fbpx
/

Berina Stambol za Kidsinfo: Najviše sam ponosna na ljubav koju imamo u našem domu

Direktorica marketinga kompanije „International Health BiH” Berina Stambol i njen suprug Miran prije nekoliko dana proslavili su drugi rođendan sinova, blizanaca Leona i Noaha. Tom prilikom su za članove porodice i prijatelje organizovali zabavu na otvorenom, a Berina na početku razgovora za naš portal otkriva šta je ono što su kao ponosni roditelji poželili sinovima za rođendan.

Berina: Kao i svaki roditelj, i suprug i ja našim dječacima želimo samo ono najbolje. Da ih u odrastanju i životu zaobiđu sve loše stvari, da uspiju ostvariti sve svoje želje, od onih najmanjih do onih koje se na prvi pogled čine neostvarive, te da budu dobri ljudi puni ljubavi, poštovanja i razumijevanja. Ali na prvom mjestu je dobro zdravlje. U to smo se svi mi uvjerili posljednjih mjeseci, da bez dobrog zdravlja ništa drugo nema vrijednost.

Kidsinfo: Šta Vam je  pri organizaciji rođendanske žurke bilo bitno? O kojim detaljima ste posebno vodili računa? 

Berina: Ja sam veliki estetičar i volim da sve što radim bude i oku lijepo. Uvijek se trudim da važni datumi koje obilježavamo u našim životima imaju nešto posebno, da se ti dani razlikuju od svakodnevice. Mislim da je uvijek manje ustvari više i da ništa ne mora biti „bogato“ i pompozno da bi bilo lijepo. Pažnju sam posvetila detaljima, dosta toga sam rezala i pravila sama i to je ono što je mene učinilo sretnom, što sam uložila trud i vrijeme kako bih svojim dječacima i njihovim drugarima pripremila jedno lijepo rođendansko druženje.

Kidsinfo: Pandemija virusa promijenila je apsolutno sve aspekte našeg života. Je li rođendan u doba korone znatno drugačiji od prošlogodišnjeg?

Berina: Suprug i ja smo dosta dugo razgovarali da li da uopšte pripremamo proslavu za porodicu i prijatelje ili da rođendan proslavimo samo u krugu uže porodice. Ova situacija je sigurno imala uticaj na svaki segment života, pa i na ovaj. Na kraju smo se ipak odlučili obilježiti ovaj dan ali u nešto drugačijim uslovima. Ograničili smo broj ljudi, proslavu smo napravili na otvorenom, te obezbijedili svima da imaju svoj prostor kako bi mogli držati distancu. Zamolili smo da smanje fizički kontakt, iako je to teško zaobići s obzirom da je u pitanju radostan događaj ispunjen emocijama, ali uspjeli smo u tome. Sve da sačuvamo dobro zdravlje svih prisutnih.

Kidsinfo: Kojem poklonu su se dječaci najviše obradovali, a kojem Vi i suprug?

Berina: Dječaci su bili oduševljeni svim igračkama koje su dobili i vladalo je pravo uzbuđenje prilikom otvaranja poklona. Mama i tata su  se više radovali onim „korisnijim“ poklonima poput garderobice.

Kidsinfo: Za šta su Leon i Noah posebno zainteresovani, u kojim igrama uživaju?

Berina: Dječaci sada najviše vole slikovnice, životinje, autiće, loptu… Kao i svi dječaci, njihovi vršnjaci. U odnosu na prošlu godinu njihovog života sada su te igre malo kompleksnije i njima zanimljivije.

Kidsinfo: Roditelji često kažu da, kada su djeca u pitanju, vrijeme prebrzo leti. Imate li Vi nekada takav utisak?

Berina: Ja još uvijek imam osjećaj da su oni mrvice, što su i bili kada su se rodili. Ali kada pogledam koliko su izrasli, kako razmišljaju i uče da govore,  onda postanem svjesna da su oni pravi dječaci i da vrijeme leti brže nego ikada. Nekada mi nedostaju oni kao bebe, ali se ipak radujem svakom novom danu s njima. Svaki dan su zanimljiviji i zaista uživamo u tome.

