fbpx

Kanton Sarajevo: Osigurane stipendije za učenike koji se obrazuju za deficitarna zanimanja

Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo dodijelilo je ove godine 110 stipendija učenicima prvog i 89 stipendija đacima drugog razreda srednjih stručnih škola za školsku 2020./2021. godinu, a koji se obrazuju za deficitarna zanimanja.

Zbog pogoršane epidemiološke situacije, ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Anis Krivić potpisao je ugovore s pet učenika prvih razreda i šest đaka iz drugih razreda.

Na ovaj način, kako je poručeno, Ministarstvo želi zajedno s poslodavcima da privuče djecu na zanimanja trećeg stepena, a što učenicima koji žele nastaviti obrazovanje za četvrti stepen ili se odluče za fakultet nije onemogućeno da to i urade.

Iznos stipendija je 1.100 KM na godišnjem nivou po svakom učeniku.

Ministarstvo već tri godine zaredom dodjeljuje stipendije učenicima srednjih stručnih škola, a ove godine one na godišnjem nivou iznosi 1.100 KM.

Odlučili smo da u ovoj godini dodijelimo stipendije i za drugi razred, kako bi već iduće godine imali priliku da to dobiju i učenici trećih razreda – najavio je ministar Krivić.

Dodao je kako vrlo važno izabrati zanimanje koje nas ispunjava, jer nije jednostavno cijeli život raditi posao koji niste sami odabrali ili koji ne volite.

Ugovore su danas potpisale učenice i učenici iz Elektrotehničke škole za energetiku, Srednje škole metalskih zanimanja, Srednjoškolskog centra Hadžići, Srednje škole poljoprivrede, prehrane, veterine i uslužnih djelatnosti, te Željezničkog školskog centra.

Stipendije su dodijeljene na osnovu javnog poziva koje je raspisalo Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS, saopćeno je iz Službe za protokol i press Kantona Sarajevo.

Među zanimanjima za koje su dodijeljene stipendije su: elektroenergetičari, elektromehaničari, operateri na CNC alatnim mašinama za obradu skidanjem strugotine, plinski vodoinstalateri, zavarivači, zlatari-draguljari, stolari, bravari, farmeri, mesari, prerađivači mlijeka, voćari-vinogradari-vinari, mehaničari hidraulike i pneumatike, keramičari-podopolagači, moler-farbar, rasadničari, hemijski čistači, autolimari, autolakireri, zavarivači-bravari…

(FENA, Kidsinfo.ba)

Prethodna priča

Banjaluka: Ovako je danas započela online nastava

Naredna priča

Aida Cvijetić: Uživajte u svakom momentu s dječicom

Najnovije iz VIJESTI

-->