fbpx
///

A ŠTA RADITI VIKENDOM Zabavite djecu kreativnim igrama

Ove će aktivnosti djeci predškolskog uzrasta pomoći kod razvoja, a roditeljima dati vremena da obave nešto drugo!

Postoji mnogo razloga zašto je mamama od koristi da se djeca mogu sama zabaviti nekoliko minuta. Možda treba otići do toaleta, ili samo treba obaviti važan poziv. Možda joj samo treba 5 minuta odmora, ili ima neki zadatak koji treba završiti. To nije uvijek jednostavno, pogotovo ako su djeca mlađe uzrasti. Starija se djeca mogu sama zabaviti bez problema, ali manjoj djeci treba mašte i kreativnosti.

Plastelin

Ako mami ne smeta malo nereda, plastelin je idealan. Plastelin se smatra „kreativnim“ materijalom zato što postoji bezbroj mogućnosti, a djeci treba malo mašte i kreativnosti da stvore nešto zabavno.

Lego kockice

Postoji razlog zašto je Lego toliko popularna aktivnost, a to je zato što ‘radi’. Možda za mlađu djecu trebaju veće kockice, ali mogu se zabavljati satima, graditi i sastavljati dijelove. To je posebno dobro za njihove motorne sposobnosti, ali i kreativnost.

Jastuci

Ne biste vjerovali šta manja djeca mogu učiniti s jastucima, a da ih ne unište. Pobacajte jastuke po podu dnevnog boravka, pokažite im da se mogu igrati s njima, i uskoro će graditi kule i skakati po njima.

Bojenje

Predškolska djeca tek počinju istraživati ideju bojenja i bojanki, i sve što je novo će privući njihovu pažnju i držati neko vrijeme. Uzmite bojanku i dajte im kreona, gledajte kako im se oči šire od dragosti i uživajte u njihovim umjetničkim sposobnostima.

Autići igračke

Auta igračke su klasične igračke, a predškolske uzrasti obožavat će se utrkivati s njima. Možete naći više različitih autića, i ako je u sobi više od jednog djeteta, mogu se zabaviti utrkujući se.

Stikeri

Stikeri su odlični za motorne vještine, ali i nešto što će djeca ove dobi prvi put iskusiti. Ako im date nekoliko stikera i komad papira, vidjet ćete kako će se skoncentrisati odljepljujući stikere i stavljajući ih na papir. Možda će im taj proces potrajati, pa imate malo vremena i za sebe.

Slikovnice

Vaše dijete ih možda voli čitati, ali sad su dovoljno odrasli da ih i sami pregledavaju. Namjestite im udobno mjesto, s mnogo jastuka i dekica, i dajte im knjiga da ‘čitaju’. Možda još uvijek ne znaju čitati, ali će im biti drago da gledaju u slike i sami izmisle svoje priče.

Prethodna priča

OBRATITE PAŽNJU Mama, boli me glava

Naredna priča

GENERACIJA ALFA Žele sve sad i odmah! Za roditelje su pravi izazov, a njihov je izazov - stvarni svijet

Najnovije iz Art i craft

-->