fbpx
///

OKTRIJTE Šta znače boje na dječijim crtežima?

Svi smo primjetili da je u prvim fazama kad nauči kako tako držati bojicu ili olovku dijete uglavnom usredočeno na oblik. A boje… dolaze kasnije. I postaju način na koji dijete izražava samo sebe

Većina djece voli crtati, šarati po blokovima, neka i po zidovima!

I baš ta vještina važna je ne samo za njihov razvoj, već i za kreativno izražavanje, kvalitetno slobodno vrijeme, izbjegavanje televizora ili crtića na mobitelu.

Svi smo primjetili da je u prvim fazama kad nauči kako tako držati bojicu ili olovku dijete uglavnom usredočeno na oblik. A boje… dolaze kasnije. I postaju način na koji dijete izražava samo sebe.

Stručnjaci tako “čitaju” kroz boje dječija raspoloženja i stanja. Pa kažu kako upotreba tamnih boja može ukazivati na bijes i tugu.

No, ne brinite, djeca uglavnom vole sve boje, koje miješaju na osoban i kreativan način.

Najčešće se toplim bojama (crvena, žuta, narančasta, zelena) povezuje s otvorenom osjećajnošću, tj. pozornost usmjerenu prema van, za razliku od hladnih (plava, neke zelene, ljubičasta) na introspektivnu osjećajnost, gdje je veća pozornost usmjerena na ono što se zbiva u samom djetetu. 

Crvena boja

Označava živahnost, vitalnost, impulzivnost, uzbuđenje, potrebu za kretanjem. Crvena boja je najprisutnija u dječjim crtežima. Većinom je koriste dinamična, nemirna i pomalo nedisciplinirana djeca, koja su istodobno srdačna i radoznala. Ako u crtežu naglašeno dominira crvena, može značiti da se radi i o pomalo agresivnom i svadljivom djetetu, koje je pod pritiskom i nervozno je, te možda sklono ljubomori zbog roditeljske pozornosti usmjerene na njegovog mlađeg brata ili sestru.

Narančasta boja

Koriste ju ona djeca koja se mogu slobodno izražavati u okruženju u kojem žive. To je boja radosti života. Narančasta boja u dječjim crtežima pokazatelj je djetetovog dobrog emotivnog stanja, pa ju često koriste sretna djeca, koja su topla, vesela, ljubazna i srdačna.

Žuta boja

I to je vesela boja i izražava ljubav i spontanost, ali i lako uzbuđivanje. Žuta se naziva infantilnom (nezrelom) bojom jer se susreće u crtežima mlađe djece, dok je starija djeca koriste u stanju jakih i ugodnih osjećanja. Praznike i rođendane prikazuju uz izraženo učešće žute boje, kako bi naglasila sjaj i svečanost trenutka. No ako školsko dijete slika naglašeno žutom bojom, to može biti znak njegove emocionalne nerazvijenosti ili nedostatka samostalnosti.

Tamnoplava boja

Označava želju da se živi u mirnom i urednom ambijentu.

Plava boja neba

Tu boju koriste poslušna, osjetljiva djeca, ona koja su prilično pasivna i sklona maštanju.

Ljubičasta boja

Prenosi osjećaj daljine, tuge i usamljenosti. To je boja djece koja se ne mogu slobodno izraziti i širiti svoju naklonost i ljubav. Ljubičasta boja može biti naznakom depresije u djeteta, opterećenosti brigama i nezadovoljstvom. Budući da je usko povezana s tužnim i nesretnim raspoloženjem, najčešće je koriste odbačena i nesretna djeca. Primijetite li da su crteži vašeg djeteta u pretežno ljubičastim tonovima, zapitajte se što nije u redu, ne muči li ga i ne tišti nešto.

Ružičasta boja

To je boja vrlo osjećajne i kreativne djece, ali one koja su sklona živjeti u svijetu mašte, pa se teže prilagođavaju stvarnosti. Takvom djetetu trebaju velike količine roditeljske ljubavi i pažnje, ali i zaštite. Ružičastu boju u crtežima često koriste djevojčice. To je boja nježnosti, senzibilnosti i ranjivosti, ali i velike maštovitosti, snova i želja.

Zelena boja

Označava opuštenost i mir kao suprotnost prestrogom odgoju. Zelena boja svijetle nijanse ukazuje na stabilno i uravnoteženo dijete, no ako ono najviše koristi tamnozelenu boju, može značiti da potiskuje emocije, odnosno ljutnju i bijes, kojih se ne zna osloboditi.

Smeđa boja

To je boja konkretnosti, koja izražava istraživanje fizičkog dobrostanja.

Crna boja

Otkriva uvijek tegobne osjećaje, koji mogu biti zatomljeni strah, tjeskoba ili agresivnost. Crna boja označava loše emotivno stanje djeteta. Upotrebljavaju je djeca koja potiskuje svoje emocije i izložena su zahtjevima okoline, koje premašuje njihove mogućnosti. To su djeca opterećena strahom. Dominira li crna boja u crtežima vašeg djeteta, to je signal da se s njime nešto događa. Potrudite se okriti o kakvom problemu se radi, ne muče li možda njegovu nježnu psihu strahovi i neizvjesnost, posebice ako već i sami primjećujete da se povuklo u sebe i izbjegava kontakte s okolinom.

Bijela boja

Shvaća se kao tendencija djeteta da ne upotrebljava boje na djelomični ili sveukupni način. To može biti i simptom osjećajne izolacije. Jednako tako može otkrivati nestrpljenje hiperaktivnog djeteta, koje ne želi “gubiti vrijeme” na bojanje svojih crteža. 

Prethodna priča

NAKON IZVRŠENIH KONTROLA Povlači se napitak "Prime"

Naredna priča

OBRATITE PAŽNJU Mama, boli me glava

Najnovije iz Art i craft

-->