fbpx
///

OBRATITE PAŽNJU Mama, boli me glava

Iako je većina glavobolja bezopasna, svejedno biste trebali posjetiti liječnika da da tačnu dijagnozu

I djeca imaju glavobolje.

Doduše, najčešće su vezane uz blage infekcije, poput prehlade ili gripe, no neka djeca dobivaju jake glavobolje i to najčešće one migrenskog tipa. Ta bol nimalo nije ugodna i dijete se zbog nje može vrlo jako preplašiti.

Iako je većina glavobolja bezopasna, svejedno biste trebali posjetiti liječnika da da tačnu dijagnozu. Znakovi i simptomi glavobolje jesu tupa, sijevajuća bol u glavi ili vratu, mučnina i povraćanje. Govoreći općenito, glavobolja je bol koja se javlja kod nadraživanja određenih živaca, odnosno mišića glave.

Napetost i stres

Glavobolje od napetosti javljaju se kada stres uzrokuje snažno grčenje vratnih i sljepoočnih mišića, a to najčešće nadražuje vlakna boli. Pogađa djecu stariju od pet godina, ali to ne znači da je ne mogu iskusiti i mališani ili dojenčad. Oko 40 posto djece do pete godine starosti barem jednom doživi glavobolju. One mogu biti vezane uz bolesti ili ozljede.

Kod dojenčadi i manje djece glavobolje su obično simptom vezan uz česta stanja, kao što su prehlada, gripa, upala uha ili grla. Također se znaju javiti s temperaturom koja uzrokuje privremeno širenje krvnih žila u glavi, zbog čega se bol javlja kod istezanja stijenki samih žila. Ovdje se mogu ubrojiti ozljede poput udarca u glavu prilikom pada ili tijekom bavljenja sportom.

Migrena kod najmlađih

Migrena je još jedan od čestih tipova glavobolje. Zahvaća desetak posto đaka koji pohađaju osnovnu školu. U većini se slučajeva migrena pojavljuje u kasnom djetinjstvu i ranoj adolescenciji, međutim se to stanje može dijagnosticirati i kod mnogo mlađe djece.

Nitko ne zna tačan razlog migrena, ali je najvjerojatnije uvjetovan genetikom.

U rijetkim slučajevima glavobolje su uzrokovane bolestima, poput epilepsije, tumora na mozgu ili raznih infekcija.

Prethodna priča

OKTRIJTE Šta znače boje na dječijim crtežima?

Naredna priča

A ŠTA RADITI VIKENDOM Zabavite djecu kreativnim igrama

Najnovije iz BEBE

-->