Kidsinfo: Čime Vas sinovi u svom odrastanju najviše oduševljavaju? U kakve osobe biste voljeli da izrastu?

Berina: Iako su jednojajčani blizanci i fizički u potpunosti isti, ipak su karakterom potpuno različiti pa su tako i njihova interesovanja i ponašanje u pojedinim situacijama drugačiji. Jako mi je zanimljivo uočavati kod njih Miranove i moje karakterne crte. Često se u kući može čuti rečenica poput: „Isti si mama“ ili „Isti si tata“. Pa se onda suprug i ja smijemo takvim situacijama. Mislim da su jedna zanimljiva kombinacija nas dvoje. Ali ono što sam sigurna jeste da u sebi imaju mnogo ljubavi koju dijele i drugima. A meni je to kao roditelju  i najvažnije.

Kidsinfo: Ispunjavanje dječijih želja je negdje posao za svakog roditelja, no, gdje sinovima ipak postavljate granice koje ne prelaze?

Berina: Mi kao roditelji nemamo problem s jasno postavljenim granicama u odgoju djece i pravila, koje smo zajednički donijeli, se pridržavamo dvije godine. Naš dan s dječacima je vrlo jasno organizovan. Tačno se zna kada je vrijeme za jelo, kada za igru i kada za spavanje i naša djeca su navikla na taj ritam. Kada je u pitanju ispunjavanje različitih želja, postoje naravno neke situacije kada ćemo im udovoljiti, ali ukoliko smatramo da nešto nije dobro za njih vrlo smo jasni u tome da nešto ne može. Trudimo se da im i objasnimo zašto je odluka takva. Možda u nekim situacijama još uvijek ne razumiju ali kasnije sigurno hoće. Mi smo ti koji djecu odgajamo, koji ih uče životu, upoznaju ih sa svim situacijama u kojima će se sutra naći kada budu samostalni i već sada želimo da u njih usadimo samo ono što je za njih, kao osobe, dobro.

Kidsinfo: Čemu su Vas dvije godine majčinstva naučile?

Berina:  Strpljenju i dobroj organizaciji. Biti roditelj i odgajati dijete je jedan dugotrajni proces u kojem je potrebno dosta strpljenja. U današnje vrijeme, kada imamo mnogo obaveza, a vremena malo, zaboravili smo biti strpljivi. E to je ono što vam djeca vrate. Sve što ih pokušavate naučiti, svaki segment roditeljstva, od vas traži strpljenje. I prema sebi i prema djetetu. A samim tim sam naučila i sve dobro organizovati. S dvoje djece, poslom i svim drugim obavezama, organizacija je ključ svega.

Kidsinfo: Šta su, po Vašem mišljenju, najveći izazovi roditeljstva danas?

Berina: Mislim da društvene mreže danas imaju veliki uticaj na svakog čovjeka, pa i na roditelje. Svi, uključujući i mene, na društvenim mrežama sa svojim pratiteljima dijelimo samo one najljepše trenutke. Što je po meni i dobro. Treba širiti pozitivnu energiju i radovati se lijepim stvarima. Međutim, iza svega toga vrlo često stoje roditelji koji se suočavaju s različitim problemima u svoja četiri zida. Biti roditelj je velika odgovornost. Sa roditeljstvom se javljaju i različiti strahovi. Nisu ni sva djeca ista. Ima tu i mnogo suza, razočarenja, potištenosti, brige… I to je dio roditeljstva. I taj period prolaze, ja sam sigurna, svi roditelji. Veliki je izazov sačuvati svoje dijete, odgojiti ga u dobrom pravcu, biti mu zaštita, oslonac i uzor.

Kidsinfo: Zlatni savjet roditeljstva, po Vama, je?

Berina: Vi ste uzor svojoj djeci. Potrudite se biti najbolja verzija sebe.

Kidsinfo: Kada pogledate na svoju porodicu, na šta ste najviše ponosni?

Berina: Na ljubav koju imamo u našem domu.

(Milica Brčkalo)

Prethodna priča

Foto: Adrenalin park u Pionirskoj dolini otvara se idućeg četvrtka

Naredna priča

Direktor WHO-a o posljedicama Covida-19 na djecu

Najnovije iz Celebrity roditelji

-->