fbpx
//

ANALIZA: Koliko je napitak Prime za kojim “lude” djeca u BiH štetan za zdravlje?

I da li ga uopće djeca smiju konzumirati

Napitak Prime koji je nedavno stigao na bh. tržište izazvao je pravu pomamu među mlađom populacijom. Napitak koji je slavu među djecom stekao na TikTok-u jer ga reklamiraju najpoznatiji influenseri kao i video igrice prema analizi Epicwaterfilters najblaže rečeno nije zdrav.

Postoje dva napitka, Prime Energy i Prime Hydration, djeca konzumiranje drugog navedenog napitka najčešće opravdavaju sa reklamnim porukama koje tvrde da on služi za rehidraciju. Dok Prime Energy sadrži visoke nivoe kofeina, Prime Hydration je, s druge strane, prepun vještačkih zaslađivača, piše N1.

Zabrinjavajući sastojci

Da bismo stekli dublje razumijevanje zašto Prime Hydration možda nije najbolja opcija za vaše zdravlje, analiziraćemo sve njegove sastojke i istražiti potencijalne negativne efekte koje oni mogu imati na vaše tijelo i zdravlje.

  • Prvo, Prime Hydration Drink sadrži proizvedenu limunsku kiselinu (MCA). Limunska kiselina, prirodni spoj koji se nalazi u raznim citrusima, ima brojne zdravstvene prednosti. Međutim, bitno je napraviti razliku između limunske kiseline koja se prirodno pojavljuje i njenog sintetičkog parnjaka poznatog kao Manufactured Citric Acid ili MCA. Iako prirodni oblik nudi zdravstvene prednosti, proizvedena limunska kiselina se obično koristi kao aroma i konzervans u mnogim prerađenim namirnicama i pićima, uključujući popularna sportska pića poput Prime Hydration. Nažalost, sintetička verzija ne pruža iste zdravstvene prednosti kao njen prirodni pandan i čak je povezana sa želučanim tegobama i problemima s probavom kod nekih osoba.
  • Još jedan zabrinjavajući sastojak je sukraloza, umjetni zaslađivač koji se nalazi u Prime Hydration Drinku. Sukraloza je povezana s različitim zdravstvenim problemima, uključujući poremećaj crijevnih bakterija, povećan apetit zajedno s debljanjem i potencijalne negativne učinke na regulaciju šećera u krvi. 
  • Prime Hydration Drink također uključuje sintetički beta karoten za boju. Dok je sam beta karoten prirodni spoj koji se nalazi u voću i povrću, njegov izolirani sintetički oblik koji se koristi kao aditiv za hranu možda neće imati iste zdravstvene prednosti. Visoke doze sintetičkih suplemenata beta karotena povezane su s povećanim rizikom od raka pluća u određenim populacijama. 
  • Osim toga, Prime Hydration Drink sadrži umjetne vitamine kao što su retinil palmitat (vitamin A), piridoksin hidrohlorid (vitamin B-6) i cijanokobalamin (vitamin B-12). Iako su ovi vitamini neophodni za pravilne tjelesne funkcije, oslanjanje na sintetičke oblike umjesto da ih dobijete iz prirodne hrane možda neće pružiti iste prednosti. Pretjeran unos određenih sintetičkih vitamina može čak dovesti do toksičnosti.  
  • Zatim, Prime Hydration Drink uključuje aditive kao što su acesulfam kalij, koji je umjetni zaslađivač, i dikalijum fosfat, aditiv za hranu koji se koristi kao stabilizator. Ovi aditivi su povezani s potencijalnim zdravstvenim rizicima, uključujući alergijske reakcije i poremećaje u funkciji bubrega.  

Svakodnevno konzumiranje umjetnih napitaka poput Prime Hydration, koji sadrže umjetne zaslađivače poput sukraloze, sintetičkih aditiva i “prirodnih aroma”, može imati različite efekte na vaše tijelo. Stručnjaci su zato istražili neke od mogućih posljedica.

N1 BiH

Jedna od glavnih briga umjetnih zaslađivača poput sukraloze je njihov utjecaj na regulaciju šećera u krvi i metaboličko zdravlje. Unatoč malo kalorija ili bez kalorija, umjetni zaslađivači i dalje mogu pokrenuti inzulinski odgovor u tijelu. On može zbuniti prirodnu sposobnost tijela da reguliše nivo šećera u krvi, što potencijalno može dovesti do inzulinske rezistencije tokom vremena.

