fbpx
///

NAKON IZVRŠENIH KONTROLA Povlači se napitak “Prime”

U Sloveniji je zabranjena kofeinska verzija energetskog napitka “prime”, jer sadrži sastojak L-teanin koji nije dopušten u bezalkoholnim pićima u EU, dok verzija hidratizacionog napitka ostaje na policama trgovina. U BiH tvrdi Agencija nema proizvoda u kojima je povrđeno prisustvo L-teanina

Na osnovu do sada dostavljenih informacija od nadležnih inspekcijskih organa na tržištu BiH nisu zatečeni proizvodi “prime energy” u kojima je u pojedinim zemljama utvrđeno prisustvo L-teanina, saopštili iz Agencije za sigurnost hrane BiH.

Kako ne bi došlo do zabune, potrošače molimo da imaju u vidu razliku između napitaka “prime energy”i hidratizaciona pića “prime”, jer se radi o različitim proizvodima iste robne marke – pojasnili su iz Agencije.

U saopćenju je istaknuto da putem sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje do danas nije primljeno obavještenje da su na tržište BiH distribuisani sporni proizvodi “prime energy”.

Dodatni nadzor

Kada je riječ o “hidratizaconom piću prime”, iz Agencije su istakli da se vrši dodatni inspekcijski nadzor.

Prema informacijama koje su trenutno dostupne Agenciji, hidratizaciona pića prime ne sadrže L-teanin i trenutno nisu predmet povlačenja i opoziva u drugim zemljama – istaknuto je u saopštenju.

Inspektori slovenačke Uprave za bezbjednost hrane zabranili su kofeinsku verziju energetskog napitka “prime”, jer sadrži sastojak L-teanin koji nije dopušten u bezalkoholnim pićima u EU, dok verzija hidratizacionog napitka ostaje na policama slovenačkih trgovina.

Nedozvoljene supstance

No, sanitarni i inspektor Kantona Sarajevo za hranu su postupajući po prijavi Vijeća roditelja učenika osnovnih i srednji škola KS, a koja se odnosila na kontrolu prodaje energetskog napitka “Prime”, proveli su inspekcijske nadzore kod tri privredna subjekta koji su uvoznici tog napitka na tržište Kantona Sarajevo, te maloprodajnim jedinicama koje posluju u njihovom sastavu, priopćeno je danas iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove.

U postupku provedenih inspekcijskih nadzora zapisnički je konstatirano da je u prometu zatečeno hidratacijsko piće bez kofeina i L-teanina “Prime Hidration“, dok kontrolirani uvoznici nisu uvozili i prometovali energetski napitak „Prime Energy“, koji je prethodno zabranjen u Sloveniji i Hrvatskoj, a zbog nedozvoljenih supstanci u svom sastavu (visoka razina kofeina i sastojka L-teanina koji nije dopušten u bezalkoholnim pićima). S obzirom na to da je inspektor za hranu konstatirao da hidratacijsko piće “Prime”, koje je pronađeno u prometu, nije deklarirano u skladu s Pravilnikom o pružanju informacija potrošačima o hrani (“Službeni glasnik BiH” broj: 68/13), zapisnički je naložio da se ista povuku iz prometa, dok se propisno ne deklariraju. Jedan od sarajevskih uvoznika je samoinicijativno poslao uzorak na analizu zdravstvene ispravnosti proizvoda za koju će rezultati biti poznati naknadno – saopćeno je.

Pojačane kontrole
 
Podsjećamo da se u cilju zaštite javnog zdravlja na području Kantona Sarajevo provode pojačane kontrole inspektora za hranu kod subjekata u poslovanju s hranom, a u suradnji s drugim inspekcijskim organima, kao i Agencijom za sigurnost hrane BiH.
 

Prethodna priča

NE PRETJERUJTE Bebama ne smije biti prevruće, do 20 stepeni je idealna temperatura u stanu

Naredna priča

OKTRIJTE Šta znače boje na dječijim crtežima?

Najnovije iz OSNOVCI

-->