivacija za korištenje tute.

4. Pratite ritam djeteta

Ako otprilike znate kada dijete mora na wc, stavite ga na tutu i čitajte mu knjigu, a obavljanje nužde se može onda dogoditi bez da su toga svjesni. Također, ako su usred igre, objasnite im da će se nastaviti igrati čim obave nuždu pa će se samim time htjeti požuriti.

5. Nekada je potrebno čekati

Ipak, nekada ni jedna metoda neće upaliti i onda je najbolje pričekati da dijete bude spremno. Tada će samo tražiti odlazak na tutu, a nakon toga će mu to postati navika i stalno će tražiti kada će morati obaviti nuždu. Svako dijete će drugačije reagirati na ove metode, a jednom kada pronađete onu najbolju, držite se samo nje. Nekada će se dijete bojati upotrebe tute ili sjedanja na wc školjku. Ovdje je ponovno važna uloga roditelja koji mora djetetu objasniti kako se nema čega bojati i kako je odlazak na wc potpuno normalna pojava.

Dakle, odvajanje od pelena za dijete, ali i za roditelje može biti problematično. Potrebno je puno strpljenja, ali i ne prisiljavati dijete na korištenje tute, ako nije još spremno. Kod prilagodbe mogu pomoći razne metode, a na kraju će se roditelj sam odlučiti za onu koju smatra najboljom.

(N1, Kidsinfo.ba)

Prethodna priča

Porodična putovanja: 15 bh. destinacija koje vrijedi posjetiti

Naredna priča

Savjeti pedijatrice: Postupak kojim pogoršavate izljeve bijesa kod djece

Najnovije iz BEBE

-->