fbpx
///

NE PRETJERUJTE Bebama ne smije biti prevruće, do 20 stepeni je idealna temperatura u stanu

Najvažnije je znati da tek rođene bebe ne mogu regulirati tjelesnu temperaturu na isti način na koji to mogu odrasli. Zato im lako može postati prevruće

Jesen je već pokazala svoju hladnu stranu.

Vrijeme je grijanja, toplih čarapica i debljih trenerkica i pidžama.

No, mnogi roditelji griješe i nisu sigurni koja je idealna temperatura za siguran i ugodan san djeteta, koliko slojeva odjeće beba treba imati na sebi, kako prepoznati jeste li pretjerali u utopljavanju ?

Najvažnije je znati da tek rođene bebe ne mogu regulirati tjelesnu temperaturu na isti način na koji to mogu odrasli. Zato im lako može postati prevruće, što je jedan od faktor rizika za sindrom iznenadne smrti dojenčadi.

Nama se čini da je u stanu za novorođenčad potrebna viša temperatura. No, to nije tako. Evo zato i savjeta
1. Koja je idealna sobna temperatura za spavanje?
Idealna temperatura smatra se između 16°C i 20°C, a preporučljivo je i da u sobi imate termometar kako biste je mogli na vrijeme regulirati.
Kako se ne preporučuje pokrivanje malih beba dekicama, najbolje je da spava u laganijoj vreći za spavanje, a da, prema potrebi, dodajete slojeve odjeće. Ako bebicu povijate, koristite laganu i tanku pamučnu dekicu.

2. Uvijek bebi provjeravate potiljak!
Ako želite biti sigurni da niste bebu pretrpali odjećom, provjeravajte njezin potiljak ili trbuščić, jer toplina ovih dijelova tijela je bolji pokazatelj pregrijavanja ili hlađenja nego ručice i stopala.
Ako je bebi prevruće, koža potiljka ili trbuščića bit će znojna i topla pa tada možete ukloniti koji sloj odjeće.

3. Ne stavljajte kapu na bebinu glavu dok spava
Nikada ne smijete staviti kapu na bebu dok spava u zatvorenom prostoru, čak ni kada je hladno ili vi mislite da joj ‘puše s prozora’ jer je glava važna za održavanje tjelesne temperature i oslobađanje topline.

4. Ne podešavajte grijanje na najvišu temperaturu
Ako je su vani iznimno niske temperature, poželjet ćete podesiti temperaturu na najjače i tako po danu i noću.

Ne samo što tako nikako nećete uštedjeti nego pedijatri ne preporučuju da mala djeca spavaju u oregrijanim prostorijama, ne samo zbog opasnosti od pregrijavanja nego i zbog isušenog zraka. Ako već ostavljate grijanje preko noći uključeno, neka ne prelazi temmperaturu iznad 20 stupnjeva Celzijevih.

5. Iako je hladno, nikada ne stavljajte dječji krevetić uz radijator
Nikada ne stavljajte bebin krevetić pokraj radijatora jer to može dovesti do pregrijavanja.

Prethodna priča

BIRAJTE PAŽLJIVO Savršeni pokloni za svaku trudnicu

Naredna priča

NAKON IZVRŠENIH KONTROLA Povlači se napitak "Prime"

Najnovije iz BEBE

-->