fbpx

Jelena Jugović Tuncel za Kidsinfo: Djecu treba učiti da prihvataju sve dobre ljude, bez obzira na boju kože, nacionalnost i opredjeljenje

Jelena Jugović Tuncel naša je peta sagovornica u okviru serijala „Dijete svijeta“. Naime, Jelena je porijeklom iz Bosne i Hercegovine, a trenutno sa članovima porodice, suprugom i blizancima, živi u Istanbulu. Za naš portal Jelena govori o, prije svega, majčinstvu, tačnije o odgoju djece daleko od zemlje u kojoj je rođena.

Kidsinfo: Na šta Vam se, kada je riječ o životu u Turskoj, bilo najteže navići?

Jelena: Najteže mi se bilo privići na to što sada živim u višemilionskom gradu, na gužvu u saobraćaju i na to što, da bih se našla s prijateljima, nekad trebam odvojiti skoro cijeli dan da se organizujem, dok je u Bosni to sve lakše i bliže.

Kidsinfo: Koliko Vas je to što živite u Turskoj promijenilo kao osobu, tačnije koliko je promijenilo Vaše poglede na život?

Jelena: Zasigurno da jeste. Čovjek se mijenja i to je dobro, naročito što sam u ovom gradu doživjela neke najljepše trenutke, od kojih je zasigurno najvažniji onaj što sam postala majka. To te promijeni iz korijena.

Kidsinfo: Jeste li ikada nailazili na „neugodne“ i simpatične situacije, a zbog toga što eventualno niste dovoljno poznavali novo okruženje u kojem ste se našli?

Jelena: Bilo je i toga, a najteže mi je padalo što ovdje ljudi kada te pozivaju telefonom ne odustaju. Dakle, ovdje je običaj da ti telefon bukvalno zvoni deset puta dok se ne javiš.

Kidsinfo: Kada biste morali da birate, zbog čega biste izabrali život u Turskoj u odnosu na onaj u Bosni i obrnuto?

Jelena: U Turskoj je malo uređeniji sistem kada je majčinstvo u pitanju, naročito zdravstveni sistem. U Bosni je ipak divno što djeca mogu slobodno da trče u dvorištu i igraju se s rođacim. Nekako je lakše sve kontrolisati.

Kidsinfo: Koje su to porodične vrijednosti kojima Turci posebno pridaju značaj? Postoje li neke tradicije koje su im jako bitne?

Jelena: To je jako slično kao i kod nas. Poštovanje u porodici, naravno, postoji. I ovdje jedni drugima idemo u posjete. Porodica je važna i barem jednom sedmično se okupljaju na zajedničkom ručku.

Kidsinfo: Šta, po Vašem mišljenju, treba da karakteriše svako dijete svijeta?

Jelena: Djeca su ljubav, neiskvarena i čista. Na svu djecu svijeta sam posebno slaba. Svako dijete zaslužuju dom i hranu, a djeci treba prenijeti vrijednosti i ljubav, te im usaditi tu neku širinu da prihvataju sve dobre ljude bez obzira na boju kože, nacionalnost i opredjeljenje.

Kidsinfo: Kada je riječ o jeziku, učite li djecu da govore dva jezika? Koliko Vam je bitno da govore i maternji?

Jelena: Trudim se da uče i pričaju moj jezik, jako mi je važno da se mogu sporazumjeti s mojim roditeljima i članovima porodice u Bosni, a Turski jezik će svakako cijeli život pričati kroz svoje obrazovanje i druženje s prijateljima.

Kidsinfo: Šta je ono što kćerki i sinu obavezno pokažete  kada posjetite BiH?

Jelena: Najviše prirodu. Uživaju na Jahorini, ali svakako i u dvorištu moje porodične kuće. Naravno da prošetamo i kroz Sarajevo, te posjetimo Baščaršiju.

Kidsinfo: Koje su to vrijednosti kojima djecu nastojite naučiti?

Jelena: Da budu samostalni, da se što više igraju i prave „nered“, ali da znaju i za odgovornost i neke prve radne navike. Mislim da se ljubavlju sve to riješi i postigne.

Kidsinfo: Mnogi smatraju da vrijednosti koje su dio našeg vaspitanja zavise od okruženja u kojem odrastamo, no može li se govoriti o njihovoj univerzalnosti?

Jelena: Apsolutno da ima i do toga, ali nije toliko do mjesta u kojem žive, nego je najviše do majke koja ih odgaja. Krećem od sebe, sve što danas jesam i znam dobila sam od moje mame, tako da se to samo lančano nastavlja. Djeca nas jako osjete i intuitivna su više nego što mislimo.

Kidsinfo: Koliko Vas je majčinstvo promijenilo i u čemu najviše?

Jelena: Svakako. Postala sam strpljiva i oni su sada centar mog svijeta, kao i svakoj majci. Tako da prvo mislim jesu li oni nahranjeni, obučeni i spremni za novi dan, pa tek onda ja.

Kidsinfo: Kažu da je za ženu, nakon prvog porođaja, izazovno brinuti i o samo jednoj bebi, a Vi ste rodili dvije. Kada pogledate na period iza sebe, šta su to bili najveći dosadašnji izazovi kada je riječ o odgoju Kaline i Merta?

Jelena: To što ih je dvoje  je zaista bio izazov. Ali, imala sam sreću i dobar dio prve godine sam imala pomoć. Sestra, majka i tetka su bile ovdje u istanbulu, kao i dadilja koja bi uskočila kada je potrebno.

Kidsinfo: Kako volite provesti vrijeme kada su svi članovi Vaše porodice na okupu?

Jelena: Tu je svakako zajednički ručak, eventualno odemo do grada da pogledamo neko dešavanje koje će i djeci biti zabavno, a kada se vratimo kući onda je to igra s djecom. Moj muž onda ima glavnu ulogu da im uljepša popodne.

Kidsinfo: Kada pogledate na članove svoje porodice, na šta ste najviše ponosni?

Jelena: Mislim da je još rano za svođenje računa jer je ispred nas dug put da izvedemo djecu na pravi put, ali sam svakako ponosna što dišemo i gledamo u istom pravcu i što djeca rastu u harmoniji.

(Milica Brčkalo Gajić, Kidsinfo)

Prethodna priča

Evo kada je najbolje vrijeme da promijenite zaštitnu masku

Naredna priča

Za online nastavu se izjasnilo 60 posto nastavnika

Najnovije iz Celebrity roditelji

-->