fbpx
/

ISTRAŽIVANJE Nisu sve princeze iste

I kad čujemo da neki dječak želi nositi Spidermanovo odijelo, onda nam je to simpatično, ali kad pomislimo da bi se djevojčice mogle ugledati na Disneyeve princeze, mrak nam padne na oči, posebno kad pomislimo na to koliko su mršave

Junakinje i junaci iz dječjih animiranih filmova prvi su veliki i važni likovi s kojima se djeca susreću.

Oko njih se vrti puno toga, pa i izvan ekrana. Skloni smo misliti da izgled tih junaka utječe puno na djecu, posebno kad se radi o djevojčicama i princezama… Ili?

Čini li ti se nekad da sve curice žele biti princeze, a svi dječaci superjunaci?

Slika o sebi

I kad čujemo da neki dječak želi nositi Spidermanovo odijelo, onda nam je to simpatično, ali kad pomislimo da bi se djevojčice mogle ugledati na Disneyeve princeze, mrak nam padne na oči, posebno kad pomislimo na to koliko su mršave. No, čini se da ne moramo strahovati zbog tog…

Tokom istraživanja provedenog u Americi stručnjaci su pokušali ustanoviti utječe li „veličina“ tijela svake princeze na sliku djece o sebi, poštovanje svog tijela i način ponašanja u igri. Uzeli su u obzir i to da nisu sve princeze iste, pa su tako uvrstili i Snjeguljicu, koja je općenito mršava, ali i Moanu (Vaianu), koja je bila prosječne građe.

Tim stručnjaka otkrio je, vrlo neobično, da su djeca kojima je omiljena princeza bila Disneyeva junakinja prosječne tjelesne težine, kao što je Moana, zapravo više cijenila svoja tijela godinu dana kasnije, te da su bila otvorenija za različite vrste igre bez obzira na spol. To bi, zapravo, bilo vrlo pohvalno. S druge strane, djevojčice koje preferiraju mršave princeze, nisu promijenile svoju sliku o sebi, niti način igre.

Sveukupno je 340 djece i njihovih roditelja ili skrbina sudjelovalo u ovoj studiji o razvoju djece u odnosu na zabavu, pod nazivom Projekt M.E.D.I.A.

U dobi od 3 godine i ponovno u dobi od 4 godine roditeljima je postavljeno pitanje koliko se njihovoj djeci sviđaju njihova tijela i koliko se dobro osjećaju u svom tijelu. Također su ih pitali o dječjoj tradicionalno muškoj ili ženskoj igri, na temelju toga koje igračke preferiraju.

Ne morate puno mozgati da pogodite koja se princeza našla na visokom prvom mjestu. Elsa iz Snježnog kraljevstva bila je apsolutni favorit, i to s oko 53%, dok je iza nje bila Moana iz istoimenog filma, s oko 21% posto.

Aktivni model

Međutim, stručnjaci su napomenuli da je važno imati na umu da razlog zbog kojeg ove prisutnije od, recimo, Pocahontas ili Belle, možda taj što su prve dvije novijeg datuma.

Važan pokazatelj bilo je i to kako su se djeca igrala lažnih princeza. Glumljenje da je Moana umjesto Pepeljuge, na primjer, dovelo je do uključivanja u aktivniju igru.

Rezultati su nedavno objavljeni online u časopisu Psychology of Popular Media.

Dr. Benjamin Nwosu, pedijatrijski endokrinolog u New Yorku, rekao je da aktivniji likovi za djecu također uvelike pogoduju njihovom fizičkom zdravlju.

– Važno je da mediji pokažu stvari koje će nama kao endokrinolozima pomoći u borbi protiv pretilosti u dječjoj dobi. Želimo da se pokažu aktivni modeli – rekao je.

Prethodna priča

SVE JE NACRTANO Prava istina o zaposlenim majkama

Naredna priča

POČNITE OD NAJRANIJE DOBI Igre za male genijalce

Najnovije iz Art i craft

-->