fbpx
//

DOSKOČITE SVOM MALIŠANU I za tvrdoglavost ima “lijeka”

Odbija li dijete na vrijeme ustati za školu, odugovlači li s odijevanjem te se ne pridržava pravila pospremanja sobe ili pak gledanja TV-a, za to ima lijeka, tvrde dječji psiholozi. Oni objašnjavaju kako vikanje i kazna često imaju kontraefekt, a roditelji se u tome trebaju poslužiti malim “lukavstvima”.

Pobijedi sat

Bilo da odbija napisati zadaću na vrijeme ili pospremiti sobu, najlakši način da natjerate dijete da se pokrene je igrom “pobijedi sat”. Tvrdoglavu djecu intrigiraju izazovi te igre, pa ako im kažete da pobijedi svoj rekord i dokaže vam da može u 15 minuta pospremiti sobu ili napisati zadaću, njemu će to biti motivacija.

Joker pomoć

Koliko god dijete bilo tvrdoglavo, ono se želi osjećati korisno i sposobno u obitelji. Prezentirate li mu da vam ono svojim ponašanjem može jako pomoći, a da će iz toga proizaći i zajednička nagrada – primjerice obiteljski odlazak na pizzu, u kino ili na izlet, ono će lakše shvatiti kako iza izvršavanja obaveza dolazi slobodno vrijeme i uživanje u kojem se može uživati bez pritiska.

Koristite pozitivne riječi umjesto kritika

Sjajno serviraš stol i brišeš prašinu. Odlično ti ide pisanje i mogao bi biti najbolji u razredu ako ćeš vježbati – primjeri su pozitivnih ohrabrenja koja će dijete motivirati bolje od kritiziranja i kazni.

“Da” pitalica 

Ako dijete nešto tvrdoglavo odbija, zaigrajte s njim stratešku “da” igru. Postavljajte pitanja na koja vam mora odgovoriti s “da”, i to najmanje tri puta zaredom. Tri pozitivna odgovora u nizu razbit će djetetov otpor, a ono će istodobno osjećati da ga čujete i razumijete.

Obrnuta psihologija

Kod djece koja imaju jaku volju ni vika ni molbe nisu djelotvorne jer ona ne žele slijediti upute nego sami odlučivati. U tom slučaju pomaže samo obrnuta psihologija. Umjesto da djetetu naređujete dajući mu detaljne upute, zapitajte ga za njegovo mišljenje i dajte mu da izabere između dviju opcija. Dijete će učiniti upravo ono što želite, a pritom će misliti i da je krajnja odluka bila njegova. 

Prethodna priča

STIŽU PRAZNICI Kako odabrati poklon za dijete primjeren njegovoj dobi?

Naredna priča

GINEKOLOGINJA OBJASNILA Zašto je oporavak odmah nakon porođaja fizički nemoguć

Najnovije iz Pozitivno roditeljstvo

-->