Implikacije na zdravlje crijeva i probavu

Inzulinska rezistencija je povezana s povećanim rizikom od stanja kao što su dijabetes tipa 2 i metabolički sindrom. Nadalje, česta konzumacija umjetnih pića može stvoriti preferenciju u ukusu za previše slatke okuse. To može dovesti do smanjene želje za zdravijom, prirodno zaslađenom hranom i pićima, doprinoseći neuravnoteženoj prehrani. Osim toga, neke studije sugeriraju da umjetni zaslađivači mogu promijeniti mikrobiotu crijeva, što bi moglo imati implikacije na cjelokupno zdravlje crijeva i probavu. 

Prime Hydration Drink je poznat po uključivanju “prirodnih aroma” u svoje sastojke. Međutim, važno je razumjeti potencijalne nuspojave povezane s ovim nejasnim i često obmanjujućim terminom. Iako izraz “prirodne arome” može implicirati da ove arome dolaze iz prirodnih izvora, on ne daje konkretne detalje o sastojcima ili procesu proizvodnje. FDA definira prirodne arome kao “supstance izvedene iz biljne ili životinjske tvari”, ali dozvoljava širok spektar sintetičkih procesa i hemikalija koji se koriste u njihovom stvaranju. Nedostatak transparentnosti oko prirodnih aroma izaziva zabrinutost jer može prikriti upotrebu umjetnih ili kemijski izmijenjenih sastojaka. U slučaju Prime Hydration Drink-a, “prirodna aroma” bi se mogla proizvesti upotrebom visoke topline ili hemikalija, odstupajući od onoga što potrošači obično smatraju prirodnim. 

Osim toga, određene prirodne arome mogu biti izvedene iz sastojaka koji nisu sigurni za konzumaciju u svom prirodnom stanju, kao što su specifična eterična ulja ili hemijski ekstrakti. Dok regulatorne agencije općenito smatraju prirodne arome sigurnima za konzumaciju, neki pojedinci mogu doživjeti nuspojave ili alergije na ove sastojke. Kako bi osigurali svoju dobrobit, potrošači bi trebali biti marljivi u razumijevanju onoga što konzumiraju i trebali bi pažljivo pročitati etikete i liste sastojaka prije kupovine ili konzumiranja proizvoda koji sadrže prirodne arome. Upotreba prirodnih aroma u proizvodima kao što je Prime Hydration Drink naglašava potrebu za većom transparentnošću i odgovornošću u industriji hrane i pića. Potrošači imaju pravo da znaju tačno šta konzumiraju, a kompanije treba da se pridržavaju viših standarda u pogledu kvaliteta i bezbjednosti svojih proizvoda.  U Bosni i Hercegovini ta je zaštita na najnižem mogućem nivou. 

Da li dozvoliti djeci da konzumiraju Prime?

Dozvoliti djeci da piju Prime Hydration Drink nije dobra ideja iz nekoliko razloga. Prvo, Prime Hydration Drink sadrži vještačke zaslađivače i arome, koji potencijalno mogu poremetiti dječje preferencije ukusa i dovesti do sklonosti prema hrani i pićima previše slatkog ili umjetnog okusa. To može spriječiti njihovu spremnost da konzumiraju zdravije opcije i doprinijeti neuravnoteženoj prehrani. 

Štaviše, dugoročni efekti na zdravlje redovnog konzumiranja vještačkih aditiva i zaslađivača, posebno tokom ključnih faza rasta, nisu dobra ideja. Stoga je preporučljivo dati prednost vodi i prirodnim, hranljivim napitcima za potrebe hidratacije djece, pospješujući njihovo cjelokupno zdravlje.

(Alen Altoka, N!)

Prethodna priča

POVODOM SVJETSKOG DANA USVAJANJA DJECE Važna je ljubav, nije važan DNK

Naredna priča

NOVA TERAPIJA Dječji rasporedi su toliko pretrpani da su im pedijatri počeli pripisivati igru kao lijek

Najnovije iz OSNOVCI

-->