fbpx
/////

POČINJE RASPUST Neka i kod kuće bude zabavno

Djeca sama među sobom vrlo brzo i lako uče nove igre, ali uskočite i vi ponekad i naučite ih neku novu da osvježite „repertoar“. Sjetite se omiljenih igara iz djetinjstva – pantomime, igara sa kartama i sličnih igrica

Još koji dan i školarci kreću na zasluženi zimski raspust.

Osim olakšanja, što su makar školske obaveze na jedno vrijeme na čekanju, ostaje briga kako djeci ispuniti dane.

Neki su već isplanirali zimovanje, porodično ili sa nekom od škola skijanja.

Neki će ipak morati ostati kod kuće, a roditelji će se dovijati kako im osmisliti program.

S tinejdžerima je lako, oni će sami oimisliti slobodno vrijeme. Neće biti lako da prihvate vaše sugestije, ali da prihvate vaše sugestije, ali treba priznati da uglavnom ne znaju šta bi radili sa slobodnim vremenom.

Zato ipak probajte i vi da pomognete

Potpuno iskoristite mogućnosti igre napolju

Iako napolju može biti i hladno i vjetrovito, sa škrtim suncem, kišom ili snijegom, to ne znači da dijete treba provesti dan u kući.

Pobrinite se da se toplo i adekvatno obuče i pustite ga da uživa u šetnji, trčanju, igri s drugarimaa u parku. Svjež vazduh i vrijeme provedeno sa drugarima će mu sigurno prijati. Uostalom, i psiholozi naglašavaju značaj igre napolju za društveni, emotivni i kognitivni razvoj djeteta, pored očigledne fizičke koristi.

Posjetite biblioteku

Možda je najbolja samostalna aktivnost za dijete upravo čitanje. Danas nije lako podstaći dijete da čita knjige kada zabavni sadržaj može da dobije on line. Ali potrudite se da pronađete naslove koji bi ga zanimali, kupite neki dječiji časopis ili se barem potrudite da dijete zaista pročita obaveznu lektiru. Hladno vrijeme napolju vam ide u prilog, a ako vaša porodica generalno voli da čita nema nikakve prepreke da i mališanima predstavite to zadovoljstvo u najljepšem svijetlu.

Podržite dijete u bavljenju hobijem

Hobiji pomažu djeci u izražavanju kreativnosti i učenju novih vještina, a ljubav prema nekoj aktivnosti iz dječijeg uzrasta može da bude zadovoljstvo koje će trajati cijelog života. Ne oklijevajte zato da podržite mališana u pronalaženju hobija, čak iako možda promijeni nekoliko aktivnosti prije nego što pronađe onu koja mu zaista odgovara. Još jedna dobra strana hobija je što razvija samostalnost djeteta! U početku ćete vjerovatno morati da ga naučite osnovama, bilo da je riječ o sviranju nekog muzičkog instrumenta, modeliranju, skupljanju novčića ili fotografiji, ali nakon tog početnog truda dijete će samo razvijati svoj talenat i ljubav prema odabranom hobiju. A uspomene vezane za početak bavljenja njime znaju da budu neka od najljepših sećanja iz djetinjstva.

Smislite nove igre zajedno sa djecom

Djeca sama među sobom vrlo brzo i lako uče nove igre, ali uskočite i vi ponekad i naučite ih neku novu da osvježite „repertoar“. Sjetite se omiljenih igara iz djetinjstva – pantomime, igara sa kartama i sličnih igrica. Dozvolite djeci i da puste mašti na volju u izmišljanju igara i pravljenju svojih igračaka. Često vam za to nije potrebno čitavo bogatstvo kako bi kupili materijal već možete da iskoristite i ono što imate kod kuće. Američki Smithsonian institut je za najbolju univerzalnu igračku proglasio ni manje ni više nego – kutiju! Uz malo mašte djeca od nje mogu da naprave svoju kućicu, zamak, garažu, hotel, zavisi od trenutne ideje. Dajte im baterije i kutije će se pretvoriti u neistražene pećine ili stari čaršaf koji mogu da prebace preko stolica i kutija i dobiće čitav novi svijet.

Kutije za borbu protiv dosade

Dovitljive mame koje vode računa o zanimaciji za djecu i kućnom budžetu su se dosjetile i osmislile kutije za borbu protiv dosade. Ideja je da sakupite i iskoristite sve ono što inače imate u kući za dječije aktivnosti, samo tematski organizujte materijal. Možete da napravite „umietničku kutiju“ u koju treba ubaciti sve drvene bojice, tempere, flomastere, ostatke plastelina i ostale potrepštine neiskorištene na časovima likovnog i uputite dijete da napravi svoje remek djelo. Odlična ideja za djevojčice je „modna kutija“ u koju staju marame, ostaci materijala, stare jastučnice i čaršafi, perle, ukrasne trake i odjeća koja se više ne nosi zajedno sa iglom i koncima, uz pomoć kojih male dizajnerke mogu da osmisle svoje modele i naprave mini reviju sa lutkama ili živim modelima.

Dječacima će se takođe svideti „majstorska kutija“ koju tata može da im napuni komadima drveta, daščica, kanapa, ekserčića, ljepila i sa nekoliko komada alata uz pomoć kojih mogu da naprave razne majstorije. Ambiciozniji roditelji malo starije djece mogu da naprave i „kutiju za pisce ili novinare“, u kojoj će mjesto naći olovke, papiri, dnevnik ili sveska ali mogu da očekuju i intervju sa nezgodnim pitanjima malog novinara izvještača. Osnovna ideja ovih kutija je da budu tematski mini centri zanimacija koji ne koštaju dodatno, a razvijaju dječije talente i kvalitetno popunjavaju slobodno vrijeme.

Ako ni jedna od ovih ideja ne upali i vaše dijete se ponovo požali da mu je dosadno ovog zimskog raspusta, postoji i posljednji „trik u rukavu“ – ispišite listu kućnih obaveza za koje se niko nije dobrovoljno javio i predložite djetetu da odabere neku od njih, sigurno će mu se u momentu „upaliti sijalica“ za neku zanimljiviju aktivnost!

Prethodna priča

GINEKOLOGINJA OBJASNILA Zašto je oporavak odmah nakon porođaja fizički nemoguć

Naredna priča

NA POLUGODIŠTU Podržavajte, od drame nema koristi!

Najnovije iz Art i craft

-->